Pokud se budeme držet několika praktických rad a fíglů, podaří se nám i z malého pokoje vybudovat téměř salón.

Barevnost stěn se podepíše na velikosti

Televizor, skříně, obývací pokoj, IkeaV prvé řadě je třeba si uvědomit, že tmavé barvy a velké vzory místnost zmenšují, takže v nevelikém prostoru bychom se jim měli vyhnout. To však neznamená, že by stěna musela zůstat nutně bílá, naopak. Obývacímu pokoji sluší jemné tóny světle béžové nebo kakaové. Vyzkoušeným trikem je také natřít stěnu jemně šedou barvou – působí velmi světle, ale na rozdíl od absolutně bílé vytváří dojem luxusnějšího a dražšího interiéru.

Výběr nábytku

Hlavně nevolit tmavé dřevo a výrazné dýhy, jako například kdysi módní zebrano. Výrazný může být jen solitér umístěný ve stometrové místnosti, nikoliv skříňka v malém bytu. Lesklé povrchy nábytku malým místnostem přejí, protože třeba jen Nábytek, sedačka, Ikeadrobné zrcadlení a lesk povrchu pomáhá prostor opticky zvětšit. Konferenční stolek by měl být opatřen kolečky z důvodu snadné manipulovatelnosti a jeho deska by měla být skleněná – sklo provzdušňuje interiér.

Pohovka

Nejčastější chybou je výběr výrazné barvy. Není vůbec špatné milovat červenou, zelenou nebo oranžovou, ale je trestuhodné projevit svou zálibu výběrem potahu pohovky. V menším bytě by mělo být sezení vždy světlé a barevný akcent mohou plnit například oranžové nebo červené polštáře, které jsou jakoby ležérně pohozeny. Jako oživující prvek na pohovkách jsou naštěstí opět v módě. Až nás červená barva omrzí, je celkem snadné vyměnit polštář nebo jeho potah, je to rozhodně snazší než přečalounit celou pohovku.

Osvětlení – jedno světlo nestačí

Velkou chybou je, že se lidé spokojí s jedním středovým svítidlem. Jediný drát uprostřed místnosti je bohužel stále standardem i nových bytů. Každý obývací pokoj by Osvětlení, nábytek, Ikeaměl mít různé světelné zóny a možnosti několika světelných hladin. Centrální svítidlo by mělo sloužit k dobré orientaci a jistě si jej rozsvítíme například při úklidu, ale těžko nám vytvoří intimní atmosféru. Nezapomínejme na možnosti nástěnného osvětlení a zejména stolních a stojacích lamp. Nemusí svítit všechny najednou, ale vhodnou kombinací lze světlem doslova modelovat i malý prostor.

Televizor a jeho umístění

Při jeho umístění bychom měli dbát, aby nestál nebo nevisel naproti oknu, ale stejně tak je důležité, abychom naproti televizoru neseděli tak, že budeme mít za zády dveře. To je psychologicky velmi nepříjemné. Základní pravidlo zní, že sedící musí mít prostor pod vizuální kontrolou. Tisíckrát bychom se přesvědčovali, že je opravdu zamčeno a nikdo cizí vstoupit nemůže, ale stejně bychom se necítili uvolněně.

Často opomíjenou zásadou je osvětlení stěny za televizorem. Z tohoto důvodu bychom někde poblíž měli umístit stolní lampu – sledování televizoru bude našim očím mnohem příjemnější.

-jop-Foto: www.profimedia.cz, Ikea