Volba barev, výmalba, tapety, směr kladení podlahových prvků, snížení stropu, výběr nábytku, osvětlení a dekorací. To vše lze využít k zútulnění místnosti nestandardního tvaru. My se dnes zaměříme na optické zkracování místnosti za pomoci barev.

Na boční stěny patří světlé barvy

V dlouhém, úzkém a stísněném prostoru bychom se měli omezit na použití maximálně světlých barev. Dobrou službu nám prokáže čistě bílá, která odráží maximum světla a výborně souzní se všemi chladnými odstíny barevné palety. Společně nám tak pomohou pocitově stísněný prostor opticky „otevřít“. Stěny vymalované studenými barvami totiž opticky ustupují do dálky a rozestupují se do šířky. Barevně tónovaným stěnám bude slušet sametová holubičí šeď nebo elegantní Chodba, kuchyněpísková. Jemné a světlé pastelové odstíny na bočních stěnách úzký prostor ozvláštní, dodají mu atmosféru a současně opticky pomohou korigovat jeho handicap. Komu se snad zdá kombinace ledově bílé s chladnými odstíny příliš neosobní a sterilní, může zkombinovat měkce lomenou bílou nebo smetanovou na převažujících plochách s nadčasovou teple béžovou.

Čelní stěny potřebují tmavší barvy

K optickému zkrácení příliš dlouhého a úzkého prostoru nám nejlépe poslouží čelní stěna. Právě na ni totiž každému instinktivně padne zrak hned po vstupu, je přirozeným cílem cesty a magnetem pozornosti. Toho je třeba při návrhu interiéru důsledně využít. S jednoduchým konceptem a moderním stylem bude dobře rezonovat výmalba v sytém teplém odstínu. Výborně budou vypadat elegantní odstíny kaštanově a čokoládově hnědé, švestkově modré nebo ostružinově fialové. Pokud čelní stěna nabízí větší celistvou plochu bez dveří, oken nebo výklenků, je optimální využít decentní vodorovné pruhy, tzv. tón v tónu, ke zvýšení optického účinku. Velmi dekorativního výrazu dosáhneme za pomoci vzorované tapety. S ohledem na stísněný prostor je vhodné volit drobnější vzory, které svým měřítkem odpovídají rozměrům čelní stěny. Pokud jsou v ploše stěny kvalitní dýhované dveře nebo masivní dřevěná křídla rámovaná profilovanou zárubní, necháme je samozřejmě vyniknout. Při rekonstrukci staršího bytu s omezeným rozpočtem můžeme naopak původní dveře v rámci renovace nechat opticky „zmizet“ za pomoci barevného nátěru v odstínu výmalby nebo polepem tapetou pokračující na navazující stěně.

Podlaha je vhodná světlá

Podlaha v dlouhém a úzkém prostoru by měla být rozhodně světlá. Pro pocit stability ale nejméně o odstín tmavší než stěny. Praktická, hladká a nenáročná na údržbu je lakovaná masivní dřevěná podlaha, která prostor opticky zateplí a výrazně zútulní.

Chodba, schody, posuvné dveře, podlahová svítidlaKladení vlysů, parket nebo prken volíme vždy zásadně napříč, aby vzor podlahy úzký prostor přirozeně opticky rozšířil. Pokud se jedná o chodbu, na kterou sousední místnosti navazují bez prahů, je vhodné pokračovat s podlahovými prvky v nastaveném směru kladení. Pokud chceme dřevěnou podlahu zateplit kusovým kobercem, zásadně se vyhýbejme dlouhému a úzkému běhounu, který na nepříznivé proporce prostoru zbytečně upozorňuje a dále je násobí.

Celoplošný koberec ve světlém odstínu s praktickou smyčkovou vazbou a melírovaným vzorem nám zajisté prokáže lepší službu. Kdo se obává náročné údržby koberce v chodbách nebo frekventovaných prostorech, může zvolit odolné koberce z přírodních sisalových nebo kokosových vláken.

Vysoký strop v dlouhé místnosti rozhodně snížit!

Pokud je dlouhý a úzký prostor navíc ještě výrazně převýšený, velmi se přimlouvám za jeho snížení sádrokartonovým podhledem. Nejenže zkoriguje jednu z jeho slabin, ale především mu dodá moderní vzhled a při správné dimenzi výkonu zapuštěných svítidel také skvělou světelnou atmosféru. Zlaté pravidlo platné pro standardně vysoké místnosti praví, že strop by měl zůstat bílý. V sousedství lehce tónovaných stěn překrásně vyzní a spolu s elegantně vestavěnými svítidly se strop doslova „rozsvítí“.

Mezi další osvědčené, typicky designérské triky vedoucí k optickému snížení příliš vysokého stropu patří instalace závěsného lustru. Ten svým rozměrným stínidlem nebo několika dekorativními rameny nastaví nový pocitový horizont celé místnosti. V dlouhé a převýšené chodbě by však uplatnění tohoto pravidla vedlo pouze k dlouhému „lesu“ závěsných kabelů a ponuré klášterní atmosféře. Zde je instalace podhledu nevyhnutelná.

Pokud je strop jen nepatrně vyšší a do větších stavebních zásahů se nám nechce, může opět pomoci barva. Jemné zatónování stropu ho pomůže nenápadně pocitově snížit. Výborně vypadá nějaký netuctový barevný odstín, který na strop plynule „přejde“ z navazující stěny.

A co si počít s úzkými prostory dál? Vhodné je jejich rozčlenění. Jak? To nám bytová architektka poodhalí příště...

-Ing. arch. Veronika Haroldová, Dům a zahrada 5/2010-Foto: www.profimedia.cz, Prima TV z pořadu Jak se staví sen, archiv

Tip na další zajímavé články
  • Jak zařídit dětský pokoj
  • Jak opticky snížit místnosti
  • Kuchyňské linky a pracovní desky
  • Tipy a triky, jak financovat rekonstrukci
  • Zahradní nábytek......a dřevostavby jako hlavní téma přináší červnové číslo časopisu Dům a zahrada, které je v prodeji od 19. 5. 2010.