O bytovém projektu River Diamond jsme již před několika lety psali (přečtěte si článek zde). Pro bezdětný pár nebo tříčlennou rodinu, zvyklou na ruch velkoměsta, zde architektka Barbora Škorpilová navrhla interiéry více než stometrového bytu. Zadání pro ni znělo: Vytvořit konzervativní a nadčasově laděný interiér. „Investor od nás chtěl navrhnout klasicky laděný interiér. Klidný a přívětivý byt městského typu,“ říká o začátku spolupráce architektka. Největší částí je obytný prostor přímo propojený s jídelnou a kuchyní. Naopak ložnice a pracovna, které lze případně použít pro děti, zůstávají v jeho klidové části.

Byt má celkovou plochu 107 metrů čtverečních a na jedné straně výhled do ulice. Na straně druhé je přes terasu propojený do vnitřního atria bytového komplexu. Na první pohled upoutají propracované interiéry v lehce konzervativním duchu. Po vstupu do bytu zaujme hned proti předsíni umístěný kamenný hranol kuchyňské linky. Od prostoru předsíně s dekoracemi Maria Wilda je oddělený skleněnou deskou, která sahá až ke stropu. Černá opalovaná žula s jednoduchým dřezem dominuje kuchyňské části. „Navrhla jsem poměrně velkou předsíň, kterou doplňuje toaleta pro hosty a velký prostorpro šatnu a sezónní věci,“ říká architektka.

Kuchyně je propojená s jídelním prostorem i sezením, a vytvářejí tak „návštěvní“ a reprezentační prostory celého bytu. Z obývacího pokoje se přímo vstupuje na terasu. Tady je místo pro společné večeře, setkání a odpočinek. Na zdi najdeme fotografii od Ivana Pinkavy. Tento hlavní prostor má v sobě atmosféru jakéhosi kabinetu s luxusní náladou starých časů. K tomu stříbřené sklo, které navrhovala sama designérka.

Z hlavního prostoru obývacího pokoje, kuchyně a jídelny se chodbou prochází do klidové zóny, kde designérka navrhla ložnici rodičů s koupelnou a dětský pokoj. V chodbě jsou pak další úložné skříně. Ložnice na první pohled působí tmavým dojmem. Architektka tady ale pracovala s výrazným dekorem na tapetách, který se opakuje na závěsech. Decentní atmosféru zvýrazňuje manželská postel s nebesy a vyřezávaný rám zrcadla. V dětském pokoji je kromě obrazu malíře Petra Nikla umístěna výrazná postel a koberec, obojí v oranžové barvě. Sem návštěvy obvykle nedorazí, barevné ladění těchto prostor je jinak decentní, uzpůsobené především odpočinku. Architektka oddělila vstupní prostor posuvnými dveřmi a skleněnou stěnou, čímž vznikly transparentní předsíň a zádveří. Přímo proti předsíni je kuchyňský kout, kvůli vaření také oddělený sklem. Ve vstupní části bytu je na podlaze stříbrná mozaika, která hned u vstupu jasně signalizuje celkové ladění bytu. Doplňují ji suché dekorace od Maria Wilda v mohutném květináči.

Tímto bytem pro moderní rodinu žijící v ruchu velkoměsta autorka potvrzuje, že je právem respektovaná díky svému citu pro barvu, detail, světlo i kompozici prostoru.

-var- Foto: Iveta Kopicová