Chcete se rychle zbavit návštěvy? Pak pokoj, ve kterém budou přespávat, zařiďte nepohodlně, neprakticky a nevkusně. Příště už raději budou spát doma. V opačném případě udělejte maximum pro jejich pohodlí.

Host na jednu nebo několik nocí má zcela odlišné požadavky na bydlení. K přespání potřebuje jen několik kousků. Zda použijete vyřazený nábytek, nebo koupíte nový, už záleží na vašich finančních možnostech.

Postel pro sladké sny

Nejdůležitějším prvkem v pokoji pro hosty je kvalitní postel. Ideální je pro dvě osoby, velikost místnosti pak určuje její rozměr. Na pár nocí postačí dvěma osobám i šíře 160 cm, standardních 180 cm je kvalitní postel na celý rok. V menších pokojích se bude hodit rozkládací sofa. Varianta s integrovanou matrací určenou jen pro spaní a samostatnými polštáři pro sezení patří sice k finančně náročnějším, zajistí však zdravý a dostatečně vydatný spánek - a kdoví, kdy sami využijete příležitosti a uvítáte možnost schovat se před partnerem...

Pro odpolední relax pak přijde vhod pohodlné křeslo, případně chaise longue, k dispozici můžete dát návštěvě také menší televizor či rádio s přehrávačem CD.

Další vhodné vybavení pokoje

K dalšímu nezbytnému zařízení patří skříň s několika ramínky a zásuvkami, které návštěva ocení, zdrží-li se na víc než jednu noc. Vhod přijde i pracovní stůl, který nemusí mít úložný prostor, zato dostatečně velkou pracovní plochu. Opominout bychom neměli přípoj k internetu, k sezení postačí kterákoliv židle, nikdy se tady totiž nebude sedět dlouho.

Speciálně v tomto pokoji bude praktický některý ze solitérů, na který může uživatel odkládat věci. Ideálně němý sluha, určený přesně k této činnosti, který kromě ramínka na kalhoty a sako může mít misku na odložení hodinek a šperků, držák kravat apod. Zastat ho ale může i věšák. Hledejme variantu, která pojme hodně věcí a nepřekáží. Zpravidla to jsou závěsné typy nebo nástěnné modely.

Drobnosti, které nesmí chybět:

  • zrcadlo
  • hodiny a budík
  • ramínka ve skříni
  • papír a tužka, může být i kalendář
  • ručník a toaletní potřeby (pasta, mýdlo, šampon, toaletní papír, k dispozici můžete mít připravený i nový kartáček na zuby)

Pohodovou atmosféru zajistí osvětlení

Při plánování osvětlení volíme několik světelných okruhů. Zřizujeme centrální světlo, jehož úkolem je osvětlit celou místnost tak, aby se v ní obyvatel pohyboval bezpečně, a doplňková svítidla. Nezapomeňme na lampu na pracovním stole a u lůžka, popřípadě v blízkosti relaxační zóny (křesla, sofa apod.). Příjemnou pohodovou atmosféru navodí stojací lampa nebo nástěnné modely.

Dokonalé soukromí

Je zcela běžné, že k hostinskému pokoji náleží také koupelna. Nemusí být velká. K rychlé očistě těla potřebujeme nevelký sprchový kout a umyvadlo, součástí místnosti může být i toaleta. Zařízení by mělo být v první řadě účelné, hledejme tedy nadčasové provedení, které může mít i komprimované tvary.

Tipy na zařízení závěrem

Vybírejte

  • skladebné zařízení (tj. stohovatelné židle, rozkládací stoly)
  • nábytek s kolečky (stolky můžeme využít k více účelům)
  • potahové látky s povrchovou úpravou, která zamezuje usazování nečistot či rychlému vsáknutí tekutiny

Zařizujte

  • v neutrálních odstínech, které doplňte jemnou pastelovou barvou v teplém nádechu
  • materiály, které lze snadno udržovat (laminát, dřevo, plast)
  • nadčasovými tvary. Ne každý se může cítit dobře obklopen sklem a nerezem anebo vyřezávanou pelestí a vyšívanými dečkami

-zal-Foto: www.profimedia.cz, Ikea, archiv