„Pokud jde o výrobu a instalaci nové linky, všechno zajišťovalo interiérové studio, a to včetně firmy, která tady prováděla stavební úpravy,“ vysvětluje hned na začátku naší návštěvy spokojená majitelka kuchyně. „Já jsem sama, a zajistit si zedníky, elektrikáře a další profese by byl velký problém a hodně starostí. Takhle to bylo velmi pohodlné. Předělali vedení elektrických sítí, udělali nové vedení odtahu digestoře a novou podlahu. Původně byly všechny sítě opačně, než jsou teď, ale takhle je tu více místa. To trvalo týden, další týden pak stavěli kuchyni.“

Ovšem samotné realizaci předcházely týdny, kdy majitelka a autor návrhu, zástupce Interiérového studia ing. Ondřej Vaněček, společně pracovali na koncepci nové kuchyně až do posledních detailů.

„Ta práce předtím, než se kuchyně začne stavět, stojí určitě za to,“ vysvětluje Ondřej Vaněček, „ protože se často stane, že lidé si uvědomí, co by udělali lépe, až když je kuchyně celá hotová. Je lepší zkusit různé varianty předem a vybrat tu nejlepší.“

Novou kuchyni si investorka pořídila po 26 letech. S tou původní byla sice stále spokojená, ale jak dosluhovaly spotřebiče, začala přemýšlet o tom, zda je pouze vymění, nebo koupí i novou kuchyňskou linku. „Neměla jsem tam myčku, mikrovlnku, trouba už mi odcházela... To byl vlastně impuls k výměně linky. Původně jsem si myslela, že vyměním sporák a pracovní desku, a linka ještě bude sloužit, ale to by bylo na chvíli a za dva nebo za tři roky bych kupovala další spotřebiče a řešila zase stejný problém. Obešla jsem několik studií, nakonec jsem si vybrala kuchyni německé značky Schüller. Je kvalitní a jsem s ní spokojená, mám ji dva roky a zatím jsem nepřišla na nic, co bych chtěla změnit.“

S ergonomií jde hlavně v kuchyni všechno lépe

V nové kuchyni odpovídá řazení pracovišť lépe požadavkům majitelky i logické posloupnosti uspořádání jednotlivých zón. Na straně u vstupních dveří do kuchyně je na začátku ve spodní části umístěna myčka, ve vedlejší dřezové skříňce jsou kontejnery na tříděný odpad. Následná rohová skříňka je vybavena karuselem, který je velmi praktický pro ukládání velkého nádobí. V zásuvce jsou při ruce příbory. Vedle varného centra je úzká skříňka na čisticí prostředky a utěrky. Spodní část linky uzavírá skříňka se zásuvkami s plnovýsuvy a tichým dorazem. Zajímavostí v této části linky je pojízdný barový pult. „Tento barový pult je perfektní, protože na celé pracovní desce dělám, a na něj všechno odkládám. Bez problémů se mi sem vejde šest talířů,“ pochvaluje si barový pult majitelka. Posuvný pult je praktický i kvůli zachování pohodlného přístupu k zásuvkám.

V horních skříňkách je umístěno křehké nádobí. V horní rohové skříňce je rovněž karusel, který zde slouží k uložení sklenek. Digestoř je odtahová s vývodem do komína. V koncové části linky není skříňka, ale nahradily ji poličky, neboť skříňka by zde vadila při otevírání okna. „Další možností byla skříňka s menší hloubkou, ale takhle je to hezčí a celek působí navíc odlehčeně,“ dodává Ondřej Vaněček. Pro ledničku nebylo místo jinde než v rohu, původní menší byla ve spíži, ale nová, o něco větší, se tam už nevešla.

Pracovní deska je z vysokotlakého laminátu, ve stejném dekoru jsou i 60 mm silné bočnice. Ty jsou použity také na pojízdném baru. Pracovní deska je výš, než je obvyklé, aby majitelku nebolela záda. Opět z vysokotlakého laminátu a v tomtéž dekoru je i zadní obklad v tloušťce 16 mm. Hrany jsou olepené ABS páskem. Výplň dvířek horních skříněk tvoří satinované sklo, všechna skla jsou kalená, rámečky nerezové, čelní plochy fóliovaných plných dvířek jsou v lesku. Rohová lišta na pracovní desce je také v nerezu, tento materiál je pak zopakován i ve výběru závěsného programu a v dalších detailech, vše z programu firmy Schüller. V kuchyni jsou zabudovány vestavěné spotřebiče značky Bosch, zajímavostí je použití velmi praktického modelu pečicí trouby s výsuvným vozíkem. Centrální a bodové osvětlení linky a elektrické zásuvky jsou od firmy Massive.

Zděná spíž je pro kuchyň poklad

Majitelka této kuchyně má oproti mnoha hospodyňkám velkou výhodu – součástí její kuchyně je i zděná spíž. „Spíž na tomto místě už byla, původně jsem ji chtěla zrušit, zbourat příčku, a zvětšit tak kuchyňský prostor, ale pak jsem si řekla, že zděná špajzka je k nezaplacení… Je tam ideální chlad a dostatečný prostor. Nemusím nic nosit třeba do sklepa, aby to bylo v chladu, tady to mám všechno po ruce. Navíc tam mohu rovnou uložit nákup. Je odvětrávaná, v zimě je tam stejně jako v ledničce,“ vysvětluje na závěr naší návštěvy spokojená majitelka.

Text a foto: Dana D. Daňková
Návrh: Caltainteriéry - Interiérové Studio Písek, ing. Ondřej Vaněček
www.schuellerkuchyne.cz