Osvětlení polyfunkčního prostoru je vždy individuální. V úvahu bereme vstup do místnosti, případně i na terasu nebo do zahrady, umístění oken a samotné rozměry Obývák, jídelna, kuchyně, osvětleníjednotlivých částí místnosti. Cílem je vytvořit takový prostor, ve kterém se budeme bezpečně pohybovat a zároveň nasvítíme jednotlivé zóny. Neměli bychom zapomenout ani na relaxační či intimní světla.

Základní prvek

K bezpečnému pohybu po tak velkém prostoru by mělo posloužit centrální světlo, které volíme s ohledem na rozlohu i velikost místnosti. Vhodný může být lustr nebo lankový systém, díky kterému se dostaneme i do úhlu. Efektní jsou také svítidla zasazená do podhledu. Využít lze jednotlivé lampy, které jsou v interiéru přiznané, nebo systém světelných lišt zasazených do kapsy v podhledu.

Centrální světlo zpravidla svítí po celou dobu, proto je výhodné najít typy lamp s úsporným zdrojem. Ideálně LED diodovým.

Další řešení

Centrální světlo kombinujeme s ostatními typy lamp, které instalujeme do jednotlivých funkčních zón. V kuchyni to je osvětlení celé pracovní plochy, lampy nesmí chybět ani nad jídelním stolem a nad konferenčním stolkem u sezení.

Typ lampy vybíráme s ohledem na zařízení, vhodná jsou přisazená stropní svítidla, závěsné modely apod. Světla by se vždy měla vzájemně doplňovat. Při jejich plánování vždy pamatujme nejen na estetickou funkci, ale i praktickou. Aby nepřekážela, například při výhledu ven, na televizor apod., neoslňoval jejich zdroj, např. světlo od jídelního stolu neoslňovalo ty, kteří jsou na sedací soupravě apod.

Intimní atmosféra

V tak velkém prostoru by neměla chybět ani nástěnná svítidla a stojací a stolní lampy. S jejich pomocí vytvoříme v interiéru příjemnou atmosféru. Ještě předtím, než si je ovšem pořídíte, přemýšlejte o jejich přesném umístění. Máte pro ně místo? Je v blízkosti zásuvka? Nebude rušit přívodní kabel?

Náš tipPro dokonalý efekt kombinujte v místnosti přímé i nepřímé osvětlení. Zatímco přímé světlo vchází do prostoru rovnou ze světelného zdroje, nepřímé je směrováno na stěny nebo strop, od nichž se odráží a padá zpět do prostoru.

Nezapomeňte…Tam, kde je mnoho různých svítidel, bude i mnoho stejných vypínačů. Takovému výsledku můžete předejít pomocí některého ze systémů ovládání osvětlení (Lutron, Gira aj.). Na stěně získáte jeden ovladač, kterým budete rozsvěcet a zhasínat jednotlivá světla, navíc budete moci ovládat jejich intenzitu.

-zal-Foto: www.profimedia.cz