Dodnes se zapsalo několik typů stojacích lamp, které patří k ikonám designu. Za všechny připomeňme Arco, které v roce 1962 navrhl Achille Castiglioni a které dodnes italská společnost Flos vyrábí. Některé modely vznikly díky oblíbeným stolním Stojací lampa s látkovým stínidlemprovedením. Jejich tvary byly natolik populární, že se výrobci rozhodli je maximalizovat. Vzniklo tak pár kousků, které stojí za to si pořídit domů.

Úkolem stojacích lamp bylo sice původně jen zdobit, s přibývajícími nároky uživatelů jim designéři přisuzovali i další funkce. Jejich svit může nahradit centrální světlo, zabezpečit světlo na pracovní desce stolu, vyrovnávat světelnou hladinu apod.

Podle funkce pak můžete zvolit vhodný typ. A to s jedním, dvěma nebo více zdroji světla, které vyzařují jak přímé, tak i nepřímé světlo. Účelu odpovídá jejich pohyblivost, a tak mohou mít výškově nastavitelné rameno se stínítkem určujícím směr světla, otočnou podnož apod. Stojací lampy jsou velké, přihlédneme-li k použitému materiálu, pak bývají i těžké. Z tohoto důvodu je návrháři doplňují kolečky, která umně skrývají do podstavce tak, aby nebyla vidět.

Čím si posvítíme?

Stojací lampaZdrojem osvětlení je nejčastěji halogenová žárovka, v posledních letech návrháři využívají žárovky s LED diodami. U některých typů je nutné zvolit zdroj s matným koncem, který neoslňuje, je-li vidět z některého úhlu do stínítka.

Cit pro detail

K výrobě stojacích lamp se používá nejčastěji kov, sklo a plasty v nejrůznějších barvách. Existují typy se stínítkem z papíru, dřeva, látky, někteří návrháři se zhlédli v přírodě a používají skořápky vajec (pštrosích), peří apod.

Lampu do svého domova vybírejte s ohledem na okolní zařízení, a to nejen s důrazem na použitý materiál, ale zejména se soustřeďte na tvar. Ten by měl dokonale vyhovovat prostorovým možnostem. Stínítko by nemělo v interiéru překážet, podobně jako podstavec, o který nesmíme zakopávat.

Jak lampu nejlépe vybírat?

Stojací lampa s kolečkyUjasněte si účel, ke kterému má lampa sloužitPodle něj zvolte typ a nezapomeňte na dostatečný zdroj světlaZamyslete se, zda máte lampu kam umístit

Nezapomeňte...

Většina kolekcí svítidel zahrnuje stojací i stolní provedení. Můžete si tedy pořídit set shodného designu…Promyslet údržbu. Zkontrolujte snadnou omyvatelnost stínítka i manipulaci se zdrojem osvětleníZkontrolovat, zda je možné se svítidly snadno manipulovat

-zal-Foto: www.profimedia.cz