Pracovna je téměř nezbytnost

Vybavená pracovna zvyšuje komfort bydlení, a to i tehdy, když chodíme do zaměstnání a „nenosíme si práci domů“. Běžnou součástí mnoha domácností je dnes již počítač, který má mnoho funkcí - od pouhého herního zařízení přes vedení účetnictví a vyřizování běžné kancelářské agendy až po grafické práce a podobně. A právě počítač je základem domácí pracovny, ať už ho využíváme denně či jen občas. Je proto nutné mu vymezit správné místo tak, aby bylo možné u něj pohodlně sedět. Chybět by však neměl ani určitý okolní prostor a police na ukládání knih, písemností a dalších potřebných věcí. Počítat musíme také s prostorem pro tiskárnu, lampu a případně i telefon. Praktické je, když je možné pracovní prostor kdykoli a snadno zakrýt či uzavřít, abychom nemuseli vše uklízet, když jsme nuceni práci přerušit.

Bez kvalitního osvětlení není kvalitní práce. Pokud umístíme počítač v blízkosti okna, měl by monitor být před ním nebo lépe poněkud stranou od okna. Nikdy by neměl být natočen tak, aby na něj částečně nebo zcela dopadalo světlo, aby si uživatel nenamáhal zrak více, než je to nutné.

Kam s ní?

Pracovna kybernetického věku není obvykle náročná na prostor, v malém bytě může však i tak nastat určitý problém. Často se tak pracovní kout objeví v ložnici, případně v prostoru v blízkosti postele. Takové umístění je možná praktické, z pohledu plnohodnotného odpočinku je však naprosto nevhodné, ať už z hlediska hluku či nadměrného světla, které může rušit druhého spáče. Neopomenutelný je také elektrosmog, vznikající při provozu elektrických přístrojů.

Ideální pro minipracovnu může být úzký, jinak téměř nevyužitelný výklenek, kam umístíme dostatečně hluboký stůl, police. Tiskárnu a tělo počítače (jestliže nepoužíváme notebook) můžeme umístit na zem pod pracovní desku stolu. Pokud v bytě takový výklenek nemáme, vytvoříme ho snadno pomocí lehkých zdicích prvků nebo konstrukcí z materiálů na bázi dřeva. Stavebně nenáročným řešením může být sestava několika polic, které vytvoří vzdušný předěl. K dostatečnému oddělení prostoru stačí pak obvykle pouze předměty uložené v policích, v opačném případě je možné částečně je zakrýt také převislými pokojovými květinami nebo dokonce ratanovou či látkovou roletou - vhodné jsou například takzvané rolety římské.

Minipracovna praktická a hezká

Jestliže toto řešení nemůžeme využít, neboť se náš minibyt skládá z malé kuchyňky a většího multifunkčního nečleněného prostoru, je možné umístit pracovnu do jedné ze skříní – dovnitř se vejde veškeré technické vybavení včetně potřebných materiálů a písemností. Stejnou službu udělají vestavěné skříně, a také nástěnné otevřené police. U takového řešení je třeba dbát na dostatečnou hloubku, abychom měli monitor ve vzdálenosti alespoň 50 až 60 cm od obličeje. Zakrytí pracovního prostoru v policích zajistí například japonské stěny.

Všechna tato řešení jsou obecně využitelná nejen pro zařízení zmíněné klasické pracovny s počítačem, ale i pro pracovnu se šicím strojem či vybavenou pro rukodělné výtvarné činnosti. V krajním případě může být takto ukrytá i kutilská dílna.

Další možností je takzvaná pracovna přiznaná. To znamená, že je v bytě pracovní kout víceméně pouze opticky oddělený od ostatního prostoru, s psacím stolem, židlí, lampou a vybavený dalšími nezbytnostmi podle potřeb majitele. V tomto případě je vhodnější investovat do mobiliáře nejen praktického, ale také designového, aby ladil s ostatním vybavením místnosti a současně ho vhodně doplňoval a nebyl pouze „nutným zlem“. Užitečným doplňkem je v tomto případě paraván, který zakryje stůl třeba s nedokončenou prací.

-Dana D. Daňková-Foto: www.profimedia.cz