Tak jako oblékáme podle počasí sebe, postupujeme podobně i s domem, bytem nebo kanceláři, ale v tomto případě podle různých životních etap a záměrů volíme barvy, materiály a symboly.

Samozřejmě je to velmi zjednodušená představa, protože feng-šuej je ve skutečnosti velmi hluboká, moudrá a rozsáhlá věda o toku energie (čchi) a umění žít šťastný život v harmonii s prostředím.

Co podstatného ale musíme vědět, abychom mohli začít aplikovat znalosti feng-šuej? Klíčem pro naše správné rozhodování je pochopení základního stavebního kamene neboli zákona Pěti prvků.

Cyklus pěti prvků Princip Pěti prvků

Pod cyklem Pěti prvků se rozumí cyklus proměny energie. Energie čchi se neustále mění jedna v druhou, a tím je zaručen její věčný koloběh. Pokud cyklus zrození Pěti prvků probíhá správně, znamená to vyvážený harmonický stav. Pokud se na cestě toku energie objeví překážky, například v podobě cyklu ničení, pak to znamená narušení harmonie a z toho pak vznikají různé problémy.

Země: tvar - čtverec; barvy - hnědá, okrová, růžová, meruňková; materiál - kámen, keramikaKov: tvar - kulatý; barvy - bílá, zlatá, stříbrná; materiál - kovVoda: tvar - neurčitý; barvy - modrá, černá; materiál - vodaDřevo: tvar - obdélník; barva - zelená; materiál - dřevo, rostlinyOheň: tvar - špičatý (trojúhelník, jehlan, pyramida); barva - červená; materiál - oheň (oheň v krbu, plamen svíčky)

Cyklus zrození Voda živí dřevoDřevo krmí oheňOheň rodí zemi (popel se usadí a vznikne země)Země rodí kov (těží se)Kov rodí vodu (na kovu se voda sráží)Cyklus destrukce (ničení)Oheň taví kovKov (jako sekera) ničí dřevoDřevo ničí zemi (kořeny rostlin vytahují energii ze země)Země zastavuje voduVoda hasí oheň

Jak probíhá cyklus Pěti prvků v domě?

Světové strany jsou důležitéAbychom odpověděli na tuto otázku, potřebujeme vědět, jak je náš dům umístěn ve vztahu ke světovým stranám. Protože účinnost použití barev, materiálu a rozmístění věcí v bytě (v prostorách) je ovlivněno světovými stranami.

S (sever) – sektor odpovídá za kariéru neboli spokojenost s činností, kterou vykonáváme (práce). Severu patří prvek Voda, pomocný je prvek Kov (předměty z kovu, barvy kovu). Vhodnými symboly jsou: želva, fontána, ryba, delfín atd.

SV (severovýchod) – sektor odpovídá za vědění, vzdělání a informace (být včas na správném místě a dobře informován). Severovýchodu patří prvek Země, pomocný prvek Oheň. Zde jsou vhodné kameny (geody, ametyst atd.), glóbus, symbol osvícení (lotos) atd.

Dřevěná soška draka patří na východ V (východ) – sektor odpovídá za dobré rodinné vztahy a zdraví. Východu patří prvek Dřevo, pomocný prvek Voda. Zde jsou vhodné dřevěné sošky, santálový vějíř, drak, vyobrazení šťastné rodiny, fontána atd.

JV (jihovýchod) – sektor odpovídá za bohatství a materiální blahobyt. Jihovýchodu patří prvek Dřevo, pomocným prvkem je Voda. Zde je vhodné umístit tradiční symboly, například Buddhu, čínské mince, zlaté rybičky, vázu blahobytu atd.

J (jih) – sektor odpovídá za úspěch, slávu a společenské uznání. Jihu patří prvek Oheň, pomocný prvek Dřevo. Dobrým symbolem pro jih je orel, slon, pyramidy atd.

JZ (jihozápad) – sektor odpovídá za lásku a partnerství. Zároveň je to místo, kde sídlí ženská energie (paní domu). Jihozápadu patří prvek Země. Zemi podporuje Oheň. Zde je vhodné umístit kameny (geody, růženín – kámen lásky), symboly šťastného páru (zamilovaný pár...).

Kameny je vhodné umístit na západní stranuZ (západ) – sektor odpovídá za inspiraci, přátele, děti a obecně radost ze života. Západu patří prvek Kov, pomocný prvek Země. Zde jsou vhodné kameny, kovové předměty, umělecká díla atd.

SZ (severozápad) – sektor odpovídá za pomocníky (pomoc v životě jak od lidí, tak i od jiných bytostí), cestování a zároveň zde sídlí i mužská energie (pán domu). Severozápadu patří prvek Kov, pomocný prvek Země. Zde jsou vhodné kameny (křišťálové koule, křišťálové špice, ametyst atd.), kovové předměty, andělé, Ganeša, Kuan Jin atd.

Marina Kopecká a Julia Burováwww.kralovnafengsuej.cz