Kuchyně je navržena velmi velkoryse, což umožňuje především prostorná místnost, která pro ni byla určena. V lince je dostatek úložného prostoru, disponuje také velkou pracovní plochou, část místnosti mohla být současně vyčleněna pro pohodlné stolování.

„Dříve tu byly stáje, tato část domu je celá nová. Zpočátku jsme tu měli provizorní, úplně obyčejnou kuchyni, kterou jsme koupili, abychom se mohli nastěhovat,“ vysvětluje majitelka. Novou kuchyni si navrhla ve spolupráci s mistrem truhlářem, díky jeho zkušenostem pak vyřešili nejedno složité místo v kuchyni. Inspiraci hledala v časopisech, ovšem jasným vodítkem při sestavování nové linky byla vlastní zkušenost. „Až praxí zjistíte, co vám přesně vyhovuje a co ne, bez ohledu na příručky. V nich bychom měli hledat inspiraci a rady, čeho se vyvarovat. Uspořádání by mělo už potom odpovídat našim potřebám. V tom mi velmi pomohla „první“, provizorní kuchyňská linka. Například pokud jde o spotřebiče, v původní kuchyni byly trochu jinak, lednice nebyla vestavěná a otevírala se na druhou stranu, myčka byla také na opačné straně. V nové lince jsem chtěla ty tři velkoobjemové zásuvky, kvůli nim nebylo možné dát ji na stejné místo, ale nakonec mi více vyhovuje tohle uspořádání. Myčka se plní lépe, předtím to bylo jakoby přes ruku. Chtěla jsem i mikrovlnnou troubu nad klasickou troubou, ta tam také není, původně měla být pečicí trouba ve výši očí, ale linka je nakonec řešena jinak. Mikrovlnka tedy není umístěná ideálně, ale trochu bokem, všechno tam musím donést, navíc nemám kam odložit horké nádoby. Ale byl to nejschůdnější kompromis, možná to však časem změníme.“

Není nad vlastní zkušenost

Při koupi první kuchyně měla majitelka určitou představu o tom, jak by měla vypadat, ale po čtyřletém používání některé prvotní nápady v nové kuchyni úplně zavrhla. „Původně jsem třeba nechtěla tenhle barový pult, ale ostrůvek uprostřed místnosti,“ pokračuje paní domu. „Ten by tu nakonec nebyl moc praktický, znamenal by i kroky navíc, takhle, když mám všechno nachystané, je to při ruce a blízko. Trochu jsme se s truhlářem rozcházeli ve výšce barového pultu, on navrhoval vyšší asi o 12 cm. Také jsem uvažovala, že by deska baru mohla být jen na sloupcích, nebyla by to taková kompaktní hmota, to se víc líbilo i mému manželovi, ale pak převážilo praktické hledisko – přes uzavřený pult nebude vidět na kuchyňskou desku, budu mít při přípravě občerstvení pro návštěvu větší soukromí. Kuchyně je spojená s jídelnou, a návštěvy tedy většinou sedí tady. Navíc díky tomu, že je vchod do místnosti z protilehlého rohu, je kuchyně stále na první pohled uklizená, protože na desku odtud není vidět.“

Dostatek prostoru, to je sen

Zprava od vstupních dveří začíná kuchyňská linka opticky skříní, vestavěnou ve zdi, ta ale ke kuchyni svým určením nepatří. „Využili jsme tak místo vedle komína jako úložný prostor. A protože je to na potravinovou skříň daleko, slouží skříň spíše jako komora.“ Vedle ní stojí vysoký panel s vestavěnou lednicí, mikrovlnnou troubou a úložnými prostory. Její hmotu mírně potlačuje zkosený roh, díky němuž skříň nevystupuje tak masivně do prostoru. „Řešení téhle části bylo nejsložitější, nejdříve jsem ji chtěla s prosklenými dvířky, ale to se mi nelíbilo, prosklenou ze všech stran jsem také nechtěla, nemám ráda vystavování věcí, které neslouží. Proto je i prosklených ploch celkově v kuchyni málo a jsou spíše decentní. Ta zkosená skříňka v panelu je skvělá na ukládání táců a prkýnek nastojato, jsou hned po ruce, takže se dobře uklízí i vyjímají a nezabírají tolik místa, jako když se uloží na poličce.“ Vlastní kuchyňská linka začíná spodní, také zkosenou skříňkou, zkosená je proto, že na této straně jsou dveře do zděné spíže a plný roh skříňky by zde vadil. „Původně jsem plánovala skříňku otevřenou, ale uzavřená vypadá lépe a navíc je praktičtější. Ty velkoobjemové zásuvky vedle ní si nemohu vynachválit, mám tam velké nádobí i talíře a drobné věci, ke všemu dobře mohu a je to blízko u myčky, tak se vše i dobře uklízí.“ Pod dřezem je umístěn, jak to bývá obvyklé, odpadkový koš, následuje myčka a vedle ní je umístěna potravinová skříň.

Zbylo místo i na bar

Rohová skříňka je sice prostorná, ale majitelka nechtěla karusel, neboť z jejího pohledu by pak zbývalo ve skříňce mnoho nevyužitého místa. A protože je kuchyně veliká a úložných prostor je zde dost, slouží skříňka pro ukládání velikonočních a vánočních forem, vpředu pak jsou velké mísy na zadělávání těsta. „Hodně vařím a kuchyni využívám, tak se mi velký prostor hodí. A nedělá mi problém čas od času sáhnout hlouběji a nádobí vyndat. Protilehlý roh je z vnitřní strany uzavřený, mnohem praktičtější bylo otevřít ho z druhé strany, a může tak být využíván jako bar. V horních skříňkách linky je uloženo křehké nádobí, tedy hrnečky a sklo. Zajímavě je vyřešená skříňka, která ukrývá digestoř. Je sice mělčí, ale zbylé místo je využito účelně, takže se do ní vejde káva a čaje, jsou stále při ruce. Korpus linky je zhotoven z lamina, pohledové strany korpusu jsou dýhované, dvířka jsou vyrobena z třešňového dřeva. Na pracovní desku byla použita laminovaná MDF deska. Na podlaze je dlažba, není zde sice podlahové topení, ale protože pod kuchyní jsou vytápěné prostory, podlaha není nepříjemně studená.

Text a foto: Dana D. Daňková
Spolupráce na návrhu a výroba: Zakázkové truhlářství TTK Kváskovice