Estetická stránka domova je sice důležitá a přispívá k naší duševní pohodě, ale vězte, že existují i jiná kritéria, na která byste měli při zařizování bydlení brát zřetel. Náš čas bychom měli trávit nejen v pěkném, ale pokud možno i v co nejzdravějším prostředí. Nejprospěšnější by většině z nás byl život na venkově s maximálním pobytem na čerstvém vzduchu. Ale většina z nás si tento luxus dopřát nemůže, i kdyby chtěla. Ostatně, kdo nemusí ráno do kanceláře a z práce rovnou domů? Že večer padneme vyčerpáním před televizi, místo toho abychom se šli projít, tomu se nikdo divit nemůže. Zkuste se zamyslet nad tím, co změnit u vás doma, abyste se tam cítili co nejlépe, a na nový rok si dejte předsevzetí, že budete volné chvíle trávit co nejvíce v přírodě.

Nenechávejte přírodu za dveřmi

Moderní člověk vyměnil život v přírodě za pobyt ve městě. Představa, že technika a pokrok dokážou plnohodnotně nahradit přírodu, se ale ukázala jako zcela lichá. Dnes už se zprávy o překotném vědeckém pokroku, který jako mávnutím kouzelného proutku vyřeší problémy lidstva, vůbec neobjevují, anebo je nikdo nebere vážně. Jediné východisko je naučit se opět žít v rovnováze s přírodou. Snažte se ze svého domova co nejvíce vyloučit syntetické materiály a vsaďte, pokud to jde, na ty přírodní. Obklopte se květinami a křiklavé barvy omezte raději jen na doplňky. Pokud si již přinesete domů kousek nábytku, který doslova „voní novotou“, snažte se větrat více než obvykle. Látky, které se uvolňují do ovzduší zvláště z nových syntetických věcí, mohou vést zejména u dětí a citlivějších jedinců k nejrůznějším problémům, bolestem hlavy a k únavě.

Sádrové omítky pro lepší mikroklima

Dalším důležitým faktorem je výběr stavebního materiálu, ze kterého je dům postaven, a povrchové úpravy stěn. V interiérech se čím dál více prosazují praktické sádrové omítky, které vynikají bezchybně hladkou strukturou. Na jejich povrchu se usazuje méně prachu a alergenů, což má pozitivní vliv na naše zdraví. Navíc sádrové omítky dokážou nejlépe v kombinaci s vhodným zdivem (například pórobetonem) udržovat hladinu vlhkosti v ideálním rozmezí mezi 55 až 65 % a předcházet vzniku interiérových plísní. Sádrová omítka dokáže absorbovat přebytečnou vlhkost v interiéru a v případě přesušeného vzduchu ji opět uvolní zpět do prostoru.

Dodatečný izolant bez kompromisu

Mikroklima v interiéru částečně ovlivňuje i výběr dodatečného izolantu, bez něhož se většina moderních energeticky úsporných domů neobejde. Nejběžnějším typem izolantu je v současnosti polystyrén. Jeho nevýhodou je ale jeho malá paropropustnost. Budovy dodatečně zateplené polystyrénem se zbytečně uzavírají před nepatrným, ale pro kvalitu vnitřního prostředí důležitým průchodem vzduchu. Dostatečně difuzně otevřený izolant, jakým je minerální vata, představuje finančně náročnější variantu. Společnost Baumit, výrobce komplexních fasádních systémů, nabízí šikovnou alternativu. Fasádní desky Baumit Open jsou cenově srovnatelné s polystyrénem, a přesto jsou vysoce paropropustné. Systém Baumit Open představuje ideální řešení pro všechny, kdo si zakládají na kvalitním a zdravém bydlení.

-Baumit-