„Do kuchyňského studia jsem chodila tři nebo čtyři roky, nevěděla jsem pořád, jakou vybrat, a navíc to bylo docela dost peněz,“ říká majitelka světlé, lesklé linky. „Ale mělo to výhodu – za tu dobu, co jsem tam chodila, jsem si udělala představu, jak by linka Kuchyň s oknemměla vypadat. Nechtěla jsem přehnaně náročné vybavení, protože se znám, pak bych to stejně ani nepoužívala. Spíš musím vidět, jakou má zařízení funkci, a také aby to bylo hezké.“

Úkolem ing. Ondřeje Vaněčka, designéra Kuchyňského studia Schüller, bylo navrhnout kuchyni podle požadavků majitelky a současně do ní začlenit již existující vybavení: „Majitelka upřednostňovala u kuchyňského nábytku hladké čisté linie, některé prvky jsme dodělávali pomocí sádrokartonových konstrukcí – například jsme do niky vsadili sestavu vysokých skříní a snížili podhled pro zabudování bodového osvětlení. Na protější straně jsme pomocí sádrokartonu vytvořili krytí pro vedení odtahového potrubí od digestoře do komína. Nástěnný desénový odsavač par Faber Matrix má štěrbinové odsávání, díky němuž je dosaženo vyšší intenzity odtahu, má pět provozních rychlostí Výsuvné policea intenzitu bodového osvětlení lze nastavit od minimální – dekorativní, až po maximální hodnotu pro osvětlení varné desky.“ Požadavkem majitelky byly dále vodorovné úchyty na dvířkách a prosvětlené police, a bylo nutné brát zřetel na již existující dlažbu, která současně navazovala na plovoucí podlahu a její výměna by byla pracná a nákladná. Také byly ponechány některé kusy nábytku. „Zůstal zde i náš kulatý skleněný stůl, protože jakýkoli čtverec nebo obdélník by byl v tomto prostoru problém,“ upřesňuje majitelka.

Kvalitní materiály

Čelní plochy linky jsou vyrobeny z MDF desek s povrchovou úpravou sedmivrstvým vypalovaným lakem ve vysokém lesku v odstínu magnolie – tato barva byla dílem vybrána i proto, že v kuchyni už původní skříňka s korpusem z lesklého materiálu v odstínu magnolie byla. Pracovní deska a parapetová část jsou z Corianu, povrch je Jídelní stůlbeze spár, a tedy praktický, hygienický a v neposlední řadě splňuje i vysoké estetické nároky. Nalevo od nerezového dřezu se spodní montáží jsou v desce vyfrézované odtokové žlábky, mezi které jsou atypicky zapuštěny nerezové pruty pro odkládání horkého nádobí. Zadní stěna je obložena smaltovaným šestimilimetrovým sklem Ertex v odstínu Weis, které odpovídá jednoduchému, čistému stylu, zvolenému majitelkou. Jde o kalené sklo vypalované při 650 °C, odolné vůči vysokým teplotám u varné desky. „Kuchyni máme už rok a jsem s ní spokojená, neměnila bych nic. Co považuji za opravdu velmi praktické, je hloubka pracovní desky – ne obvyklých 60 cm, ale více než 70 cm, takže to působí hodně masivně a je na ní velký pracovní prostor.“ Všude ve spodních skříňkách jsou plnovýsuvy a logicky na sebe navazuje myčka a dřezová skříňka s výsuvnými odpadními koši, pod dřezem je drtič odpadu z původní kuchyně, který chtěla majitelka zachovat, stejně jako vestavěný robot. Praktické je vnitřní osvětlení některých zásuvek, ovládané při výsuvu pomocí čidel. „Varná deska je indukční, všechny spotřebiče jsou značky Siemens, chtěla jsem to tak, protože jsem měla i malé spotřebiče této značky“, vysvětluje majitelka. V horní části vysoké sestavy nad osvětlenou nikou jsou skříňky s výklopnými dvířky, sloužící k uložení skleniček a hrnečků.

Moderní spotřebiče zvyšují komfort

Designérsky zdařile i prakticky jsou ve vodorovné linii zabudovány vestavěný kávovar a kompaktní trouba. „Oba vestavěné spotřebiče jsou z modelové řady značky Siemens compact 45,“ říká Ondřej Vaněček. „Kompaktní trouba je vysoká 45 cm a má menší vnitřní objem než klasické trouby. Vzhledem k omezenému prostoru pro instalaci přístrojů a díky široké škále funkcí v kombinaci s integrovanou mikrovlnnou troubou je Vestavné spotřebiče zvyšují komfortvhodnou volbou do sestavy spotřebičů.“ Funkce ohřevu (horní a dolní ohřev, 3D-horký vzduch, velko- a maloplošný gril a podobně) a mikrovlnný ohřev lze používat samostatně, případně je lze k urychlení přípravy jídla kombinovat. Teploty ohřevu, výkon mikrovln a dobu přípravy je možné nastavovat ručně, druhou možností je integrovaná kuchařka se zhruba padesáti automatickými programy, kde si zákazník v menu navolí typ potraviny – zeleninu, maso, rýži, brambory a podobně, nastaví váhu a už se nemusí o nic starat. V přiložené kuchařce je návod, v jaké nádobě pokrm připravovat, kam ji umístit a podobně. Pod troubou i kávovarem jsou skryté zásuvky pro hrnečky na espreso. Původně majitelka uvažovala o ohřevné zásuvce, ale z hlediska zachování čistoty stylu by musely být dvě, aby korespondovaly s troubou.

I na detailech záleží

Za pozornost stojí také řešení spížní skříně, která není výsuvná, jak dnes bývá nejobvyklejší, ale police vyjíždějí ven souběžně s otevřením dvířek. „Spíž má dost úložných prostor uvnitř i na dveřích, police jsou přestavitelné,“ říká majitelka, „není nutné nic vysouvat ani obcházet. Navíc je stabilní, na rozdíl od výsuvné, která je úzká a když tam z jedné strany něco dáváte, může vám na druhé straně něco jiného vypadnout.“ Ondřej Vaněček dodává: „Bylo to vlastně nejlepší řešení spížní skříně v daném prostoru. U výsuvných spížních skříní je další nevýhodou i výška – pokud jsou, jako v našem případě, 2 metry vysoké, tak je skříň poměrně těžká a hůře se s ní manipuluje.“

Čistý styl kuchyně neruší ani nezbytné elektrické zásuvky, ty jsou ukryté ve výsuvných panelech. Kuchyně jako celek je laděná do designu německé značky Schüller. Povrchová úprava kovových částí světelných polic, výsuvných zásuvkových panelů, materiál soklových lišt a olemování částí u podlahy jsou v jednotném provedení nerez.

Návrh a foto: Ing. Ondřej Vaněčekwww.schuellerkuchyne.czText: Dana D. Daňková