Obývací pokoj je považován z pohledu zásad feng-šuej za centrum rodinného života. Je tváří našeho soukromí, které prezentujeme svému okolí. Zde odpočíváme, bavíme se s přáteli či rodinou. Pro mnohé z nás je místem, kde trávíme v domácím prostředí volný čas.

Voda a vítr

Hlavním znakem čínského umění je harmonie. Již v samotném názvu jsou uvedena klíčová slova, výraz zahrnuje dva živly - vítr a vodu. Vítr, který vysušuje, a voda přinášející vláhu jsou nerozlučnou dvojicí, hýbající energií hmotných i nehmotných součástí světa.

Obývací pokoj

Při zařizování je potřeba si stále připomínat důležitost a výjimečnost této místnosti. Pokud je tento prostor dobře zařízen, nábytek a doplňky správně rozmístěny, jste blízko k nalezení klidu, rovnováhy a spokojenosti ve svém bydlení.

Uspořádání

Jednou z nejdůležitějších zásad uspořádání místnosti je správné umístění židlí a pohovky v prostoru, neboť ovlivňuje atmosféru místnosti. Sedací nábytek by měl stát čelem ke dveřím, abychom byli schopni reagovat na příchod nebo odchod lidí či jiné změny. Pohovky by svým postavením měly vytvářet tvar osmiúhelníku nebo kruhu. Nábytek by měl být zaoblený, hrany zakulacené. Stůl je dalším důležitým článkem - měl by být menší, umístěný uprostřed mezi sedačky, ale hlavně by nemělo být na desce zbytečně mnoho věcí, měl by působit čistě a prázdně, protože právě tento kus nábytku symbolizuje zdraví a čistotu. Pokud vám je prázdnota nepříjemná, využijte malé dekorace v podobě řezaných květin, které vnesou do pokoje pozitivní energii.

Vadí televize?

Nevadí, ale neměla by být postavena do středu pokoje z důvodů narušení toku energie čchi. Ideálním centrem může být krb nebo krbová kamna. Celý interiér by měl působit světle, lehce a harmonicky. Neměl by být tedy přeplněný kusy nábytku či velkým množstvím dekorativních předmětů, ale naopak doplňky, které souzní s energií čchi. Kromě čerstvých květin vám dobře poslouží i barevné polštářky rozmístěné volně po podlaze a pohovkách.

Základem je vchod

Je několik pravidel, jež by se měla dodržovat už při samotném zařizování vstupu do obývacího pokoje. Vchod by měl být čistý, osvětlený, bez zbytečných věcí, jinak by mohlo dojít k blokaci pozitivních energetických drah. Dalším detailem, kterému bychom se měli vyhnout, je umístění zrcadla naproti vchodovým dveřím, zavěšování pochmurných obrazů a jiných prvků působících negativně na naše smysly. Nezapomínejte, že první okamžik je skutečně nejdůležitější.

-jop-Foto: www.profimedia.cz