Protože ani při chůzi nepřestáváme vnímat interiér, který nás obklopuje, seznámíme se v tomto díle seriálu s tipy, jak zařídit tyto prostory neobvyklého uspořádání a měřítka.

Měřítko

Schodiště a haly mají mezi ostatními prostory rodinného domu zvláštní postavení. Neslouží trvalému pobytu a většinou jimi pouze procházíme do jiných místností nebo vyššího patra. Schodiště protíná prostor šikmo a svou přítomností ho výrazně dynamizuje. Haly, jak již sám název napovídá, mají obvykle velkorysejší měřítko, výměru a výšku. Pokud je hala současně schodišťová, často se otevírá do horního podlaží, kde ji může ozvláštnit galerie. Vybavit a zařídit tyto atypické komunikační prostory v domě tak, aby působily přirozeně esteticky, není tak jednoduché, jak by se mohlo na první pohled zdát. Všechny předměty, nábytek, svítidla i doplňky, které do nich umístíme, by měly odpovídat rozměrům haly nebo schodiště a respektovat jejich měřítko. Žádný lehký, subtilní, transparentní ani mobilní nábytek, nenápadná svítidla, titěrné dekorace a drobné květinky do rozlehlé nebo dokonce dvoupodlažní haly nepatří – budou se v ní ztrácet a působit přinejmenším rozpačitě!

Bezpečí na schodech

Mezi časté nešvary soukromých stavebníků, ochotně podporované architekty a designéry, patří nebezpečné nebo dokonce zcela chybějící schodišťové zábradlí. Tento stav, kdy vzhled zvítězil nad bezpečným provozem, ovšem začne být nepřijatelný nejpozději v době, kdy se do rodiny narodí děti. Chybějící zábradlí je pak třeba dodatečně doplnit a jeho soulad s původním estetickým záměrem designéra schodiště je velmi obtížně dosažitelný. Ideální je trvat na schodišťovém zábradlí již v návrhu stavby a kromě dokonalého vzhledu dbát také na absolutním bezpečí při pohybu po schodišti oběma směry! Absence zábradlí se totiž může snadno stát nebezpečná i dospělému, který na vteřinu ztratí rovnováhu, při špatném došlapu si podvrtne kotník, nese těžký předmět a potřebuje se momentálně o něco opřít, něčeho se zachytit. Zábradlí s vodorovnými příčlemi samozřejmě vypadá lépe než s horizontálními sloupky, dětem jimi ale vytváříme pohodlný žebřík k nebezpečnému pádu.

Nábytek a schodiště

Pod přímá schodiště minimalistických domů se nábytek nekomponuje snadno. Aby byl výsledek dokonalý, prostor pod schodištěm zpravidla vyplňuje konstrukce ze sádrokartonu v kombinaci s nábytkem na míru. Plynule uskakující regály knihovny jsou pro interiérové architekty oblíbenou cestou k esteticky zajímavému výsledku a dokonalému využití jinak lichého prostoru. V historických objektech, kde je schodiště součástí vstupní haly a zdobené stylovými architektonickými prvky, se bude krásně vyjímat malý stolek doplněný dvěma křesílky. Ačkoliv je jeho praktické využití přinejmenším sporné, navozuje hned po příchodu atmosféru zabydleného a útulného domova. Stolek můžeme využít pro vystavení dekorativního aranžmá, které lze měnit podle nálady a příležitosti. Ovšem také moderní solitéry – židle, stolky, lavice a taburety v blízkosti minimalistického schodiště působí velmi příjemně, ačkoliv nejsou nijak prakticky využívány.

Nábytek v hale

Zařizování haly je stejně problematické, jako je tomu u schodiště. Největší chybou je rezignace na jakékoliv vybavení vstupních nebo komunikačních hal, které potom zejí prázdnotou. Holá místnost s přemírou tvrdých a dobře čistitelných povrchů potom ještě více násobí nepříjemný dozvuk, který interiéru dodává neosobní ráz. Stejně tak zaplňování vstupních a komunikačních hal tzv. vyřazeným nábytkem nevede k očekávanému výsledku a vytvoření vlídné domácí atmosféry. Nábytek do rozlehlé a případně i dvojpodlažní haly musí být především výrazný a robustní. Může se tu směle ocitnout obrovská historická almara nebo exotická ručně vyřezávaná skříň z masivního dřeva, stejně jako renovovaný lodní kufr nebo malovaná truhla. Patina a přiměřená zašlost bude příjemně kontrastovat s dokonalostí a leskem minimalistických interiérů! Pokud chceme v hale uplatnit jemnější, subtilnější a zajímavě tvarované solitéry, potřebují atraktivní kontrastní pozadí!

Výtvarná díla

Stejně jako snaha svépomocně osvětlit, také úsilí dekorovat halu nebo schodiště v rodinném domě často nepřinese očekávané výsledky. Malé obrázky s nepatřičně velkými rozestupy se na schodišti ztrácejí a ve výsledku jen násobí neutěšenost přilehlé stěny, která díky titěrným motivům zůstává z valné části prázdná. Lépe vždy působí řada obrázků většího formátu s menšími odstupy. Motiv zvolíme podle stylu a nemusíme se obávat ani výrazné barevnosti. Ti odvážnější se mohou pokusit instalovat rozsáhlou sestavu rodinných fotek, dětských obrázků oživených drobnými artefakty a suvenýry z cest. Efektní pozadí jim vytvoří sytá výmalba v zajímavém odstínu, na které atraktivní kompozice nejlépe vynikne. Pokud víceramenné schodiště v efektně prázdném minimalistickém interiéru přiléhá pouze k jediné zdi, neváhejme veškerou pozornost soustředit na ni. Pomůže nám výrazně vzorovaná dekorativní tapeta nebo rozměrné plátno v bohatě zdobeném rámu.

A jaké do haly vybrat svítidlo? To nám architektka poradí příště.

-Ing. arch. Veronika Haroldová, Dům a zahrada 11/2010-Foto: SWN Moravia, Kahrs

V prosincovém čísle časopisu Dům a zahrada dále najdete:

  • Vše o zateplení: novinky, materiály, technologie, ceny
  • Zelená úsporám: Jak to bude dál?
  • Paneláky naležato? Architekt Rampich o řadové výstavbě
  • Hypotéka na cokoli
  • Sauna, bazén, posilovna
  • Jak vybrat postel, rošt, matraci
  • Kámen v interiéru
  • Nejošklivější dům roku