Palandy jsou dnes mnohem dokonalejší.

Je patrová postel vždy bezpečná?

Při nákupu dětského nábytku vždy musíme myslet na bezpečnost. U patrových postelí to platí dvojnásob. Zcela zásadní je v tomto směru skutečnost, že žádná patrová postel není bezpečná pro dítě do 6 let. V předškolním věku je spánek velmi tvrdý s velkým počtem hlubokých stádií, je to způsobeno větší potřebou spánkového hormonu melatoninu, což zvyšuje riziko úrazu. Až 15 % dětí trpí až do puberty náměsíčností.

Platné normy

Vhodné parametry patrové postele udávají bezpečnostní normy, které kladou důraz na dostatečnou stabilitu konstrukce, vhodné materiály a rozměry. Před samotným nákupem pak můžeme mnoho věcí ohlídat sami, např. šířku příček žebříku, zpracování bezpečnostních zábran (nebezpečné jsou hlavně neukončené kovové trubky) nebo zaoblení rohů. Prostor mezi spodní a horní postelí nesmí být menší než 110 cm a mezi horní postelí a stropem nesmí klesnout pod devadesát centimetrů.

Jen to nejlepší

Vedle klasických paland, které šetří místo tím, že stejnou podlahovou plochu využívají ke spaní dvě děti, se nabízí řešení v podobě systému, v němž se klasická postel zasunuje pouze částečně pod horní zvýšené lůžko. Výhodou těchto systémů jsou především nižší zdravotní rizika. V případě palandy totiž dítě na horní posteli dýchá teplejší a nepříliš čerstvý vzduch (zvláště v případě nižších stropů), dítě na spodním lůžku zase inhaluje vlhkost odváděnou z postele nad ním. Dalším kladem je velká variabilita, která nám dovoluje využít prostor ještě lépe a vždy podle konkrétních potřeb. Výrobci nabízejí mnoho možností, jak využít prostor pro vaše děti, ale vybrat byste měli jen tu nejlepší.

Postel pro bezpečný spánek

  • stabilní konstrukce postele by měla odolat i dětským hrám
  • zábrany musí přesahovat lehací plochu postele alespoň o 26 cm, mezi matrací a horní hranou zábran by mělo zůstat nejméně 16 cm prostoru
  • přerušení zábran pro žebřík nesmí být širší než 40 cm
  • mezery mezi prvky zábran nemají být větší než 7,5 cm
  • minimální šířka žebříku je 30 cm
  • samozřejmostí by mělo být zaoblení rohů a všech vyčnívajících částí

-jop-Foto: www.profimedia.cz