Uplynulo několik let a LED diody svítí dostatečně. LED diody zaplavily trh.

Myslíte, že LED diody nevyužijete? Omyl! Původní žárovky s wolframovým vláknem se totiž přestávají vyrábět a nahrazují je žárovky se stejnou paticí, ovšem uvnitř svítí LED diody. Pokud jste se s nimi doposud nesetkali, pak je nejvyšší čas se o nich něco dozvědět. Dávno se totiž nepoužívají jen jako zdroj osvětlení v běžném svítidle.

Shrňme fakta

Nespornou výhodou LED diod je jejich vysoká účinnost. Pro srovnání vezměme klasickou žárovku, která přemění dodávanou energii na světlo pouze z pěti procent, zbylých devadesát pět procent se ztrácí v podobě tepla. U diod se naopak téměř devadesát procent energie přemění na světlo. Nízká spotřeba energie je tedy jejich další přednost. Dobře jsou na tom i se životností, zatímco u žárovek to je maximálně několik tisíc hodin, LEDky mohou nepřetržitě svítit víc než deset let. Jejich světlo nemusí být jen bílé, ale může být v jakémkoliv barevném odstínu. A aby toho nebylo málo, připomeňme, že zanedbatelná je i jejich poruchovost.

Využití v interiéru

Původně LED diody sloužily jako slabě svítící ukazatel v elektronických přístrojích a na jednoduchých displejích. S vývojem svítivosti je pak návrháři aplikovali do svítidel, která ovšem sloužila více k dekorativním účelům. Časem byl svit natolik vylepšen, že už sloužily dokonce i v pracovních lampách. Skvělé vlastnosti je ovšem předurčily i k dalšímu využití.

Architekti je s oblibou začali využívat jako estetický doplněk k oživení i osvětlení interiéru. LED diody mají totiž velmi nízkou konstrukční výšku, a tak je mohli integrovat například do schodišťových stupňů, mezi spáry dlažby či obkladů. Zvýraznit jimi lze i určitý detail, např. krbovou římsu, barový pult aj., či vytvořit obraz na stěně nebo stropě (například souhvězdí nad dětskou postýlkou).

Soubor LED diod se využívá také tam, kde chceme vytvořit nepřímé osvětlení, tedy světlo, které se přes strop nebo stěny odráží zpět do místnosti. K nasvícení celého prostoru jsou ideální v podhledu, jehož hrany mohou kopírovat půdorys místnosti. Lze jimi světelně vymezovat i určitou část prostoru (např. nad sezením s konferenčním stolkem). Zvýraznit můžeme i atraktivní architektonické řešení, např. oblouk, niku apod.

LED diody a nábytek

Je zřejmé, že široké využití LED diod nenechalo na pokoji ani návrháře nábytku. Integrované mohou být v nábytkových stěnách, kde světelně zvýrazňují její část, praktické jsou v knihovnách, díky nimž se snadno orientujeme v jednotlivých titulech, a samozřejmě jimi lze osvětlit i polici s vystaveným uměleckým dílem. Vyvinuta byla dokonce už i potahová látka s diodami. Sice zatím jen pro výstavní užití, ale je jen otázkou času, kdy se začlení do nabídky. Kdo by nechtěl pohovku s potahem, jehož barva se mění podle přání? Zatím si tedy musíme vystačit třeba jen se světelnou linkou, která upozorňuje na tvar sedací soupravy, nebo se světelnými tečkami ve skleněné desce jídelního stolu.

LED diody a koupelna

Ani výrobci koupelnového zařízení neopomíjejí LED diodová svítidla, se kterými se můžeme setkat u většiny koupelnového vybavení. Standardem jsou vany i sprchové kouty, kde mají nejen estetický, ale i léčebný význam. Díky tomu, že můžeme měnit barvu LED diodového světla, vzniká takzvaná chromoterapie. Metoda využívá barvy k harmonizaci fyzické, psychické a emoční stránky osobnosti. Setkat se už můžeme i se sprchovými a umyvadlovými bateriemi s integrovanou LED diodou.

LED diody ovšem mohou zkrášlovat vaši koupelnu i jiným způsobem. Koupit totiž můžete pásky, které jsou kvůli bezpečnosti zalité v pryskyřici, a ty pak dle přání použít. Působivé jsou ve sprchovém koutě (tzv. podomítkové provedení) nebo lemující odtok vody. Relaxační atmosféru získáme i podsvícením vany, jejíž čelní panel může být z průsvitného materiálu, samozřejmostí jsou nasvětlené integrované police, niky ad.

Stručně: LED – Light Emitting Diode (světlo vyzařující diody)LED dioda funguje na principu polovodičových destiček, které přetvářejí el. proud přímo na světloLED generuje monochromatické zářeníNejvětší světelná dioda má LED čip velikosti 1 x 1 mm

-zal-Foto: Ingo Maurer, Modiss, Martinelli Luce, Artifort