Plasty opět v centru pozornostiV módě je retro, takže do současných interiérů se ve větší míře vracejí plasty. Není to nic nového, protože podobný přístup milovala například už padesátá léta.

Padesátá léta

V padesátých letech přišli manželé Eamsovi se svými laminátovými židlemi, které obohatily zejména americké interiéry. Lidé je zcela běžně stavěli ke klasickým dřevěným stolům se soustruženým podnožím, a spojovali tak v bytě současnost s historií. Plasty se stávaly stále oblíbenější pro svou lehkost, snadnou údržbu a přijatelnou cenu.

Fenomén Panton

Panton židleV šedesátých letech navrhl designér Verner Panton první židli vyrobenou z jednoho kusu plastu, která je oblíbena dodnes. „Pantonka“ brzy pronikla do různých prostředí, včetně například kostelů, a dokázala, že mísení materiálů a stylů má skutečně pouze jediné kritérium, a to je vkus. Přesná pravidla neexistují. Od osmdesátých let, kdy interiérem prošla postmoderna, začalo být mísení nábyku druhé poloviny dvacátého století s nábytkem starožitným dokonce vyhledávaným postupem při zařizování.

Postmoderna

Osmdesátá léta rozšířila teorii, že každá doba zanechala svou stopu, a to i v podobě nábytku… a není tedy od věci, aby se tento fakt odrazil v interiéru. Ostatně kombinace stylů byla běžná vždy a lidé si ji pouze méně uvědomují. Málokdo pozná z fotografie historického interiéru, že mezi věkem renesanční stoličky postavené u barokního psacího stolu a oním stolem jsou celá tři Plastová židle inspirovaná židlí baroknístoletí. Pokud by u zmíněného stolu stála plastová židle, dojde rozdíl každému – princip je však v zásadě stejný.

Současný design

Mnozí současní designéři si z historického nábytku dokonce „vypůjčují“ tvary, které pak přenášejí do jiného materiálu – nejčastěji plastu. Tak vznikly plastové židle Philipa Starcka s rádoby barokními tvary nebo lampy Jamieho Hayona. V interiéru působí poměrně zajímavě, pokud u dřevěného stolu se soustruženým podnožím stojí židle podobných klasických tvarů, ale vyrobená z neklasického plastu.

Plasty na zdi

Technologický vývoj posledních dvaceti let plasty velmi zdokonalil, takže jejich mechanická odolnost a pevnost v podstatě nekladou omezení. Lze z nich zakoupit například police, které po zavěšení na zeď zcela zatížíme knihami. Plasty, z nichž je vyráběn sedací nábytek, jsou stále odolnější proti vrypu, takže bývají praktičtější než v současnosti velmi módní lakovaný nábytek.

Staré a nové

Plasty jsou dnes kombinovány s jinými materiály i na jednom jediném kusu nábytku. Běžná je například kombinace plastu se dřevem nebo s kůží. Stále častěji se s plastem setkáváme u osvětlovacích těles i drobných zařizovacích předmětů. Kombinaci starých a nových materiálů i klasiky a moderny se téměř nelze vyhnout a interiéru sluší.

-das-Foto: www.profimedia.cz