Knihovna s pojízdným žebříkemDokonce už i například pro získání kompletního díla Platona dnes stačí v Googlu zadat jméno do fulltextu. Mají tedy knihovny smysl?

Internet

Rozhodně mají, a to i přesto, že většina bytů prezentovaných v magazínech o bydlení knihovnu naplněnou od země až ke stropu postrádá. Knihy se stále prodávají. Mnoho skvělých děl nechceme jen přečíst a odložit – ale také vlastnit. Stejně jako se film nestal příčinou zániku divadla, pravděpodobně ani internet nepohřbí knihu. Dokud budou existovat knihy, bude mít smysl řešit, jak by měla vypadat praktická knihovna.

Ke stropu

Zejména bychom si měli uvědomit, jak vášniví jsme čtenáři, tedy kolik máme knih a jaký prostor si můžeme dovolit jim vyčlenit. Knihovna až ke stropu vypadá velmi efektně Knihovna až ke stropua efektivně využívá prostor. V takovém případě bývá praktické umístit do horních polic knihy, k nimž se nebudeme často vracet, a také musíme počítat s využitím schůdků. Podobné knihovny jsou většinou zadávány truhláři a vyráběny na míru. Varianta s posuvným žebříkem je ideální, ale nábytek výrazně prodraží.

Sklo

Trh běžně nabízí solitérní knihovny. Jsou nižší, a pokud podlehneme současnému trendu, pak by podobná knihovna měla být zavěšena na zdi. Lépe se pod ní uklízí a zavěšený nábytek rovněž působí éteričtěji než kus s podnožím. Mnohé knihovny mají skleněná dvířka a lidé se většinou domnívají, že fungují jako zábrana proti prachu. Designová knihovna mnoho knih nepojmeNení tomu tak. Sklo není nikdy dovřeno hermeticky a stačí sebemenší škvírka, aby se prach na knihy dostal. Praktičtější je v důsledku klasický policový systém, protože prach budeme muset uklízet tak jako tak a dvířka úklid jen problematizují.

Design

Samostatnou kapitolou jsou výrazné designové knihovny, které bývají nejčastěji zavěšeny na zeď a většinou mají podobu police nebo systému polic, z nichž některé mohou být zvláštně zvlněné nebo opisovat nejbizarnější tvary. Mají zásadní problém: Takový nábytek se nazývá knihovnou, ale jeho funkce nábytku určeného k uložení knih je výrazně potlačena. Jedním z prvních podobných designových solitérů byla například zavěšená knihovna Bookworm (Knihomol) od britské legendy architektury a designu Rona Arada. Police z plastu se vinula, kroutila a zatáčela po zdi a vypadala skvěle, pokud na ni člověk položil pět šest knih… sedmá už by hyzdila. Nicméně podobné kusy nábytku mají rozhodně své místo v dějinách nábytku i našich bytech, jen se nedá počítat, že by vyřešily problém s velkým počtem knih.

Ukládání CD

Knihovna jako dělící prvekIdeální je kombinace úložného nábytku na knihy, ale i CD nebo DVD. Knihovnou se totiž dnes již stále více chápe úložiště dat všeho druhu… a písmena na stránkách z papíru jsou pouze jednou z možností, jak zaznamenat informaci. Kniha a CD-ROM, na němž najdeme třeba celé dějiny od Palackého, z logiky věci patří k sobě. Současné obytné stěny jsou polyfunkční a zmíněný trend proměny médií zohledňují.

Příčka

Knihovna může dokonce vytvořit příčku v místnosti a opticky oddělit například pracovní kout v rozměrnějším obytném prostoru. Rozdělování místností nábytkem není nový princip a právě knihovna, která bývá často vyráběna na míru, je k tomuto účelu nadmíru vhodná. V tomto případě je třeba klást zvýšený důraz na stabilitu nábytku, neboť police nejsou kotveny ke stěnám. Nejlepším řešením bývá vystavět knihovnu až ke stropu a tam ji také kotvit.

Knihovna zabudovana do příčkyKnihovnu lze též vystavět z pórobetonu. Na jedné straně bude mít příčka vybudované police, na druhé bude hladká. Případně může mít police z obou stran.

Skrytá místa

Jako prostory pro knihovnu bývá vhodné využít i různé niky a jinak nevyužitelná zákoutí. V půdních bytech je užitečné umístit knihovnu pod šikminu, kam běžně nebudeme chodit, protože nízký strop neznamená, že bychom pod něj neměli uložit knihy, které budeme brát do ruky jen občas – například encyklopedie.

-das-Foto: www.profimedia.cz, archiv