Elastické podlahoviny si často vybíráme v případě, že chceme povrch teplý a měkký k chůzi, jejich další předností je snadná údržba, odolnost vůči vodě, některé druhy se příliš nehodí pro prostory, kde hrozí silné mechanické namáhání. Nejznámější podlahovou krytinou tohoto druhu je bezpochyby PVC, které je ekvivalentem přírodního linolea, přírodní krytinou je také korek. Z novějších podlahovin se stále častěji objevuje i v interiérech rodinných domů vysoce odolný kaučuk, vyrobený ze syntetického nebo přírodního kaučuku, a vinyl. Společným jmenovatelem těchto podlahovin je pak vysoká účinnost při tlumení kročejového hluku, čehož lze využít především při pokládce v patře, a snadná údržba.

Lino neboli PVC

Dříve bylo PVC, nazývané běžně prostě „lino“, nedílnou součástí bytového zařízení, především v kuchyních, předsíních nebo koupelnách. Jeho lidový název vyplývá z výrazu „linoleum“, přírodní podlahoviny, kterou PVC původně napodobovalo. A i když se sortiment podlahových krytin za poslední roky velmi změnil, PVC je stále jeho součástí, a to nejen díky lepším vlastnostem, ale i zajímavému designu. Největšími přednostmi této podlahoviny jsou dále odolnost, pružnost a také velmi dobrá cena. Vícevrstvé PVC se vyrábí ve velkém množství dekorů, včetně imitací dlažby či dřeva, navíc, při perfektní pokládce, je k nerozeznání od plovoucích podlah. Komfort chůze zvyšuje silná vrstva pěnového materiálu, která současně prodlužuje životnost krytiny. U moderních PVC byla také velmi snížena rizika plynoucí ze změkčovadel, která se z PVC uvolňují do ovzduší, případně jsou vyráběny technologií, která úniku zabraňuje.

Linoleum alias marmoleum

Dnešní doba přeje přírodním materiálům. Zdravotně nezávadným a ekologickým představitelem je linoleum. Původně bylo vyráběno z korkové drti, pojivem byl kaučuk nebo gutaperča. Velmi brzy byl ale kaučuk nahrazen lněným olejem a kalafunou. Dnes se navíc namísto korku používá dřevitá moučka, k vytvoření struktury se přidává vápenec, probarvení je dosaženo přírodními barvivy. Rub podlahoviny tvoří jutová tkanina, která má dlouhou životnost a příznivě působí proti šíření bakterií. Linoleum je dokonale biologicky odbouratelné, hygienické a nealergické, hodí se proto všude tam, kde se pohybují malé děti a alergici. Výhodou je kvalitní a rozmanitý dekor a široká barevná škála. Má ovšem i své nevýhody. Není příliš odolné vůči mechanickému namáhání, nelze ho také použít ve vlhkých místnostech. Aby byl podlahový povrch opravdu perfektní a vydržel dlouhá léta, měl by ho pokládat odborník. V obchodech najdeme také marmoleum, což je v podstatě pouze obchodní název pro výše uvedené linoleum.

Korek nejsou jen „špunty"

Skvělé tepelně-izolační vlastnosti má korek, chůze po takové podlaze je velmi příjemná, k přednostem lze přičíst i velmi kladný vizuální vjem. Výběr vzorů a odstínů není tak široký, jako u jiných materiálů, v tomto případě je však podržení přírodního probarvení jasnou výhodou. Korkové podlahoviny se prodávají buď v rolích, nebo čtvercích, které se lepí na podklad. Dnes jsou však z hlediska snadné pokládky a povrchové úpravy nejoblíbenější korkové plovoucí podlahoviny se zámkovým spojovacím systémem. Z důvodu vyšší životnosti je vhodné na podlahu vybrat korek lakovaný, lak může být lesklý či matný. Je třeba počítat s tím, že na přímém světle mění barvu, umístíme-li na něj solitérní koberec, zůstane pod ním po čase tmavší plocha. Jestliže však koberec odstraníme, barevnost se po nějaké době sjednotí.

Odolnost i krása – kaučuk a vinyl

Zvláště odolnou podlahovou krytinou je kaučuk, mimořádně odolný proti mechanickému poškození, teplu, vodě i chemikáliím. Původně byl používán především ve veřejných prostorách, v současnosti už má své pevné místo i v obytných interiérech. Prodává se v rolích v šíři 120 cm nebo ve formě čtverců.

Velký boom zažívají vinylové podlahové krytiny, jsou doslova hitem posledních let. Jde o velmi odolnou a houževnatou podlahovinu, je hygienická a velmi vhodná do prostředí, kde žijí děti nebo alergické osoby. Díky velmi pevné nášlapné ploše nelze srolovat, ale na podklad se lepí z jednotlivých dílců. Předností je barevnost a dekor, téměř k dokonalosti je zde dovedena imitace jiných povrchů – dřeva, keramické dlažby, různých druhů přírodního kamene, ale i betonu, skla, plechu a podobně.

V současnosti se vyrábějí už také vinylové deskové podlahové dílce pro plovoucí podlahoviny.

-Dana D. Daňková-Foto: www.profimedia.cz