Květiny krásně interiér provoní, zútulní, vnesou do něj i trochu přírody - života. Květiny jsou stylotvorným prvkem a stejně jako jiné dekorativní předměty pomohou dotvořit atmosféru vašeho bytu tak, abyste se v něm cítili příjemně. A v neposlední řadě – při tvorbě květinové výzdoby můžete rozvíjet svou kreativitu a umělecké cítění.

Fantazii se hranice nekladou

Skvělou zprávou je, že stejně jako v módě a umění se ani při tvorbě květinových aranžmá nemusíte řídit žádnými pravidly. Hlavní roli hraje váš vkus a fantazie. Někdo volí květiny, které barvou a tvary ladí jak v rámci aranžmá, tak se zařízením interiéru. Někdo si naopak doprostřed pokoje postaví barevnou explozi, která ho nabije energií. Romantik bude nejspíš volit pastelové barvy a klasické květiny, extrovert naopak křiklavé barvy a exotické květiny. Ať už je váš vkus jakýkoliv, přinášíme vám pro inspiraci pár tipů.

Milé přivítání

Halou se vstupuje do domu či bytu a na základě jejího vzhledu si každý udělá o vašem bytě první dojem. Proto tento prostor nesmíme zanedbávat. Při výběru nebo tvorbě aranžmá určeného do haly musíme brát v úvahu, kde bude umístěno. Velmi často je to přímo na podlaze, a proto musí být aranžmá dostatečně velké a především vysoké, jednak aby v prostoru nezanikalo a jednak aby na něj první návštěva nešlápla, nebo o něj dokonce nezakopla. Zábradlí schodiště můžeme ozdobit květinovými řetězy – ty upoutají pozornost na první pohled a vypadají velice slavnostně.

Co do obýváku?

Do obýváku můžeme umístit i hodně vonné květiny, které jsou nevhodné do pokojů, kde spíme nebo vaříme. Hodí se větší aranžmá, která v obýváku, obvykle největším pokoji v bytě, patřičně vyniknou. Můžeme volit květiny výrazných barev a rozmanitých tvarů, takže nás bude bavit aranžmá pravidelně pozorovat a stále v něm objevovat něco nového.

V kuchyni zapojíme nádobí i zeleninu

V kuchyni můžeme vytvářet vtipná aranžmá, do kterých zakomponujeme kuchyňské nádobí nebo například zeleninu. Jako váza tak může posloužit třeba forma na bábovku nebo dokonce baculatá paprika, jako doplňková zeleň pažitka či petržel. Z květin můžeme využít například okrasný česnek, který je velice působivý a vzhledem k tomu, že je to česnek, do kuchyně rozhodně patří.

Stejně jako v ostatních pokojích je i v kuchyni potřeba přizpůsobit styl aranžmá zařízení kuchyně. Do moderní kuchyně se tedy nehodí například rustikální aranžmá.

Květina v jídelně nesmí omezovat

Pro aranžmá určená do jídelny jsou klíčovým kritériem jejich rozměry. Pokud se kvůli nim nevejdou na stůl ani talíře s jídlem, žádný ze stolovníků to rozhodně neocení. Totéž platí i o výšce aranžmá. Na stůl je rozhodně třeba volit nižší aranžmá, přes která všichni lidé kolem stolu pohodlně uvidí jeden na druhého.

Své hosty příjemně překvapíte, pokud na prostřeném stole dozdobíte talíře nebo příbory jednotlivými květy. K modernímu nádobí se hodí například anturium a exotické květiny, ke klasickému či romantickému stylu naopak gerbery, chryzantémy nebo hortenzie. Nevhodné jsou sem výrazně vonící květiny.

Pro sladké spaní

Do ložnice jsou ideální květiny pastelových barev, které spolu barevně ladí, a vytvářejí tak harmonické prostředí, v němž se nám bude dobře spát. Se spánkem se obecně asociuje modrá barva. Je dokázáno, že zklidňuje tělo i mysl a zpomaluje metabolismus. Naopak je lepší vyhnout se křiklavým barvám, které stimulují smysly. Do ložnice nepoužíváme ani květiny, které výrazně voní!

Ozdobit květinami lze i postel. K tomuto účelu jsou nejvhodnější jednotlivé květinové lístky, které se k dekorativním účelům používaly už ve starověku. Výsledek působí velice romanticky. Tak proč toho ve vhodnou dobu nevyužít…

Dokonalá relaxace

Pokud rádi relaxujete ve vaně, nezapomeňte květinami zkrášlit i koupelnu. Hodí se spíš štíhlá aranžmá, která v tomto malém prostoru nezaberou příliš místa. Je třeba také pamatovat na to, že teplota a vlhkost v koupelně jsou velmi proměnlivé, což květiny nemají příliš rády. Proto je lepší volit odolnější druhy, jako jsou například karafiáty nebo chryzantémy.

Řezané květiny se hodí i na terasu

Terasa je mezistupněm mezi domem a přírodou, trávíme na ní čas, když je pěkné počasí a chceme být venku. Proto by aranžmá, která tam umísťujeme, neměla být příliš komplikovaná a vyumělkovaná, ale naopak co nejpřirozenější tak, aby nekontrastovala s okolním prostředím. Pobyt na terase máme spojený se sluncem a teplem, proto nejčastěji volíme pestré barvy. Opět platí, že rozměrná aranžmá umísťujeme na zem a menší a nižší na stůl.

-td-Foto: Holandská květinová kancelář