Převratná 3D technologie může budit dojem, že je horkým objevem naší současnosti, ale opak je pravdou. Princip trojrozměrného vnímání statického obrazu, k němuž dojde při pozorování stejné scény ve dvou plošně posunutých obrazech, je znám již od 1. poloviny 19. století. Dokonce i trojrozměrné filmy znali již diváci ve 20. letech minulého století, znovu se objevily v 50. letech. My jsme, dá se říci, svědky již 3. etapy 3D. Ovšem cesta trojrozměrného (stereoskopického) vysílání do televizní techniky je značně 3D televizor, brýle, Blu-ray přehrávačekomplikovanější, a proto pomalejší. A ten, kdo začíná již nyní přemýšlet o pořízení 3D televizoru, se bude také logicky ptát, zda je výhodné pořídit ho už dnes, aby za chvilku nebyl například zastaralý.

Prostorový zážitek zatím jen s brýlemi

Zjednodušeně lze trojrozměrné technologie rozlišit na ty, které vyžadují brýle (stereoskopický obraz), a ty, které se obejdou bez nich (autostereoskopické zobrazování). Televizory, které se na trhu právě objevují, patří do první skupiny. Brýle jsou proto nutností a televizor musí být vybaven vysílačem pro zajištění synchronizace s 3D brýlemi. Ke standardní výbavě přístroje patří vždy dvoje speciální brýle. Nejnovější 3D televizory umí nejen přehrát originální 3D filmy, ale také převést 2D obraz na 3D, což je nezbytné. 3D filmů je totiž zatím málo, kromě toho by stávající filmy nebylo možné na nových televizorech přehrávat, a jen málokdo by investoval do dalšího přístroje. Nejde však jen o filmovou produkci, zatím pouze 3D televize, brýle, Blu-ray přehrávačdvojrozměrné je také televizní vysílání. Jednou z prvních vlaštovek bude více než třetina zápasů letošního fotbalového šampionátu v Jihoafrické republice, vysílaná některými televizními společnostmi ve 3D.

Specifika třetího rozměru

Aby byl prostorový vjem při sledování 3D televizoru co nejlepší, měli bychom se již při jeho výběru i při užívání řídit určitými pravidly. Především platí, že čím větší je úhlopříčka obrazovky, tím lépe. Úvahy, že nám stačí menší, zde nejsou namístě, neboť obraz 3D na malém rozměru dostatečně nevynikne. Televizor bychom měli také správně umístit a dívat se v optimálním odstupu. U klasických obrazovek je doporučován jako minimální pětinásobek úhlopříčky, u 3D přístrojů naopak platí, že čím blíže jsme k obrazovce, o to je výsledný prožitek silnější. Maximální doporučená 3D televizor, brýlevzdálenost se zde dá odhadnout jako čtyřnásobek výšky panelu. Současně by také měl samotný obraz vyplňovat maximální možnou část zorného pole, aby nás nerušily při sledování okolní prvky. Protože je sledování 3D projekce namáhavější pro náš mozek, který musí zpracovat viděný trojrozměrný obraz, měli bychom při sledování tohoto typu televizoru sedět. Poloha vleže může působit bolesti hlavy či výjimečně dokonce nevolnost. Naprosto optimálně mohou trojrozměrný obraz sledovat najednou čtyři lidé, sedět by však měli vedle sebe, při sezení za sebou je nutné dbát na to, že brýle musí být kvůli optické synchronizaci v přímé viditelnosti se spodní hranou panelu. I pohled z pohovky, umístěné po straně, může být problematický. Sledování 3D obrazu může působit problémy malým dětem, epileptikům, citlivým osobám a dalším ohroženým skupinám.

3D technologie – jasný trend

3D televizor, Blu-ray přehrávač, brýleVětší zájem o televizory s 3D technologií se snaží výrobci podpořit i tím, že je nabízí spolu s dalšími produkty pro 3D domácí zábavu. Z televizorů s 3D technologií lze vybírat mezi LED TV, LCD panely i plazmou, nezbytné pro přehrávání 3D filmů jsou Blu-ray přehrávače, patří sem i Blu-ray domácí kina a samozřejmě 3D brýle. Televizory velmi blízké budoucnosti jsou standardně vybaveny přístupem na internet, jejich prostřednictvím lze používat Skype a podobně. Ovšem všeobecný zájem o 3D televizory lze čekat až s příchodem „bezbrýlové“ technologie, díky níž bude trojrozměrný obraz schopen vytvořit sám televizní panel a využívání televizoru bude mnohem komfortnější. Firmy zatím vyvíjejí různé metody, například společnost Philips již představila televizor s technologií WOWvx – obraz je zde tvořen malými čočkami, které generují 3D obraz díky různému směrování světla. Na uvedení podobných přístrojů na trh si ale budeme muset ještě nějakou dobu počkat.

-Dana D. Daňková-Foto: Sony, Panasonic, www.profimedia.cz