Rostliny čistí vzduch, zvyšují vzdušnou vlhkost a pomáhají zbavit se stresu. Což jsou přednosti, které v průběhu následujících měsíců krátkých, pošmourných dnů oceníme dvojnásob. Pokojové rostliny prostě doma nesmí chybět.

Chryzantéma v září září

Přestože chryzantéma není klasickou pokojovou rostlinou, v září se jí může stát. Proč ji nechat stát přede dveřmi, když její květy hýřící barvami nám i doma mohou prodloužit veselou letní atmosféru, a to nejen ty řezané. Navíc nabídka chryzantém v obchodech s každým zářijovým týdnem roste, a tak je opravdu z čeho vybírat.

Chryzantémy patří v květinářstvích ke stálicím, které v kyticích dokáže rozpoznat téměř každý. Naproti tomu hrnkové chryzantémy se staly oblíbenými pokojovými rostlinami až v posledních letech. Lidé už je zdaleka nepovažují za rostliny, které se pojí výhradně s Dušičkami nebo s výzdobou teras, balkonů a vchodů. Na trhu jsou tyto květiny v celé škále barev i velikostí květů. Chryzantémy typu Spray mají množství drobných kvítků, a na druhé straně existují i velkokvěté, jejichž plné rozvinuté květy z dálky připomínají pestrobarevný ohňostroj. Proč toho tedy nevyužít?

V interiéru zaujmou

Co se týče barevnosti, nemají chryzantémy konkurenci. Od ostře růžové, ohnivě oranžové, dramatické rudé, přes kaštanově hnědou, bezpočet odstínů žluté a fialové, až po zářivě bílou – to je jen ve zkratce paleta barev, jimiž se pyšní. Květy mohou být buď jednobarevné, s proužky na okvětních plátcích, nebo s různě barevnými středy. Nepřeberná barevná rozmanitost vždy umožní vybrat přesně takovou barvu, kterou právě hledáme. Proto jsou chryzantémy ideální ke zdůraznění nejrůznějších stylů interiérového designu.

Chryzantémy vypadají rozkošně v ozdobných květináčích či obalech. Dokonce i z velké vzdálenosti přitahují jejich barevné květy pozornost. Proto jsou skvělou volbou také v případě, kdy chceme interiér oživit a dodat mu barvu.

Co vyžaduje?

Hrnková chryzantéma vyžaduje světlo, aby se poupata rozvila. Odkvetlé květy je vhodné odstraňovat, rostlina tak pokvete déle. Zalévat potřebuje pravidelně, ale nesnáší přelití, ale ani úplné proschnutí. Umístěná na chladnějším místě vydrží déle krásná, na teplejším zase najednou vykvete více květů. Pozor je třeba dát na přímé slunce!Ať už si ale domů přineseme jakoukoli pokojovku, měli bychom dodržet několik základních pravidel:

I u chryzantém, jako u jiných pokojovek, platí základní pravidla:

  • Rostlinu postavit na dobře osvětlené stanoviště, které bude ale chráněné před přímým sluncem a průvanem.
  • Rostliny nikdy neumísťovat nad radiátor ani na místo, kde hrozí výrazné výkyvy teplot.
  • Zalévat měkkou vodou, nejlépe dešťovou či převařenou vodovodní, o pokojové teplotě.

-td-Foto: Holandská květinářská kancelář