Nákup nových přikrývek a polštářů je určitě investice, která by měla být dobře promyšlená. Většinou se však nevyplatí řídit se při výběru pouze cenou. Nejlevnější výrobky se mohou stát již po několika vypráních nepoužitelné, a jejich výměna je tak mnohem častější než u přikrývek z kvalitních materiálů. Vyplatí se tedy sledovat informace, jestli výrobek splňuje přísné evropské standardy kvality a jak se udržuje.

Zaklínadlem moderní doby jsou alergie, a zvláště pro alergiky je proto potřeba vybírat velmi pečlivě mezi výplněmi přikrývek a polštářů. Už zdaleka neplatí, že pouze umělé vlákno splňuje požadavky alergiků. I výplně z přírodních vláken dnes umí výrobci ošetřit speciálními látkami zajišťujícími ochranu před roztoči.

Přikrývky a polštáře plněné umělými vlákny si získaly mnoho příznivců zejména pro jejich úžasnou lehkost, jemnost a hřejivost. Jednou z největších výhod bývá možnost častějšího a snadnějšího praní. Přestože je dnes možné většinu polštářů a přikrývek z přírodních vláken snadno udržovat praním v pračce a sušením v sušičce, je třeba mít tyto domácí spotřebiče dostatečné veliké. Dokonalé vysušení je nezbytné, při nedostatečném vysušení by vnitřní výplň mohla začít plesnivět. Při sušení přikrývek a polštářů v sušičce odborníci doporučují přidat tři tenisové míčky, které náplň během sušicího procesu načechrají.

Polštáře a přikrývky se doporučuje každý den protřepat, alespoň jednou za sezónu větrat a jedenkrát ročně prát. Polštáře by se měly prát ještě častěji. Doporučuje se u nich používat chrániče na polštáře a měnit často povlaky tak, aby vnější látka zůstala dlouho čistá.

Každý svou, nebo jednu velkou peřinu?

Zvykli jsme si i do manželské postele pořizovat dvě samostatné přikrývky. Jistě má to své výhody, pod peřinu nefouká a nemusíme se s partnerem o ni přetahovat. Dnes se ale už i u nás můžeme setkat s partnerskými přikrývkami, které mají řadu praktických výhod. Přikrývky pro dvě osoby jsou dostupné ve velikosti 200 x 200 cm i v prodloužené délce 220 x 240. Varianta jedné velké přikrývky je dokonce ekonomičtější, pokud si spočítáme i nákup povlečení na ni.

Přikrývky pro jednu osobu mají rozměr 140 x 200, prodloužená varianta je o 20 cm delší.

České polštáře mají obvykle velikost 70 x 90 cm, to ale není zdaleka jediný rozměr dostupný na trhu. Prodejci mají ve své nabídce i polštáře 50 x 70 cm, 50 x 60 cm nebo čtvercové 65 x 65 cm a 80 x 80 cm. Lékaři doporučují spíše polštáře menších rozměrů, které nezasahují pod záda, a nejlépe ergonomicky tvarované.

Nejčastější výplňové materiály polštářů a přikrývek:

Duté polyesterové vláknoDuté vlákno je syntetický výplňový materiál vyvinutý moderními technologiemi jako náhrada přírodních vláken. Je velmi lehký, má tvarovou paměť a jeho výhodou je zejména snadná údržba praním a delší životnost. Tím, že je vlákno duté, získává izolační vlastnosti. Polyesterové vlákno nemají rádi roztoči, a tím je eliminován výskyt alergenů.

Silikonizované vláknoDosahuje o něco vyšší kvality než duté polyesterové vlákno díky nanesení tenké vrstvy silikonu na polyesterová vlákna. To přináší efekt extrémní měkkosti, takže přikrývka přilehne těsně k tělu. Přikrývky s tímto druhem výplně poskytují stejnoměrně rozložené teplo a polštáře pevnou podporu hlavy a krku při spánku.

MikrovláknoMikrovlákno je novinkou ve výplních, které bylo vyvinuto revoluční technologií tak, aby mělo prakticky identické užitné vlastnosti jako přírodní vlákna. Vyznačuje se výjimečnou měkkostí, která je dána použitím ultra jemných, krátkých a pružných vláken. Polštáře a přikrývky plněné těmito vlákny se jednoduše načechrají stejně jako péřové.

Do skupiny přírodních vláken patří zejména peříPeří je stále oblíbeným materiálem používaným pro výplň polštářů a přikrývek a díky moderním ošetřujícím prostředkům si je dnes můžou dopřát i alergici.

Prachové peří je velmi měkké, lehké a příjemné na dotek. Má jednak výbornou schopnost absorbovat vlhkost těla během spánku a odvádět jí od těla, což syntetická vlákna nedokážou, a také velmi dobré termoizolační vlastnosti. Kvalitu přikrývky udává hodnota nosnosti (čím vyšší číslo, tím lépe) a také poměr mezi praporovým a prachovým peřím (čím vyšší procento prachového peří, tím je přikrývka měkčí). Při správné údržbě a ošetřování poskytuje péřová přikrývka velmi dlouhou životnost.

Kvalitu zvyšuje prošití

Důležitým ukazatelem kvality přikrývky je také její prošití. Velmi praktické je kazetové prošití do malých čtverců nebo do pruhů na šířku přikrývky. Tímto způsobem zůstane peří, či jiný typ výplně, rovnoměrně rozdělené po celé přikrývce a nestane se, že by se náplň během spánku sesypala dolů.

Vrchní materiály

Pro vrchní materiál používaný pro přikrývky a polštáře je nejvhodnější 100% bavlna či ještě příjemnější a kvalitnější je bavlněný perkál.

Jak dlouho polštář a přikrývka vydrží?

V závislosti na častosti používání a počtu praní je životnost polštáře přibližně dva až tři roky a přikrývky kolem pěti let. Po uplynutí tohoto období ztrácí 25 % své původní kvality. Velmi však závisí na druhu výplně. Ty nejkvalitnější péřové přikrývky a polštáře mohou mít životnost 30 až 40 let. Přikrývky plněné kvalitními umělými vlákny sedm až deset let.

-Sabina Obluková- Foto: www.profimedia.cz, Carré Blanc