Neznám ani jednoho rodiče, který by se minimálně jednou za týden nerozčílil nad nepořádkem, který děti dokázaly udělat ve svém pokoji. Praxe je většinou taková, že se rozčilují každý den. Smutné? Ani náhodou, možná si za to mohou sami.

Jak dosáhnout, aby dětský pokoj vypadal stále uklizeně? Nejpodstatnějším momentem je vytvořit dostatek úložných prostor, a naučíte-li vaše ratolesti je používat, pak máte z podstatné části vyhráno.

Osvědčené řešení

Co všechno dokážou děti nastřádat. Od zátek od limonád, přes sbírku ubrousků, kamínků, obalů od žvýkaček (některé si dokonce nosí domu mrtvý hmyz!), až po angličáky, letadla, vláčky, plyšová zvířátka, společenské hry, potřeby na kreslení a mnoho dalších nezbytností, které nutně potřebují ke svému životu.

Tím nejjednodušším a efektním řešením pro jejich uložení jsou obyčejné plastové boxy. Můžeme je pořídit v různých barvách, čímž se nám podaří vnést do úklidu určitý řád. Třídit podle druhu hračky do určitých barev (tzn. plyšáky do modré, do bílé potřeby na kreslení, angličáky do zelené atd.). Úklid je rychlý a bezbolestný. Jen je potřeba zajistit dostatek boxů a následně pro ně najít místo.

Nábytek nesmí chybět

Při výběru nábytku mějme striktní kritéria nejen pro vzhled, ale zejména pro funkčnost a praktičnost. Vhodné jsou uzavřené police, do kterých se nepráší a není vidět. I přesto, že po otevření dvířek mnohdy zjistíme, že za nimi pravděpodobně bouchla bomba, jsou-li zavřená, docílíme pořádku. Alespoň na oko. To už nemůžeme tvrdit o vitrínách, které dovolují nakouknout do soukromí. Ty dobře poslouží, chce-li dítko vystavovat (vlastní výtvarná díla nebo sbírku), sklo alespoň zabrání usazování prachu. Kvůli němu jsou nejméně vhodné otevřené police, odložit do nich něco je tak snadné… a prach se neptá… a donutit dítě k pravidelnému úklidu (tzn. všechny věci vyndat, utřít police a znovu poskládat, ideálně s určitým řádem), je nadlidský úkol.

Dítě a knihy

Už od útlého mládí učíme děti pomocí obrázkových knih rozpoznávat kolem sebe věci, čteme jim a později i ony samy začnou hltat napsané příběhy. Knih přibývá a pomalu na ně není místo. Nevyhazovat! Leporela jim později budou připomínat jejich dětství a třeba se jednou budou hodit pro jejich potomky. Ty knihy, které právě nejsou aktuální, můžete schovat do krabice a na čas uložit třeba do komory, ponechte jim jejich oblíbené a pro ně najděte v pokoji místo, na které nesvítí přímé slunce. Knihám rovněž nesvědčí topení.

Hra na schovávanou

Při zařizování dětského pokoje se pokuste všechny jinak nevyužitá místa proměnit v úložný prostor. Stěny zaplňte od podlahy až ke stropu, pod postelí by nic uloženo být nemělo, ale když je nedostatek místa, pak zásuvka pod celou lehací plochou přijde vhod. Velmi efektní jsou sestavy nábytku navržené už od výrobce, který se schovkami počítá už dopředu. A tak třeba u sestavy s palandou je úložný prostor integrován do schodišťových stupňů, lůžko má svou „tajnou“ schránku u hlavy spáče apod.

Základní pravidla:

  • nepodceňujte nutnost úložných prostor, šetříte tak svoji nervovou soustavu
  • vedle integrovaných skříněk nezapomeňte na dostatek samostatných boxů
  • děti učte pořádku už odmala, později se to bude hodit

Dítě a šatní skříň

  • prostor na minimálně dva dlouhé svršky (kabáty, kombinézy apod.)
  • samostatná ramínka na kalhoty, pro dívky i na sukně
  • zásuvky na spodní prádlo, ponožky a ostatní (plavky, pyžama)
  • oddělte věci na ven a do školy (samostatné police na trička, svetry, mikiny apod.)
  • do velké skříně se vejde i menší botník

-zal-Foto: