Obecně se doporučuje podlahovina, která se snadno udržuje, nedrží se v ní prach, roztoči a vše, co je ve vzduchu kolem nás. Vhodné jsou měkčí materiály, které tlumí zvuk, jsou pohodlné také při chůzi a případný pád na ně dítě tolik nebolí.

Podlahy versus komfort, cena, životnost

Laminátová podlaha, gauč, pohovka, dítěZamyslíme-li se nad tím, jaké typy podlahových krytin je v současné době možné zakoupit, vyjde nám, že jediná méně vhodná možnost pro dětský pokoj je dlažba. Je tvrdá, bez užití podlahového topení studená, takže pro děti, které si na podlaze také hrají, není příjemná.

To už nemůžeme říci o krytinách ze dřeva, laminátu, korku, ale i linolea, vinylu či marmolea. Zde výběr záleží jen na rodičích, protože všechny tyto materiály jsou příjemné na omak, snadno se udržují a jsou vhodné i pro alergiky.

Rozhodující proto bude vedle vzhledu zejména poměr cena-výkon. Laminát nahrazuje vzhled dřevěné podlahy, je teplý a vypodloží-li se speciální izolační vrstvou tlumící hluk, bude vytvářet v dětském pokoji příjemnou domácí atmosféru. Ideální jsou také jeho vlastnosti, které dovolují i méně šetrné zacházení, laminát je odolný a lze ho pořídit za velmi přijatelnou cenu (cca 500 Kč/m2).

Podlaha, dětský pokoj, marmoleum, dítěDřevěné krytiny patří mezi finančně náročnější, i ty jsou samozřejmě příjemné na dotek, jediné proč je není zas až tak vhodné instalovat do dětského pokoje, je jejich měkčí povrch. Je sice příjemný na dotek, ale náchylnější na opotřebení. Přejde-li například dítko ve venkovní obuvi (se zbytkem kamínků v podrážce) pokojem, je víc než pravděpodobné, že podlahu poškrábe. To sice lze opravit zbroušením, ale takové řešení je jednak finančně náročné a nelze provádět donekonečna (záleží na tloušťce dřeviny tj. na síle dýhy, případně masivu).

O životnost se nemusíme starat v případě použití linolea nebo marmolea (pozor nezaměňovat s PVC). Oba materiály jsou vyráběny na přírodní bázi, jsou velmi odolné a takřka nezničitelné. Životnost se počítá na několik desítek let. Což je důležité zohlednit při pořizovací ceně, která je cca kolem 1.000 Kč/m2. Výhodou marmolea je velká variabilita. Nabízeno je v nejrůznějších barvách, které je možno kombinovat. Tak můžeme v dětském pokoji vytvořit na podlaze nejrůznější obrazy, např. bordury, ale třeba i skákacího panáka apod.

Koberce s chlupem nahoru

Kusové koberce, dětský pokojNeopominutelnou podlahovou krytinou jsou koberce. Protože se v nich usazuje prach a nečistoty a víme, že i ten nejlepší vysavač je nedokáže stoprocentně vyčistit, nedoporučují se pokládat celoplošně.

Vhodné jsou kusové varianty, které pokoj opticky zateplí a které je snadnější také vyčistit. Nabízeny jsou nejrůznější barvy i dětské motivy. Ti nejmenší ocení koberce s nakreslenými silnicemi, dráhou apod. Takový koberec je pak zdrojem nekonečných her, pro rodiče tedy ideální prostředek, jak zabavit dítě a nemuset se hry přímo účastnit. Ale pozor! Kusové koberce v dětském pokoji nesmíme zapomenout zajistit protiskluzovou podložkou.

Jak nejlépe vybrat?

  • prověřte kvalitu – životnost – cenu
  • barevnost volte neutrální, neokouká se a lépe se kombinuje s ostatním zařízením
  • zvolte snadno udržovatelný materiál

-zal-Foto: www.profimedia.cz, Megastor, Forbo, Elmo, Nábytek JEKO