Výrobci šatních skříní se svým zákazníkům snaží zvýšit uživatelský komfort různými trvale inovovanými doplňky, jejichž nabídka se stále rozšiřuje. Mezi základní a dnes již standardní patří vnitřní osvětlení skříně, které zaručuje dobrou orientaci v jejích útrobách. Využijeme je obzvlášť ráno nebo pozdě večer v ložnici, kde partnera nemusíme obtěžovat jasným světlem centrálního lustru. U dvou šatních tyčí nad sebou využijeme mechanismus pro snadné přitažení horní tyče s ramínky blíže k sobě. Při uspořádání s jednou šatní tyčí oceníme vestavěné zásuvky ve spodní části, které nám umožní lepší orientaci mezi tričky, mikinami a svetry. Snažme se využívat ramínka správně podle jejich účelu, tj. jiné pro košile nebo sako, pro kalhoty, sukně a dokonce speciální ramínko na kravaty nebo dámské šátky.

Denní světlo

Šatna bez okna přivádějícího denní světlo není šatnou v pravém slova smyslu. Stává se pouhým trvale potemnělým skladem oblečení, ve kterém musíme při vstupu automaticky rozsvítit. Přirozené denní světlo nejenže v šatně vytváří příjemnější atmosféru – je zde přímo nezbytně nutné! V šatně se totiž nejen rutinně převlékáme, ale především při různých příležitostech kombinujeme svršky nebo dokonce experimentujeme s oblečením. To je možné jen s dostatkem denního světla, které nezkresluje barvy jednotlivých kousků garderoby. Pokud ho v šatně nemáme, zvažme možnost dodatečného probourání okna (kvůli dobré využitelnosti šatny s vyšším parapetem) nebo přivedení světla do podkroví speciálním tubusem. Poslední alternativou je jasné světlo halogenových svítidel, které minimálně zkresluje jak barvu látek, tak barvu pleti.

Zrcadlo, pověz mi…

Další nezbytnou podmínkou našeho dokonale upraveného zevnějšku je velké zrcadlo, ve kterém před odchodem pohodlně přehlédneme celou postavu. Nejlépe se vyjímá na stěně kolmé k oknu, kde má zajištěný dostatek kvalitního přirozeného světla. Pokud vhodná stěna není v šatně k dispozici, můžeme některé z dveří skříně řešit jako zrcadlové. Vhodným doplňkem – především dámské šatny – je v této souvislosti osobní váha. Součástí rozlehlejší a dostatečně osvětlené šatny může být také dámská toaletka: stolek s pohodlným měkce polstrovaným křesílkem a nastavitelným zrcadlem pro ranní líčení a večerní čištění pleti či jiné kosmetické korekce pleti obličeje a dekoltu. Zpříjemní začátek i konec dne a v šatně nabídne příjemné soukromí.

Pohodlíčko…

Možná se vám zdá umístění jakéhokoliv sedacího nábytku do šatny zbytečným luxusem. Chybou ovšem je ponechat bohatě plošně dimenzovanou šatnu bez dalšího vybavení. Například při navlékání punčoch nebo ponožek ocení možnost sezení malé děti stejně jako těhotné ženy, momentálně nemocní členové rodiny nebo senioři. Co se týká sedacího nábytku, oblíbené jsou vyšší a rozměrné měkce polstrované taburety, na které se dá pohodlně a příležitostně usednout z jakékoliv strany. Ideálu se nejvíce blíží rozměrný kruhový taburet, který může pohodlně využívat více členů rodiny. V menší šatně splní stejný úkol prostorově úsporná úzká lavice nebo malý čtvercový taburet. Pokud je doplníte kobercem a zavěsíte přímo nad něj výrazný lustr, dojem pohodlí a luxusu bude dokonalý.

Vše v dosahu

Hůře dostupné úložné prostory přímo pod stropem nejlépe využijeme pro cestovní zavazadla nebo sezonní oblečení. Kufry, větší cestovní tašky, krosny a batohy najdou místo ve vyšších a dostatečně hlubokých foších standardně hlubokých šatních skříní. Pracovní aktovky, kufříky, kabelky, ledvinky a batohy na laptop budou přehledně uloženy a dobře přístupné spíše v mělké skříňce nebo komodě s dostatečně hlubokými zásuvkami. Snadný přístup do horních částí skříně zajistí v samostatné šatně skládací schůdky. Ideální jsou lehké, pevné a mobilní, které lze snadno posouvat podél skříňové sestavy a po použití složené zavěsit na hák na přilehlou stěnu. V otevřené šatně (bez uzavřených skříní) nám přístup do spodních částí u země usnadní lehké plastové boxy na kolečkách.

Chaos

Nepořádek vedoucí často přímou cestou k chaosu patří mezi „oblíbené“ nešvary mnoha domácností. Rád nenápadně vzniká, přičemž vytrvale a plíživě bují. V boji proti němu nejlépe pomáhá jednoduchý přehledný systém a dostatek prostoru. Preventivně proto neházejme boty na hromadu v rohu šatny, ale ukládejme je do botníku. Každému páru bot prospěje dostatek místa a proudění vzduchu. Tvar obuvi pomůže trvale udržet tzv. napínák, který prodlužuje její životnost. Klobouky patří do kulatých krabic, kravaty a dámské šátky na speciální ramínka nebo do textilních rastrů v mělkých zásuvkách. Pro uskladnění sezonního šatstva jsou ideální lakované papírové krabice s kovanými rohy a popisem, případně plastové boxy s větracími otvory. Šatnu nezapomeňme provonět tabákem či naftalínem proti nevítané a často devastační motýlí návštěvě…

V prosincovém čísle časopisu Dům a zahrada dále najdete:

  • Vše o zateplení: novinky, materiály, technologie, ceny
  • Zelená úsporám: Jak to bude dál?
  • Paneláky naležato? Architekt Rampich o řadové výstavbě
  • Hypotéka na cokoli
  • Sauna, bazén, posilovna
  • Jak vybrat postel, rošt, matraci
  • Kámen v interiéru
  • Nejošklivější dům roku

Foto: www.profimedia.cz, Hülsta, Alnus