Tradiční versus moderní italská taverna

Tentokrát vás zavedeme do jedné zajímavé pizzerie v Kanadě, kterou navrhli architekti Ralph Giannone a Pina Petricone.

Italská pohostinnost a obecně přístup ke stravování je známý po celém světě. Tento doslova staroitalský přístup zvolili při navrhování zcela nového interiéru pizzerie Osteria Ciceri e Tria v Torontu. Majitelem sítě Terroni Restaurants je Cosimo Mammoliti, který s italským vařením v Kanadě začal v roce 1992. „Moje první restaurace byla na Queen Street West a postupně jsme otevírali další tradiční italské podniky,“ říká Cosimo Mammoliti na úvod. Dnes má v Torontu kromě tohoto nejnovějšího přírůstku dva podniky, jeden pak v Los Angeles, pizzeria Osteria Ciceri e Tria je zatím posledním, otevírala se letos na jaře.

„Vlastně jsme od architektů chtěli velmi tradiční interiér, typickou italskou tavernu, kterou známe nejen z dovolených, filmů, ale především tvoří část italské kulinářské kultury,“ pokračuje majitel. Restaurace musela být soudobá, a přesto tradiční, navržená tak, aby i Kanaďan poznal, že jde o italské vaření, i když třeba na jihu Evropy nikdy nebyl. Denní menu se mění podle toho, co je zrovna sezónní zeleninou, případně co šéfkuchař objeví na trhu. „Takhle fungují rodinné podniky, taverny, které najdete v každé italské vesnici nebo malém městečku,“ říká Cosimo Mammoliti.

Ale pojďme se podívat na návštěvu do této moderní, a přesto útulné restaurace. Osteria Ciceri e Tria má kolem šedesátky míst k sezení, takže si sem můžete zaskočit jak s kamarády po práci, tak tady uspořádat pořádnou rodinnou oslavu. Hlavní důraz je kromě interiérů kladen na gastronomické speciality a denní nabídku vína a jídel.

A jak vznikal návrh této taverny? Architekti společně s majitelem dali dohromady jakýsi „manifest použitých materiálů“, který mimo jiné odkazuje ke gastronomickému konceptu. I díky tomu, že taverna se nachází v samotném centru města Toronta, chtěli architekti vytvořit klidnou, domáckou atmosféru, kde všichni jedí jídlo, které ten den právě kuchař připravil. Nerozptyluje je žádný okázalý design, ani výstřelky nejnovějších trendů… „Vlastně je to velice tradiční, domácký interiér, u něhož si ani nevšimnete, že byl dokončen před pár měsíci,“ komentují to architekti Ralph Giannone a Pina Petricone.

Interiéru dominuje dlouhý stůl pro dvacet osob, který smazává hranice mezi domácími a hosty: tady jste prostě doma, tak jezte a pijte, co hrdlo ráčí. Navečer se pak rozdělí do menších stolů pro osm lidí. Na zdech z cihlového zdiva pak najdete portréty lidí, anebo na protější stěně obložené surovým dřevem přehlídku pečlivě vybraných vín. Do restaurace se vchází přes intimní dřevěný tunel ze surového dřeva. „Prostě jsme chtěli naznačit přechod z hektického světa venku do intimity domácího prostředí,“ popisují architekti toto interiérové řešení. Oproti tomu v protikladu stojí strohý design toalet založený na nerezu a šedivé barvě. Na podlaze hlavní místnosti je položené terazzo, opět tradiční materiál. A kdybyste náhodou zapomněli, že sedíte v italském (nebo kanadském?) interiéru, na zeď architekti umístili velkou stylizovanou mapu slavného závodu Giro d’Italia.
Takže posaďte se, dnes se podávají výborné fettucine, objednejte si sklenku domácího vína a zapomeňte, že jste uprostřed Kanady.

O restauraci Osteria Ciceri e Tria
Adresa: 106 Victoria Street, Toronto, Kanada
Plocha: 120 m2 
Dokončení: březen 2009
Architekti: Giannone Petricone Associates Inc. Architects / Ralph Giannone a Pina Petricone

-var-
Foto: Ben Rahn, A-Frame

Komentáře

Načítám komentáře...

  • Interiéry
  • Autor:
  • Vydáno:

Může vás zajímat

cestováníexotika

Doporučujeme

Hledáte šikovného truhláře?

Zadejte si poptávku v kategoriích: truhlářství a stolařství.
Najdeme Vám ověřené firmy a řemeslníky s referencemi od zákazníků jako například: Hi - tech kuchyňská linka, Vana v podiu - obložení parkety TEAK, Dětský pokoj.