Vybírat sedací soupravu po internetu, je jako trávit dovolenou prohlížením si exotických míst na mapě. Představujete si je, ale pokud je nenavštívíte, nevíte přesně, zda je to ono. Chcete-li si být jisti, že se do sedací soupravy vždy rádi posadíte, pak nezbývá nic jiného, než ji vyzkoušet. Musíte tedy vyrazit do terénu. Ještě před tím se vám určitě bude hodit pár užitečných rad, které zkvalitní výběr.

Sedací souprava by měla být umístěna ve společenské místnosti tak, aby sedící viděli do prostoru a nebyli otočeni zády ke vchodu. Tehdy se totiž necítí bezpečně a neuvolní se. Zároveň by na sezení nemělo dopadat přímé sluneční světlo, které způsobuje blednutí potahové látky. Není ani praktické, aby stála před topením, tehdy totiž přicházíme o poměrně dost tepla. Našli jste vhodné místo? Pak ho přeměřte a vyrazte hledat vhodný model.

Jaký by měl být?

Výplně užívané pro sedací nábytekSamozřejmě by se vám měl líbit a měl by odpovídat celkovému ladění místnosti. Další podmínkou je pohodlí. To způsobuje výplň, kterou výrobce použije do sedáků. Nejčastěji to bývá PUR pěna v kombinaci s různými příměsemi (např. viskoelastickou pěnou, polyesterovým vatováním), v některých případech jsou součástí také pružiny. Vás bude zajímat zejména pohodlí, tedy tvrdost nebo měkkost sedáků. To ovlivňuje hmotnost PUR pěny, kterou udává výrobce. Platí, že čím je vyšší hmotnost na metr krychlový, tím je sedák tvrdší. Vás ale stejně budou ovlivňovat subjektivní pocity, proto se posaďte a zkoušejte.

Informujte se na kvalitu použitých materiálů, která zaručí, že se sedák zbytečně brzy neprosedí či jinak nezdeformuje při používání. Části, které nejsou tolik namáhány Křeslo před čalouněním(opěrka, područky), jsou vyplňovány jinými materiály (nejčastěji silikonová výplň).

Obal, který zaujme

První, čím nás sedací souprava osloví, je tvar a následně potahový materiál. Který zvolit? Vybírat můžeme z několika základních, které jsou nabízeny v různých kvalitách, barvách i dezénech. Nejčastějším je látka nebo kůže, existují i umělé materiály (např. alcantara, ekokůže).

Nejširší nabídku barev, kombinací a vzorů nabízí látka. Vyrábí se z nejrůznějších materiálů (bavlna, viskóza, vlna, polyester ad.), které jsou zastoupeny stoprocentně nebo v různém poměru. Obecně platí, že přírodní materiály jsou náročnější na údržbu, Nepřeberné možnosti látkových potahůpraktičtější jsou proto ty syntetické. Kvalitu látky určuje hustota vazby. Udávána je v gramech na metr čtvereční, přičemž platí, že čím je hodnota vyšší, tím je látka odolnější.

Kožené čalounění působí elegantně a evokuje pocit luxusu. Kůže je prodyšná a reaguje na změnu teploty. Jejím přirozeným rysem jsou nejrůznější neduhy přírody, jako např. bodnutí hmyzu, poškrábání větví apod. Existuje několik kvalitativních kategorií, které jsou určeny podle toho, která vrstva je zpracována. Při koupi se proto musíme informovat na kvalitu kůže a její správné ošetřování. V posledních letech se stala velmi oblíbená ekokůže. Je to syntetická kůže, k jejíž výrobě se používají polyuretanové materiály netoxického materiálu, které jsou složením, prodyšností a odolností materiálu velmi podobné pravé kůži.

Údržba látky:Látkové čalounění udržujeme běžným vysáváním, při případném znečištění použijeme speciální pěny, které lze zakoupit v běžné obchodní síti. Pro snadnější údržbu můžeme zvolit látku se speciální povrchovou úpravou, která materiál chrání a nedovolí případné nečistotě se ihned vsáknout. Do rodin s dětmi jsou vhodné sundavací potahy, které lze prát v pračce. Údržba kůže:Výrobci zpravidla mají na kožené čalounění vlastní speciální přípravky. Obecně platí, že nábytek s koženým potahem nesmí být vystaven přímému slunečnímu záření, jinak dojde ke změně barevného odstínu. Rovněž by neměl být v těsné blízkosti tepelných zdrojů, suchý vzduch tomuto přírodnímu materiálu rovněž nesvědčí.

Víte, co je alcantara?

Napodobuje semiš, ale je mnohem víc odolná. Vyrobena je totiž z vláken dvěstěkrát tenčích, než má vlna, což zabezpečuje měkkost, sametový vzhled a dostatečnou odolnost proti opotřebení. Nabízena je pouze v jednobarevných odstínech.

-zal-Foto: www.profimedia.cz, www.bruhl.com, www.homestyle.cz, archiv