Protože místnosti technického zázemí slouží většinou ryze praktickým účelům, nevěnujeme jim často patřičnou pozornost. Hned po nastěhování bývají odsunuty na poslední příčky pomyslného seznamu úkolů spojených se zařizováním domu a na Spíž, sklep, technická místnostnekonečně dlouhé „prozatím“ bývají vybaveny pouze provizorně. V tomto díle našeho seriálu se přesvědčíme, jak důležité je správné vybavení i těchto zdánlivě nedůležitých prostor domu.

Dispozice

Základem fungujícího domu a předpokladem spokojeného bydlení v něm je dobře vyřešená dispozice. Proto ve fázi vzniku projektu – či jeho výběru z katalogu – nezapomínejme na technické prostory a nezbytné provozní zázemí domu. Naštěstí si dnes stále více lidí uvědomuje, že největším ziskem při stěhování z bytu do domu je kromě zahrady právě dostatečné technické, provozní a skladové zázemí. A nerozpakují se ho vyžadovat v projektu. Ve fázi plánování je žádoucí všechny potřebné místnosti a prostory dostatečně dimenzovat, rozmístit do jednotlivých podlaží, rozdělit podle funkce a druhu ukládaných věcí. V každé rodině se totiž najde dostatek rozmanitých věcí a předmětů, které vznášejí nárok na vlastní trvalé místo: sportovní vybavení, oblečení a obuv, nářadí, trvanlivé potraviny, nápoje a zásoby drogistického zboží. Tento seznam často rozšiřuje velké množství vesměs nepotřebných, ale současně “nepostradatelných“ věcí. Jen pro skladování tedy potřebujeme hned několik samostatných místností odlišného účelu. Jejich počet, velikost a struktura se řídí naším věkem, vkusem, životním stylem a momentální velikostí rodiny.

„Ostatní“ místnosti

Šatna, prádloA které místnosti to jsou? Začneme od vchodu: na zádveří by měla navazovat samostatná šatna pro uložení sezonního oblečení a obuvi všech členů rodiny. Běžné prádlo pojmou šatny přístupné z jednotlivých ložnic. Pro úklidové prostředky je ideální komora, často postačuje poměrně malá. Ačkoliv z moderní kuchyně vytlačila spíž objemná spížní skříň, v souvislosti s trendem návratu k ekologii lze v budoucnosti očekávat opětovný nárůst objemu potravin pěstovaných na vlastní zahrádce. Pro ty je samostatná chladná spíž přístupná přímo z kuchyně nenahraditelná. Zapálení pěstitelé uvítají pro dlouhodobé skladování zeleniny, brambor nebo jablek v chladu a temnu sklep. Ten je ostatně vhodný i pro uložení lyží a dalších sezonních sportovních potřeb. Také malá domácí dílna s příručním skladem se hodí k mnoha účelům bez ohledu na to, zda se hlava rodiny považuje za kutila, či nikoli.

Samostatná dvojgaráž se dnes stává standardem a kromě parkování plechových miláčků by neměla sloužit žádným jiným účelům. Pračku a kotel lze sice umístit do kuchyně nebo koupelny, přesto je nejvhodnějším místem vlastní místnost. Prádelnu je možné sloučit se sušárnou, kotel by měl mít samostatný prostor.

Dveře

Technické místnosti, úložné systémyKaždá místnost v domě by měla být vybavena nábytkem s ohledem na svou dispozici, polohu oken a dveří. Pro malé provozní místnosti to platí dvojnásob. Nesnažme se za každou cenu o jejich maximální zaplnění nábytkem – tento postup nezaručuje maximální užitek a funkčnost. Často je praktičtější a přehlednější nezastavovat nábytkem všechny stěny. Důležitější je trvale snadný přístup a dobrý přehled o všech uložených věcech. Skříně, regály nebo police by nám rozhodně neměly bránit v přístupu do místnosti. Poměrně rozšířenou chybou je také umísťování hlubokých regálů do těsné blízkosti vstupních dveří, jejichž křídlo pak nelze zcela otevřít. Na stěně, ke které přiléhá otevřené dveřní křídlo vstupních dveří, bychom se měli úložného nábytku zcela vzdát, případně ho nahradit háčky a mělkými policemi. Vše samozřejmě instalujeme do bezpečné vzdálenosti ode dveří. Protože dveře omezují vnitřní vybavení malých místností, zabírají po otevření většinu jejich plochy a zhoršují přístup k uloženým věcem, snažme se již ve fázi projektu dveřím otevíravým dovnitř důsledně vyhýbat. Při rekonstrukcích a modernizacích lze tento problém řešit náhradou otevíravých dveří za posuvné.

Jak a čím by měly být technické místnosti vybaveny? To je otázka, na kterou si přineseme odpověď příště.

-Ing. arch. Veronika Haroldová, Dům a zahrada 9/2010-Foto: Ikea

V listopadovém čísle časopisu Dům a zahrada dále najdete:

  • Barevné trendy pro rok 2011
  • Třetí díl seriálu o fasádách: tentokrát o netradičních materiálech
  • Velké téma: Jak si vybrat dřevostavbu
  • Vybavujeme dům pro miminko
  • Vše o zimních zahradách
  • Jaký zvolit plot: inspirace a praktické rady
  • Fotosoutěž Pecka roku: představujeme 10 nejošklivějších domů

Listopadové číslo časopisu Dům a zahrada je v prodeji od 19. října.