Přízemí mezonetového bytuManželé s odrostlými dětmi si pořídili mezonetový byt v novostavbě villadomu v Praze. Se zařizováním nespěchali, předem dobře promysleli, co od svého nového bydlení očekávají. V prvé řadě chtěli, aby celý byt měl jednotný ráz, méně nábytku, hodně prostoru. Při rozhodování, kterého architekta z oslovených si vybrat, pomohla osobní návštěva ateliéru KYZLINK, kde si majitelka s architektkou doslova padly do oka.

Jednotná linie celého bytu

Přírodní dekorace odděluje obývací pokoj od kuchyněByt je koncipován tak, že většina oken je orientována na jihovýchod. Jihovýchodní slunce prosvítá velkoryse velkými okny a vytváří příjemnou prosvětlenou atmosféru. Obě obytná patra ani jednotlivé pokoje nejsou odděleny žádnými dveřmi, a tvoří tak jeden velký obytný prostor, zalitý sluncem. Architektka tomuto faktu v co největší míře přizpůsobila svůj návrh. Interiér je zařízený jednoduše. Hlavní roli zde hraje přírodní materiál - arodýha, který je v poslední době velice populární a oblíbený. Arodýha se získává plátováním dřevěných kvádrů, které jsou vyrobeny sklížením barvené dýhy uložené různými směry. Manželé si vybrali žíhanou z exotického dřeva macassar, a ta je v celém prostoru bytu opakovaně použita na většině nábytku v kombinaci s béžovou MDF deskou (v obývacím pokoji ve variantě vysokého lesku a v kuchyni a ložnici v matu).

Přízemí bytu

Kuchyně je součástí obytného prostoruV přízemí se nachází společenský prostor, který tvoří obývací pokoj, oddělený od kuchyně s jídelnou pouze přírodní suchou dekorací. Návrh vzhledu obývacího pokoje prošel vývojem. Nad původním návrhem (viz skica) se hodně diskutovalo, v konečné verzi architektka navrhla nízkou prostornou sedačku, jejíž dezén jemně doplňuje macassarový nábytek. Příjemnou atmosféru dlouhých zimních večerů, kdy se na sluneční paprsky jen vzpomíná, pomáhají vytvořit rozpálená krbová kamna. Sofistikovanou kuchyni tvoří varný ostrůvek, kuchyňská stěna ve tvaru L a jídelní stůl. Za bílými dvířky kuchyňské linky se schovávají nejrůznější vymoženosti kuchyňské techniky poslední doby. Čistě bílá zde dominuje, také na pracovní desky byl použitý umělý kámen technistone v téže barvě.

Ložnice a pracovna v podkroví

Ze společenského přízemí vedou schody do intimního prvního patra, kde je ložnice a pracovna. Místnosti jsou od sebe navzájem Podkrovní místnosti mezonetového bytuodděleny policovou skříní. Zadní stěnu ložnice tvoří velkoplošné plátno s fotografií zn. CLIPSO. Na fotografii je rostlina diefenbachie, autorkou je sama architektka.

Zastínění

Ve chvílích parného léta, kdy je potřeba si od slunce přece jen trošku odpočinout, přijde na řadu stínicí technika. V ložnici a pracovně je k dispozici japonská stěna a v přízemí římské rolety. Japonská stěna poskytuje výbornou a velmi elegantní ochranu proti slunci, tvoří ji pět panelů ze škrobového papíru, které jezdí v kolejničce. Římské rolety v sobě skrývají zašitá bambusová vlákna a jsou velice dekorativní.

-KYZLINK lifestyle, www.kyzlink.com-