Tmavé barvy, teplé odstíny

Když stojíme ve velké prázdné místnosti, můžeme mít zpočátku opojný pocit z otevřeného prostoru, po čase nám však začne připadat neosobní a pustý. Pro jeho zútulnění ale nepotřebujeme velké množství nábytku a doplňků, pomohou nám barvy a uspořádání předmětů. Na stěny použijeme tmavší odstíny teplých barev, protože tmavé tóny prostor opticky zmenšují. Pokud máme rádi studené odstíny, omezíme je na doplňky. Pro velké plochy jsou vhodné jen v případě, že je místnost hodně prosvětlená a současně orientovaná na jih či západ s dostatkem slunce. Ani v tomto případě jimi však nevymalujeme všechny stěny, ale třeba jen jednu či dvě. Do velkého prostoru se nehodí ani zářivé odstíny barev, dokonce ani bílá, neboť působí velmi studeně a navíc prostor opticky zvětší. Vhodné jsou zemité barvy, olivová zeleň, banánová žlutá, v detailech švestková modř či bordó. Podlahu ladíme do přirozených barev země – hnědé či zelené, nepřirozené odstíny by mohly na velkém prostoru způsobovat pocit nestability. Vysoký strop snížíme, když ho natřeme tmavším odstínem.

Rozčlenění prostoru

Velký prostor je třeba opticky rozčlenit jak nábytkem, tak doplňky. Podlahu pokryjeme několika malými, vhodně barevně laděnými koberečky, které současně pomohou oddělit jednotlivé zóny místnosti – například společenskou s větším posezením, kde se schází členové rodiny či návštěvy, odpočinkovou, pracovní a třeba i hrací koutek pro děti. Své místo zde může najít i televize, případně stolování. Podle zón členíme také nábytek. Do velkého prostoru můžeme pořídit mobiliář větších rozměrů. Volíme však spíše solitérní kusy, případně skříňky členěné policemi či průsvitnými a plnými dvířky. Velké plochy působí těžkopádně, sebedražší jednolité sestavy přes celou stěnu můžeme rovnou nahradit vestavěnou skříní – výsledek bude stejný, ale vyjde to levněji.

Velký prostor nám umožňuje pořídit velkorysou sedací soupravu, doplníme ji však taburety a menšími křesly, aby nepůsobila jako opuštěná loď v přístavu. Malá sedací souprava by se ve velké místnosti naopak zcela ztratila. Sedačku pak nestavíme doprostřed místnosti ani podél stěny, vhodné je umístit ji diagonálně k rohu. Roh za ní je vhodné vyplnit velkou květinou či lampou.

Doplňky jsou jistota

Doplňky dodají interiéru punc osobitosti. U velkých prostor to platí dvojnásob. Vyhráno máme, pokud jsme sběratelé umění či milovníci pokojových květin. Na stěnách mohou viset velké obrazy, které pomohou zmenšit zdi. Malé obrázky včleníme do skupin. V místnosti rozestavíme výtvarné artefakty, podle charakteru zařízení moderní či historické. Nemusí mít nutně žádnou velkou hodnotu, důležité je, jaký k nim máme vztah. Své místo zde může najít jediný dochovaný noční stolek po vzdálené tetě, váza po babičce, zděděný kobereček nepoložíme na zem, ale pověsíme na zeď. Háčkovanou záclonu nezavěsíme na okno, ale do prostoru, kde může nenápadně oddělit třeba čtenářský kout.

Svítidla volíme vysoká a dlouhá, stojací lampy mohou být rozměrné a designově výrazné. Velký prostor s dostatkem místa je ideální pro vzrostlé palmy a jiné rozměrné pokojovky s velkými listy, které působí velmi dekorativně. Květiny samy o sobě prostor zútulní a určitě by zde neměly chybět.

Tolik všeobecně o zařízení velkých prostor a příště již konkrétně o vybavení velké koupelny.

-Dana D. Daňková-Foto: www.profimedia.cz Foto: www.profimedia.cz