Barvy dokáží zázraky

Pocit stísněnosti odstraní světlé barvy a malé vzory na tapetách. Místnost rozšiřují vodorovné pruhy, což je stejný princip, jaký známe ze světa módy, ale v bytě k tomu lze použít mnoho neobvyklých prvků. Horizontálním prvkem může být například řada skříněk zavěšených vedle sebe nebo dlouhá řada polic. Místnost rozšíříme i tím, že vodorovnou linii navodíme sérií drobných obrázků nebo plakátů zavěšených vedle sebe do dlouhé řady.

Lesklý povrch

Malému prostoru vždy pomáhají lesklé povrchy. V současné době je velice módní lakovaný nábytek, takže vhodnost použití lesku by neměla být problém. Dalším módním trendem je bílá barva a ve spojení s lakem je ideální právě do garsonek. Stejně nadšeně můžeme doporučit zrcadla…, ale s nimi je třeba zacházet velmi opatrně. Zrcadlo by nikdy nemělo viset naproti komunikační zóně (dveřím, chodbě atd.) a posteli.

Ukládání - základ kvalitního bydlení

Základem dobře vyřešeného bytu je úložný prostor. Pokud se nad ním nezamyslíme důkladně, nebude nám vyhovovat ani prostorný mezonet, natož garsonka. Začněme kuchyňskou sestavou. V současnosti jsou velmi oblíbené prosklené skříňky, ale v malém bytě na ně budeme muset pravděpodobně zapomenout. Praktičtější jsou skříňky uzavřené, a to pokud možno ve výšce až ke stropu. Kuchyň působí kompaktněji, a pokud jsou dvířka lakovaná a ve světlé barvě, dodává místnosti pocit vzdušnosti. Do nejvyšších skříněk není pochopitelně možné ukládat nádobí, které používáme každý den, ale předměty, jež používáme občas a nechceme je mít na očích, jsou ideální.

Pravidlo úklidu

Stejným pravidlem bychom se měli řídit při ukládání oblečení. Nic nezaneřádí byt tak, jako solitérní skříně. Nevyužívají prostor racionálně, přestože ho opticky zaplní. Rozhodnutí, že něco přece dáme na skříň, je mylné, protože tam toho nikdy nedáme tolik, aby to nepůsobilo jako nepořádek – i tak to však jako nepořádek většinou vypadá. Opakujme si heslo garsonky: byt je uklizený, pokud je vše ukryté náhodnému pohledu. Zabudované skříně jsou mnohem praktičtější, umožňují využít například celou stěnu k ukládání šatstva a sezónních věcí a pokud mají na dveřích zrcadlo, ještě opticky zvětší prostor.

Skladebnost - nepostradatelná funkce

Po vyřešení dvou prvních důležitých bodů při „zvětšování“ garsoniéry – optické hry s prostorem a dokonalého ukládání – se můžeme věnovat menším kusům nábytku. Málokdo si uvědomuje, že jsou na trhu stoly, které můžeme jednoduchým úkonem měnit z jídelního stolu na konferenční zvyšováním stolu desky. Obyvatelé garsonek většinou zapomínají, že i jídelní židle mohou být skládací nebo alespoň stohovatelné… a že existují rozkládací pohovky.

Pohovka

Při výběru rozkládací pohovky se ptejme, jestli je určena pro příležitostné, nebo trvalé spaní. Druhý případ obsahuje kvalitní rošt a samostatnou matraci, ale nabízí pohodlné lůžko, na němž si nedevastujeme záda.

-das-Foto: www.profimedia.cz