V rámci letošní podzimní přehlídky Designblok představil tradiční český výrobce nábytku několik novinek, jež vzešly z vítězných návrhů soutěže o nejlepší redesign produktu. Důmyslná židle Era českého designéra Reného Šulce, houpací křeslo Wave Michala Riabice působící jako prostorový solitér (Slovensko) a němý sluha těch nejčistších linií od Eugenie Minervy (Itálie) jsou doplněny židlovým křeslem Merano, jehož autor Alexander Gufler (Rakousko/Itálie) potvrzuje nástup mladé designérské vlny.

Era (design René Šulc)

Jednotlivé epochy dějin lidstva doprovází lidské výtvory často přesahující časová rozmezí jejich zrodu. Právě židle Era by měla být jedním z významných produktů tohoto období v oblasti sezení. Jedná se totiž o velmi elegantní, ale zároveň konstrukčně jednoduchou židli ze dvou hlavních materiálů, ohýbaného bukového dřeva a překližky. Židle je navržena ve dvou variantách, které mají buď zcela totožné díly (kostra židle) nebo totožné polotovary (sedadlo, opěradlo) opracované pouze do jiného tvaru. Díky tvaru židle, dochází k čistému a zároveň netradičnímu spojení překližky a dílů bukového dřeva. Díky těmto vlastnostem je Era vhodná pro umístění v mnoha rozdílných interiérech domácností i veřejných prostor.

Merano (design Alex Gufler)

Moderní židle s přirozenou tváří od mladého italského designéra žijícího v Rakousku, Alexe Guflera, má název jeho rodiště, italského lázeňského města Merano. Možná právě v této židli se obrazí vlivy působící na Alexe při jeho tvorbě – italský temperament, rakouská důslednost, lázeňský klid, pohoda a svěžest tamních hor. Dominantními prvky židle jsou dvě osově se křížící ohnuté překližky, sloužící jako sedák a zádová opěrka. Navzdory těmto ohybům, nohy (nosný prvek) židle popírají tradiční ohyby produktů TON a zůstaly zcela rovné. Použité materiály zaručují stabilitu a pevnost při zachování velmi nízké hmotnosti. Heslem pro Merano je: „Proč? Protože obraz se vám taky někdy líbí už jen na pohled…. Ale někdy se vám může líbit i jeho rám.“ A právě to znamená, že Merano je určeno jak těm, kteří volí židli převážně kvůli jejímu vzhledu, tak i lidem, jež dávají přednost praktické stránce při sezení.

Křeslo Wave (design: Michal Riabic)

Křeslo Wave je vítězem soutěže o nejlepší redesign klasického houpacího křesla, vyhlášené k výročí 150 let založení firmy TON. Mladý slovenský designér Michal Riabic se dokázal naladit na stejnou vlnu a vytvořil exkluzivní produkt na pomezí houpacího křesla, lounge křesla a především prostorového solitéru.

Rioja (Design: Ronny Eysser, Alexander Grimm / Lounge Designdroup)

Kdybyste chtěli navštívit jednu z největších vinařských oblastí světa, museli byste se vydat do španělské provincie Rioja, která je rozprostřena v několika klimatických oblastech, od sub-středozemní po kontinentální. Právě tento jev je předpokladem pro specifické vlastnosti jednotlivých odrůd vína Rioja. To je však nejlépe tvořeno dvěma hlavními typy vinné révy, Garnacha a Tempranillo. TON byl inspirován právě slavnou vinařskou oblastí a připravil dvojici barových židlí, které svým vzhledem lapidárně odráží charakter španělské oblasti.

„Nižší a vyšší“ Rioja nabízí při realizaci interiéru možnost větší nápaditosti a osobitosti vytvářeného prostoru při zachování vzájemné harmonie židlí. Společně Riojy působí jako zajímavý solitér, který si vychutnáte právě tak, jako stejnojmenné víno.

-var-Foto: TON