Soustředíme se na kusové koberce, protože ty jsou k našemu účelu ideální. Ozdobí požadovanou část bytu a díky nevelkému rozměru se i snadněji přepravují. Pokud byste si nevěděli rady se vzorem, pak můžete využít služeb prodejce, který koberce může zapůjčit domů.

Příroda, nebo syntetika?

Máte raději výrobky z přírodních materiálů? Pak pravděpodobně sáhnete po koberci z vlny. Počítejte ovšem, že prvních několik měsíců (některé mohou až rok) bude pouštět chlupy, záleží to na délce vlasu. Čím kratší, tím bývá kratší i doba chlupatění. Výška vlasu rovněž ovlivňuje tvarovou paměť, což znamená, že bude-li koberec zatížen nábytkem delší dobu, po jeho odstranění bude vlasu déle trvat, než se vrátí do původního stavu. Rychleji se vrátí pomocí intenzivního vysávání. Díky vývoji technologií výroby pokulhává argument o menším výběru barev vlněných koberců ve srovnání s akrylovými. Pravdou je, že ty jsou nabízeny v mnohem širší škále odstínů barev, to ovšem ocení jen ti, kteří dají přednost syntetickému materiálu. Umělé materiály lze totiž barvit do nejrůznějších zářivých odstínů, příjemné jsou i na dotek a vhodné do domácností s alergiky. Příznivá cena je pak vykoupena životností, umělé materiály podléhají zubu času, a to zejména v místnostech s vysokou zátěží.

Originál na objednávkuNabízena je i varianta, kdy si koberec necháte vyrobit na míru. Zvolit můžete jak tvar, tak i barevnost, rozměrově se musíte vejít do velikosti 5 x 7 m. Také na vás je rozhodnutí, kterému materiálu dáte přednost a jaký zvolíte způsob výroby.

Koberečky – nelétajíPod koberce menších rozměrů můžeme použít protiskluzovou podložku. Jemná mřížka vyrobená z gumy se umisťuje pod téměř celou plochu koberce, čímž zabráníme pohybu a následnému možnému uklouznutí.

Způsob výroby

Koberce rozdělujeme rovněž podle způsobu výroby, a to na smyčkové, s řezaným vlasem, tkané, ručně vázané a nastřelované. Smyčkové se dělí na ty s pravidelnou smyčkou a nepravidelnou, takzvanou berberovou, kdy smyčky nejsou ve stejné úrovni, což umožňuje velkou variabilitu vzorů. Pěkně působí kombinace smyček a stříhaných vláken, kdy se na povrchu vytvářejí plastické vzory. Nastřelované koberce neboli tufting spočívají v nastřelování vlasu do jutového podkladu pomocí nastřelovací pistole. Po nastřelení se koberec ještě zastřihne, případně se vytvoří reliéf. Vlas je obvykle vyšší a méně hustý než při tkaní nebo vázání. Jednotlivé barvy se oddělují tenkou prostřiženou linkou, takzvaným carvingem. U koberců ručně vázaných se obarvená vlněná vlákna vážou ve svislých řadách do vodorovně napnutých osnov. Po dokončení se hotový koberec vypere, aby získal hedvábný lesk.

Nezapomeňte:

  • výrazná barevnost určuje barevné ladění místnosti
  • nápadný vzor bude strhávat pozornost
  • ve vysokém vlasu se sice nečistoty ztratí, ovšem nesnadno se vysávají
  • v kombinaci se závěsy tlumí zvuk a zlepšuje akustiku v místnosti

-zal- Foto: Voivo, Nani Marquina, Teppeto