Na konci loňského roku připravilo architektonické a designérské studio mimolimit v pražských Holešovicích výstavu nazvanou BYBY.

O mimolimitu jsme už před třemi lety psali (článek je zde), nový interiérový koncept nazvaný BYBY stojí opět za pozornost. Je totiž určený dětem a jejich rodičům. „Kombinuje v sobě nejen zařízení dětských pokojů, ale i doplňky a oblečení pro děti od narození až do dvanácti let,“ objasňuje Barbora Škorpilová, která byla autorkou výstavy i nové značky.

Během předvánočního shonu mimolimit na ploše více než tři sta čtverečních metrů v pražských Holešovicích představil osm dětských interiérů. Autoři tady navrhli dětskou nábytkovou řadu a doplňky, přidali kreativní interiérové doplňky z celého světa a designové hračky. Jednotlivé pokoje jsou pojmenované Tarzan, Dobrodruh, Šeherezáda, Malá čarodějnice, Mimi, Gengis, Africa a Papír. „Mimolimit dětskou nábytkovou řadu tvoří tři základní prvky, a to je postel, úložné prostory – tedy skříň a skříňka – a pochopitelně stůl,“ upřesňuje Barbora Škorpilová. Jednotlivé elementy lze snadno a kreativně dotvářet tak, aby se mohly stát součástí různých pohádkových světů.

V rámci expozice BYBY designéři také představili práci s kašmírem, hedvábím a kožešinami, nadčasovou kolekci čepic, ponožek, svetrů, dek, botiček a šál. „Inspirovaly mne cesty do Mongolska a Asie. Právě tady vznikaly první návrhy, tady jsem také hledala materiály, jako jsou kožešiny, kašmír nebo hedvábí. V nejčistším prostředí mongolské přírody vznikl základ, který jsem pak dál rozvíjela,“ říká k tomu designérka Bára Škorpilová.

Svět materiálů a kreativity

Práce studia mimolimit charakterizuje originální a kreativní používání nových materiálů, případně tradičních postupů v nových a nečekaných souvislostech. Víte například, že kašmírská vlna patří k vůbec nejjemnějším textilním vláknům? I když se dnes tato vlna nezískává jen v Kašmíru, zůstal tento pojem dodnes, protože se původně získávala na kašmírském území. Kašmírská příze je ceněna pro své vlastnosti lehkost a jemnost. Je také velice teplá. Na světový trh se ročně dodává asi 5.000 tun vláken s velkými rozdíly v obsahu hrubých chlupů (65 - 85 mikronů) z povrchu srsti. Posuzování jakosti je obtížné i proto, že se kašmírová a ovčí vlna dá od sebe rozeznat jen pod mikroskopem. Kašmír se zpravidla nezpracovává čistý, ale ve směsi s vlnou. V Mongolsku má zpracování kašmíru dlouholetou tradici.

Limitovaná edice domů

Na výstavě byla také představena limitovaná edice dvaceti domů. „Nebývá zvykem navrhovat domy v limitované edici. My jsme se k tomu rozhodli především proto, že chceme náš design přiblížit širšímu spektru klientů, a zároveň zachovat punc výjimečnosti a originality,“ vysvětluje architektka Barbora Škorpilová koncept „limitované edice“. Dům má dispozici 4+kk (174 m2 + 36,3 m2 sklep) s garáží a jedním parkovacím stáním na pozemku. Má výrazně tvarovanou šikmou střechu z hliníkových sendvičových prvků se skrytými okapy a odvážnou, ale účelnou a funkční vnitřní dispozici. Dům 2010 ukazuje nejen možnosti a hranice současného bydlení, ale zároveň předkládá klientovi jasný a čitelný koncept.

-var-Foto: archiv studia mimolimit