Každoročně v polovině dubna probíhá v Miláně jedna z nejprestižnějších akcí, kterou si málokterý architekt nechá ujít: veletrh nábytku SALONE INTERNAZIONALE DEL MOBILE. Na rozloze neuvěřitelných 210.000 Křeslo inspirované ježkemmetrů čtverečních návštěvník nalezne to nejlepší, co evropská špička v oboru může nabídnout. Architekti Olga Pokorná a Pavel Oktavec z ateliéru KYZLINK na milánském výstavišti doslova prošoupali střevíce, aby se s vámi zde mohli podělit o své dojmy.

Hlavním trendem tohoto ročníku nejsou žádné převratné a revoluční novinky. Jednoduché, čisté velké plochy v interiéru stále převládají, ale dříve přísné minimalistické tvary jsou odlehčeny tvary zaoblenými či jemně zkosenými. Příjemným překvapením je hravá barevnost, která se do interiérů pomalu, ale jistě navrací. Spousta nábytku a designérských kousků vzniklo na základě vtipného nápadu, fascinuje důmyslnými detaily a hravým humorem. Vysoce hodnotíme také návrat přírodních materiálů v netradičních kombinacích, neopracované dřevo, kov, papír, kámen v kontrastu s nerezem a dýhou.

Čisté linie a jednoduchost zůstává

Keramická sedačkaČisté a jednoduché linie stále zůstávají jedničkou v současném designu interiérů. Převládají velké, jednobarevné plochy v kombinaci s jednou výraznou barvou nebo zajímavým přírodním materiálem, často opracovaným nahrubo. Důraz je kladen na čisté detaily. Osvěžení přísných minimalistických tvarů přinášejí zaoblené, jakoby rozpohybované kousky nábytku. Téměř nikde nenajdete žádnou úchytku, pokud ano, tak zapuštěnou v korpusu. Většinou je otevírání skříněk řešeno přítlakem nebo důmyslným a vtipným detailem pro otevření. Boky a dvířka jsou zkoseny pro docílení vizuální lehkosti. Co se týká barev, černá je na ústupu, používá se spíše jako doplňková barva. Převažuje bílá, béžová, krémová, odstíny hnědé, doplněné jednou výrazně odlišnou barvou či barevným prvkem.

Komoda se zkosenými hranamiKuchyně, minimalistický styl oživený zaoblenými rohy
Obývací stěna, minimalistický styl, ve kterém dominují velké jednobarevné plochy

Návrat přírodních materiálů

Velice příjemně působilo velké množství použitých přírodních materiálů. V nejrůznějších kombinacích se objevuje dřevo, recyklovaný papír, kov, kůže, přírodní kámen a textil. Nejzajímavější jsou kontrasty lesklých povrchů s neopracovanými materiály. V tomto ohledu se fantazii meze nekladou. Viděli jsme kovovou podlahu, prvky ze surového dřeva natřené zlatě, jemnou komodu potaženou kůží, dvířka skříněk obložená kamenem, velkoplošné prosvícené textilní stěny, fantastická papírová svítidla.

Sedačky z přírodní dýhy a kůžePapírové lampy

Vtip, humor a laskavost v interiéru

Překvapilo nás velké množství vtipných, neotřelých nápadů, plných fantazie. Je to uklidňující zjištění, že je stále dost vynalézavých a hravých architektů a designérů, kteří přinášejí do našich životů někdy laskavý a někdy spíše provokující humor. Hrají si s barvami, vzory, tvary a materiály, nebojí se oživit starý nábytek novým nápadem, nechávají se inspirovat každodenním životem.

Hodiny O SOLE MIO
Sedátka s pružinou, autor našel inspiraci na dětském hřištiSedačka a kávové stolky provokující barevnými i tvarovými kombinacemi

-Olga Pokorná a Pavel Oktavec, KYZLINK architects&interier-