Je tomu už pár let, co spatřil světlo světa jeden z nejpoužívanějších domácích spotřebičů – vysavač. Tento přístroj usnadnil úklid všem domácím hospodyňkám, které od té doby nemusely ohýbat svůj znavený hřbet a ručně zametat nečistoty na zemi pomocí smetáku a lopatky. Vysavače během své více než stoleté historie prošly opravdu pozoruhodným vývojem – prastaré vysavače byly nejdříve poháněny ručně, poté přešly na elektrický pohon. Postupem času se u elektrických vysavačů zvyšoval sací výkon, některé přišly s úplně novým typem sání, u jiných se naopak konstruktéři zaměřili na přidávání dalších funkcí a doplňků (začaly se používat vedle sání také speciální kartáče a nástavce, různé rozprašovače, vůně atd.). Většina elektrických vysavačů měla však stále jeden docela zásadní nedostatek – musel je obsluhovat člověk.

S příchodem nových robotických vysavačů se však podařilo smazat i tuto nevýhodu, proto se tyto inteligentní vysavače staly ihned po svém uvedení na trh velice žádaným zbožím. Tento výkonný domácí pomocník vám sám zamete, posbírá prach a nečistoty, vysaje, případně umyje a vydezinfikuje vaši podlahu. Jediné, co musíte udělat, je vysavač naprogramovat a zapnout, o všechno ostatní se již postará tento robotický pomocník sám.

Robotický vysavač je osazen dokonalými senzory, které snímají obraz místnosti a ukládají ho pak do paměti vysavače. U některých typů se používají pro vymezení prostoru, ve kterém bude robot uklízet, i tzv. virtuální stěny. Při tomto procesu se místnost označí pomocí drobných čidel, která robotovi napoví, kde končí vymezená zóna a zda má v daném prostoru luxovat, či ne. Tato čidla se liší podle typu povrchu, na kterém má robotický vysavač provádět svou úklidovou činnost. Některá jsou vhodná pouze pro koberce, parkety, jiná zase pro dlažbu a dlaždice.

Robotický vysavač se tak dokáže chytře vyhnout všem překážkám v obývacím domě. Jednoduše rozpozná, že je před ním stůl či jiný nábytek – díky snímacím senzorům a čidlům pozná i to, že jsou před ním schody, dokáže se tak včas zastavit. Proto robotický vysavač nikdy nespadne ze schodů.

Tyto moderní vysavače používají pro úklid nečistot výkonné rotační kartáče, které plní funkci metliček. Rotační kartáče přivedou špínu přímo k ústí sacího ventilu, jenž pak nečistoty nasaje dovnitř vysavače. Proto u robotických vysavačů není až tak důležitý sací výkon – hlavní práci odvedou kartáče, které nečistoty směrují sacímu ústí jako na zlatém podnose. Kartáče navíc přesahují obvod vysavače, což jim umožňuje se dostat i do zdánlivě nepřístupných míst – jako jsou například rohy místností a různá další obtížně přístupná zákoutí vašeho bytu.

Pokud váháte, zda si máte tento přístroj pořídit domů, tak vás jistě potěší i to, že si u specializovaných prodejců můžete robotický vysavač zdarma zapůjčit domů. Můžete si tak sami na vlastní kůži vyzkoušet, jaké to je, když se vám o úklid domácnosti stará inteligentní robot.

V robotických vysavačích najdou zalíbení především ti, co neradi přejíždějí dennodenně koberec se svým starým a nemotorným vysavačem, nebo ti, co chtějí šetřit svůj drahocenný čas a využít jej k jiným účelům než k úklidu domácnosti.

www.roboticky-vysavac.cz