Jako centrální svítidlo vyvolává pocit harmonie, podporuje soustředěné vnímání a napomáhá utvářet dojem semknutosti.

Centrální osvětlení - Dobrý sluha

Lustr, osvětlení, svítidloJe-li lustr centrálním bodem místnosti, funguje jako uvítací prvek, jako sluha, který vás zve do dveří. Po vstupu do pokoje je to patrně první věc, na které spočinou oči návštěvníka, a proto věnujte jeho výběru patřičnou péči. Nejdříve soustřeďte pozornost na jeho rozměry. Velikost svítidla by měla být přímo úměrná rozloze pokoje. Určitě zde neplatí „čím větší, tím lepší.“ Příliš velké stínidlo může působit těžkopádně, a to i je-li z lehkých materiálů, a výsledný dojem z místnosti bude stísněný. Nechte ho vznášet se v prostoru. Hrany se nesmí dotýkat stěn. Malé i velké svítidlo musí mít kolem sebe stále dostatek volného místa, neuzavírejte ho těsně mezi stěny a nábytek.

Levitace lustru

Dojem „vznášedla“ může zhatit také nevhodně zvolená výška závěsu. Základním a nejjednodušším pravidlem, kterým se můžete řídit, je průchodnost - pod stínidlem Lustr, stropní svítidlo, světlolustru musí pohodlně projít i ten nejvyšší člen rodiny, aniž by hlavou zavadil o jeho okraje.

Tuto poučku však neberte doslovně. Neznamená to, že máte-li lustr centimetr nad hlavou, je vyhráno. V případě, že je svítidlo z těžkých materiálů, můžete mít pocit, že vám padá na hlavu. V takovém případě se můžete průchodu pod ním podvědomě vyhýbat a harmonie je ta tam. Určitým vodítkem pro nastavení výšky svítidla vám může být výška dveří - lustr by neměl být položen níže, než je nejvyšší bod rámu dveří.

Správný tvar svítidla

Při rozhodování o typu, tvaru a velikosti osvětlení, a to nejen lustru, se řídíme podle tří základních kritérií - design, funkčnost a cena.

Estetický pohled na svítidlo jako takové je zcela subjektivní a je na každém z nás posoudit, zda se do konceptu interiéru hodí, či nikoli. Pokud si po téhle stránce nejste jistí, obraťte se na zkušeného bytového designéra.

Z minulosti jsme byli zvyklí na to, že design stínidla často sledoval tvar zdroje, klasické žárovky, a vyzařování světla. Dnes jsou trendy zcela jiné a mohou za to velkou částí nové světelné zdroje, především LEDky. Nabízí se v podstatě neomezené možnosti, co se týče tvaru a umístění zdroje světla. Designéři si na nové podmínky teprve zvykají a ty největší změny nás ještě čekají.

Zapomeňte na křišťál

Módní trend křišťálových lustrů se už omrzel. Ve své době byly výzvou jen pro určitou skupinu zákazníků. Výrobci je separovali od zbylých typů svítidel a na světových veletrzích měly vlastní pavilon. V jednu chvíli se dostaly opět do módy a mohli jsme se s nimi setkat téměř na každém rohu, ale stejně rychle jejich obliba opět opadla. Znovu se vrací do svého pavilonu.

Ať žije současnost!

Současný trend by se dal popsat jako hra se světlem. Designéři si pohrávají s klasickými tvary i s neobvyklým tvarováním standardních materiálů, jako je sklo, kov a papír. Už to není o velké kouli s žárovkou uprostřed, ale o tom, že tvar stínidla kopíruje podmínky zdroje. Ten je často umístěn velmi neobvykle.

Jde o co nejnápaditější efekt, který svítidlo zanechává na stěnách kolem sebe. Světla se využívá k tomu, aby narušilo holé plochy stěny a modelovalo prostor.

-das-Foto: www.profimedia.cz, archiv