Málokterý byt je ideální, jeden je příliš malý, druhý příliš úzký, třetí má vysoké stropy, další zase nízké. Jak si poradit s příliš úzkými prostory, jsme si již říkali, o malých bytech už toho tady bylo napsáno také mnohé, proto se dnes zaměříme na místnosti s nízkým stropem.

Vezmeme to hezky od podlahy

Obývací pokoj, krb, stojací lampa, křeslaAby prostor s příliš nízkým stropem nepůsobil sevřeně, je vhodné zvolit do něj světlou podlahu. Ta vytvoří protipól nízkému stropu a díky odrazu světla dokáže prostor opticky otevřít. Z dřevin je pro tento účel nejvhodnější světlounký javor, jasan nebo bříza s jemnou kresbou. Poněkud sytější dub nebo buk dodají místnosti eleganci a vytvoří nadčasový neutrální základ. Místnost opticky neuzavírají a nijak nás neomezují v dalším zařizování.

Ve stylových interiérech se výborně vyjímá podlaha z dřevěných prken zesvětlených bílou lazurou, která podlahu doslova rozsvítí a současně ponechá zřetelnou přirozenou kresbu dřeva.

Také při rekonstrukcích stojí za to zvážit úpravu původní dřevěné podlahy barevným tónováním. Zajímavě vypadá studená béžovo-písková nebo světlounká holubičí šeď. Studené tóny před pozorovatelem opticky ustupují, a nepřímo tak vyrovnávají handicap příliš nízkého stropu. Naopak všechny syté a zemité odstíny na podlaze místnost razantněji rámují, vymezují a opticky nám jdou „naproti“. Dvojnásob to platí o teplých Krb, obývací pokojnačervenalých odstínech exotických dřevin, kterým bychom se měli v příliš nízkých místnostech spíše vyhnout.

Celoplošný koberec vybírejme kvalitní s hustým nižším vlasem, v neutrální světlé barvě oživené případně praktickým melírem, který milosrdně skryje drobné nečistoty.

Jak využít stěny?

Pokud hodláme místnost opticky zvýšit pomocí výmalby, měla by být provedena od podlahy až ke stropu. Nežádoucí je jakékoliv horizontální dělení celistvé plochy stěny vloženou umělou římsou, lištou, bordurou apod. Pokud je v extrémně nízké místnosti přechod stěny do stropu řešen měkkým náběhem (tzv. fabionem), použijeme jediný světlý a lehounký odstín malby pro stěnu i strop.

Protože i takové detaily, jakým je např. podlahová lišta, hrají v celkovém výrazu místnosti významnou roli, musíme jim věnovat patřičnou pozornost. Záměrem je potlačení veškerých optických přechodů podlahy nebo stropu na stěnu, které ji zbytečně dále opticky snižují. Protože Pohovka, obývací pokoj, tapetapodlahové lišty mají v interiéru svou praktickou funkci, nemůžeme je zcela vyloučit. Měly by však mít stejnou barvu, materiál, případně dezén jako navazující zdi. Lepší nežli klasické laminátové lišty jsou lišty z masivního dřeva bez povrchové úpravy, které můžeme natřít barvou na dřevo v odstínu výmalby přilehlých stěn. Jiným řešením je volba atypických lišt z tvrzeného skla, které jsou díky transparenci v interiéru téměř neviditelné. V nepříliš namáhaných prostorách je možné aplikovat transparentní ochranný nátěr na spodní část podlahy. Ten ji sice částečně ochrání při pravidelném úklidu, je však nutné počítat s jeho pravidelnou obnovou.

V koupelnách s extrémně nízkým stropem je vhodné obložit stěny keramikou nebo kamenem až těsně pod strop. Pokud je obklad ukončen níž, pečlivě s ním sladíme výmalbu.

Jaké motivy umí nejlépe opticky klamat?

Televize, lustr, komoda, tapetaNejlépe nám s optickými klamy a úpravou proporcí v prostoru pomohou vzory a výrazné motivy. Pro optické zvýšení místnosti jsou ideální svislé pruhy, které svým výtvarným účinkem současně odvedou pozornost od prostorového handicapu. Využití pruhů v interiéru je velmi pestré a široké. Konzervativnější povahy mohou zvolit decentní pruhovanou tapetu nebo výmalbu tzv. tón v tónu, přičemž její barevnost a sytost by měla reflektovat světelné podmínky a velikost místnosti. Pro malé a nedostatečně osvětlené místnosti volíme pak jemné a světlé odstíny palety, v dobře osvětleném prostoru si můžeme dovolit nepatrně sytější barvy. Tmavým a sytým barvám na větších plochách stěn bychom se měli vyhnout, protože opticky „stahují“ podlahu a strop k sobě a prostorové nedostatky místnosti zbytečně zvýrazňují, místo aby je potlačily.

Nekonvenční mládí nejspíš upřednostní individuální malbu na zeď v jasných, veselých a optimistických barvách, provedenou na míru danému prostoru. Na jediné ústřední stěně se tak může objevit neotřelá a rozverná kombinace různě širokých a barevných proužků a pruhů. Aby místnost výsledně nepůsobila roztříštěně, volíme k ústřednímu pestrému a výraznému motivu barevně i tvarově střídmé vybavení i doplňky.

5 x ANO pro místnosti s nízkým stropem:

1. světlá podlaha, stěny i strop2. celistvé plochy výmalby, neboobkladů na stěnách3. vertikální pruhy, tvary a motivy4. zapuštěná nebo přisazená stropnísvítidla5. vertikální nábytek a doplňky

5x NE pro místnosti s nízkým stropem:

1. syté a tmavé barvy na větších plochách2. podlahové lišty, vložené umělé římsy, fabiony apod.3. horizontální pruhy, tvary a motivy4. závěsné lustry a mohutná svítidla5. horizontální nábytek, skříňky a police

A co si počít se samotným stropem? O tom opět příště, kdy si i prozradíme, jak nám s nízkými stropy mohou pomoci okna.

-Ing. arch. Veronika Haroldová, Dům a zahrada č. 6/2010-

Tip na další zajímavé články
  • Napravujeme chyby v koupelně
  • Stínící technika: rolety, žaluzie, markýzy
  • Novinky z veletrhů: z Brna, Milána a Kolína nad Rýnem
  • Tipy a triky, jak si snížit splátky u hypotéky
  • Spa a koupací sudy...

...a nízkoenergetické a pasivní domy jako hlavní téma přináší červencové číslo časopisu Dům a zahrada, které je v prodeji od 22. 6. 2010.