Kojenec ještě není příliš nástrahami bytu ohrožen, ale batole je nesmírně zvídavé. Existuje však jednoduchý recept, jak si přiblížit jeho úhel vidění světa. Klekněme si na kolena a sledujme interiér kolem sebe. Čeho se můžeme děsit, o co je možné se uhodit… a co by se dalo strhnout.

Nebezpečné sklo

V prvé řadě: do výšky čtyřiceti pěti centimetrů by neměla být umístěna žádná skříňka s prosklenými dvířky. Stačí na ně přece narazit, uhodit těžším předmětem… a neštěstí je hotovo. Pokud se skleněné skříňky nelze zcela zbavit, řešením je nerozbitná fólie. Dostanete ji v každém hoby marketu nebo v síti obchodních domů IKEA. Nezamezí rozbití zcela, ale sklo se nevysype, a tedy neublíží.

Jedovaté rostliny

V bytě s dítětem nemají jedovaté rostliny své místo, protože stačí chvilka nepozornosti… a vznikne nemalý problém. Snad každý ví, že prudce jedovatá je například difenbachie, ale už málokdo si například uvědomuje, že stejně jedovaté jsou na balkoně či terase tolik oblíbené petúnie či surfinie. Přidáme-li k tomu ještě rozkvetlý oleandr, máme dokonalou jedovou zahrádku.

Co se dá strhnout?

Vše, co je ve výšce a není zcela vidět, malé dítě láká. Rozhodně bychom se tedy měli vzdát převislých květin, dlouhých ubrusů a stolních lamp, jejichž kabely vedou až k zásuvce při zemi. Veškerá kabeláž by měla být skryta nebo alespoň sjednocena do tzv. husích krků, které se běžně prodávají v každém Tescu. Také samotný elektrický proud může být potenciálním nebezpečím, proto nezapomeňme přihodit do nákupního košíku i dětské záslepky elektrických zásuvek.

Kusové koberce

Kusové koberce sice příjemně zateplují dětský pokoj, ale je velice snadné zakopnout o jejich okraj nebo i s celým kobercem menšího formátu uklouznout. Kusový koberec by měl mít vždy protiskluzovou podložku. Velmi nebezpečné jsou i ostré předměty a rohy stolů – také na ně existují krytky.

Kuchyň

Kuchyňský prostor je pro malé dítě nejnebezpečnějším místem z celého bytu. Nebezpečí číhá na varné desce, proto se doporučuje pořídit si speciální ohrádku, která zabraňuje stržení hrnce s horkou vodou. Horká voda může ublížit i z vodovodu, pokud se k němu dítě dostane. Lze doporučit pořízení termostatické baterie, na níž nastavíte maximální teplotu, a bráníte tak opaření dítěte.

Hlavně se neskřípnout

Malý potomek leze a zkoumá například tak, že strčí prstíky prostě tam, kam to jen jde… například do kuchyňských zásuvek nebo mezi dveře. Pro oba případy existují jednoduché mechanické pojistky proti dovření – tedy skřípnutí prstů.

-das-Foto: www.profimedia.cz, Ikea, archiv