Na návštěvě: Dům v souladu s přírodou

Na návštěvě: Dům v souladu s přírodou

Jednoduchý, tvarově čistý, možná až strohý je rodinný dům, který nikoho nenechá chladným. Nechte se pozvat na návštěvu a poznejte stavbu víc…

Cílem dnešní návštěvy je přízemní dům, který se nesnaží uchvátit složitou architekturou. Je to dům, který byl navržený tak, aby se stal přirozenou součástí prostředí, do

Půdorys domukterého byl postaven. Strohému rázu krajiny odpovídají i strohé linie stavby a materiály pro stavbu použité. Dům, byť na první pohled velmi jednoduchý, nabízí vysoký komfort a maximální propojení interiéru s exteriérem.

„Při navrhování domu do prostředí s ne příliš výrazným přírodním rámcem, ale zajímavými výhledy jsme hledali řešení v jejich co možná největším zhodnocení a respektování. Objem domu jsme na přání klienta řešili v horizontálních proporcích, které umožňují jeho nenásilné včlenění do prostředí a intenzivnější propojení všech jeho místností se zahradou,“ popisují průběh navrhování rodinného domu autoři domu ing. arch. Pavel Nasadil a ing. arch. Jan Horký, kteří za tuto stavbu na sklonku loňského roku v architektonické soutěži Porotherm dům 2009 získali hlavní ocenění v kategorii Stavba roku.

Průběh stavby domu

Kořeny v prérii

Celý dům je prosvětlený velkými oknySepětí domu s přírodou má své kořeny u prérijního domu architekta F. L. Wrighta, jenž později přejímá i řada významných českých architektů. Návrh domu, který byl realizován v Petřkovicích u Ostravy, rozvádí koncept těchto vil. Při hledání pozice domu na rozlehlé parcele architekti vycházeli z mírně vydutého profilu terénu a zvolili umístění domu ve střední části pozemku tak, aby byla co nejvíce využita zahrada, sklon terénu a orientace ke světovým stranám. Přístup k domu cestou v zahradě je prostorovým zážitkem samotným. Hmotový, objemový, dispoziční a materiálový rozvrh stavby je pak logickým důsledkem jeho umístění. Výrazným a nepřehlédnutelným prvkem domu je pak jeho komín.

Průběh stavby domu

Vila je pojata jako kompaktní hmota o půdorysu lichoběžníka, traktovaná na pravidelné moduly svislých konstrukcí. Směr zkosení severozápadní fasády vychází ze snahy získat výhodnější orientaci ke světovým stranám, zejména k západnímu slunci. Do takto vytvořené modulové struktury jsou vkomponovány čtyři venkovní prostory, které tvoří přechod mezi domem a zahradou. Ke každé obytné místnosti přiléhá venkovní atrium, které je však stále chápáno jako součást obytného interiéru domu.

V budoucnu bude zrealizováno kryté garážové stání v přední části pozemku.

Vyladěný do puntíku

Interiér domu je maximálně propojený s exteriérem

Materiály jsou použité ve svém přirozeném zemitém vzhledu a podporují koncept horizontální venkovské vily. V principu jsou všechny nosné konstrukce do úrovně stropu keramické, omítané přírodními štukovými omítkami. Od výšky nadpraží jsou pak veškeré konstrukce z pohledového betonu. Konstrukce a povrchy procházejí volně z interiéru do exteriéru a naopak. Doplňují je kvalitně zpracované dřevo vestavěných Navštivte dům virtuálněnábytků, podlah a kov v přírodní úpravě, případně v barvách odpovídajících barevnosti omítek.

Interiér je zařízený nábytkem převážně bílé barvy, k němuž byly zvoleny jednotlivé kusy v kontrastní tmavé barvě. Pro obývací pokoj, jehož součástí je i ostrůvková kuchyň, byla zvolena sedací souprava z bílé kůže a k ní kávový stolek v tmavé až černé barvě. S barvou stolku je pak sladěný i krb, který je rovněž součástí centrálního prostoru domu. Nábytek v bílé barvě převládá i v kuchyni, kde jsou standardem chromové vestavěné spotřebiče. Interiér je díky velkým francouzským oknům přes den dostatečně prosvětlený přirozeným osvětlením, večer pak důmyslně rozmístěným osvětlením umělým, které je zabudované i v podlaze.

Interiér domu před zařízením

Interiérem celého domu, výjimkou je jen podlaha koupelny, prochází plovoucí podlaha ze světlého dřeva. V koupelně byla zvolena litá podlaha. Co se zařízení koupelny týká, tak i tento prostor je zařízený v kontrastních barvách – bílé a tmavě šedé.

O projektu:

Jednoduché tvary domu ozvláštňuje vysoký komínAutoři stavby: Pavel Nasadil, Jan Horký / FAM Architekti, Marek Nábělek
Zastavěná plocha: 202,74 m2 (bez vnějších atrií)
Zastavěná plocha celkem: 237,09 m2
Obestavěný prostor: 770,4 m3
Generální dodavatel: VS-Invest, a. s., Ostrava
Ostatní dodavatelé: NBS Invest, a. s., Descom.cz, s. r. o., Síkora Interiér, Studio Nabito Třinec
Rok zahájení projektu: 07/2005
Rok realizace stavby: 04/2007 – 09/2008
Zahájení užívání stavby: 09/2008
Náklady stavby na m3: 7140 Kč / m3

-td-
Připraveno ve spolupráci se společností Wienerberger
Foto: Tomáš Balej

Komentáře

Načítám komentáře...

  • Interiéry
  • Autor:
  • Vydáno:

Může vás zajímat

Rodina

Doporučujeme

Hledáte dobrou firmu na návrh a realizaci interiéru?

Zadejte si poptávku v kategoriích: návrhy a realizace interiérů.
Najdeme Vám ověřené firmy a řemeslníky s referencemi od zákazníků jako například: Návrh interiéru - 5 místností, fasáda, Knihovny s masivní policí ve výklenku, Kuchyňská linka na míru.