Kuchyně, lamino, plnovýsuvyUž před započetím rekonstrukce domu věděla majitelka, jakou kuchyni chce, a jaká by naopak určitě být neměla. „Předtím jsem měla hroznou kuchyň, nebyla to samostatná místnost, ale byla vlastně v předsíni, tam, kde dnes máme kotel. Stál tam sporák a stará kredenc, nic víc se tam nevešlo, tak jsem chtěla novou kuchyň s moderními prvky, ale především dost velkou, abych měla hodně prostoru a na všechno dost místa. Nejdříve jsme obešli několik obchodů, kde bychom si i vybrali, ale brzy jsme zjistili, že z typizovaných skříněk kuchyni nesestavíme, protože prostorově je místnost atypická, navíc tenhle dům, jak to bývá, nemá pravé úhly.“ Majitelům tedy nezbylo nic jiného, než začít vybírat z nabídek výrobců kuchyňského nábytku na míru.

Lamino levné, ale pěkné

Už ve vstupních dveřích působí kuchyňský prostor velkoryse. Nejde o dnes asi obvyklejší obytný prostor, tedy kuchyni, jídelnu a obývací pokoj v jednom, ale tuhle kuchyni můžeme bez rozpaků považovat za obytnou – vejde se do ní nejen prostorná linka, ale i jídelní stůl, šicí koutek bez toho, že by hospodyně neměla pro přípravu jídla dost místa. Malou nevýhodou, danou dispozicí staršího domu, jsou dvoje dveře ve dvou stěnách. Jedněmi se přichází ze vstupní chodby, druhé vedou do obývacího pokoje. Nicméně prostor je opravdu velkorysý, v koncepci kuchyně nebylo proto nutné z praktických či ergonomických důvodů dělat žádné výrazné kompromisy.

„Když tu vařím, vůbec mi nepřipadá, že bych musela hodně chodit, měla pro všechno daleko. Potřeby pro vaření a potraviny si soustředím kolem hned na začátku, takže mám vše po ruce. A ten prostor mi dělá velmi dobře.“ Korpus kuchyně i dvířka jsou z lamina, požadavkem byl pěkný, ale nepříliš drahý materiál. Výhodou lamina je navíc i snadná a rychlá údržba. „Materiál i dekory, které jsme vybrali, jsou velmi pěkné a Sporák, plynpřesně splnily naše představy. Pokud jde o zadní stěnu, nechtěla jsem dlaždičky, protože se nečistoty ze spár prakticky nedají vyčistit. Uvažovali jsme i o velkoplošných dlaždicích, ale ty, co by se nám líbily, se dělají v lesku, a to se nedá udržet čisté.“ Na zadní stěnu byla proto použita laminátová deska ve stejném dekoru jako pracovní deska. Dlažba je tedy v kuchyni pouze na zemi.

Lednice je stranou, myčka zatím chybí

Ve spodní linii začíná kuchyně u topení, kvůli němuž bylo nutné první skříňku rozměrově přizpůsobit. Je proto užší a je v ní lehčí nádobí. Vedle ní jsou objemné zásuvky s vyšší nosností pro ukládání těžšího nádobí.

„Hrozně se mi líbí talíře v zásuvce,“ chválí si majitelka, „dobře se k nim může, snadno se vyndávají, dříve jsem je měla v horních skříňkách, a to nebylo příliš pohodlné.“ Vedle zásuvek je plynová varná deska a elektrická trouba. „Vařím na plynu, protože jsem na něj zvyklá, indukci jsem nechtěla. Jediné, co jsem si velmi přála, byla elektrická trouba, mívala jsem plynovou, ta se komfortem s elektrickou nedá srovnávat.“

Nad varnou deskou je výkonná digestoř s odtahem. Další skříňka a navazující rohová jsou vyhrazeny pro kastroly, hrnce, pekáče a kuchyňské přístroje. Pod nerezovým dřezem jsou umístěny koše na tříděný odpad, v poslední spodní skříňce pak úklidové prostředky. Sestavu uzavírá výsuvná potravinová skříň, ta měla být původně otevírací, ale vzhledem k tomu, že u protější stěny stojí lednice, nebyla by praktická. „Lednici jsme nechtěli zakomponovat do linky, protože by hodně ubrala úložné prostory, chtěla jsem ji zvlášť, dokonce jsem ji chtěla vytěsnit z kuchyně, ale pak jsem si říkala, že už by byla příliš daleko a zbytečně bych se nachodila, tak je takhle jen trochu stranou.“ V horních skříňkách jsou hrnky na kávu a na čaj, sklenice a podobně. Navíc tu má majitelka uloženo i koření, které je tak při ruce, když vaří. Pro odlehčení jsou některé horní skříňky prosklené, rohová je otevřená. Z přístrojového vybavení chybí pouze myčka, majitelka ji zatím nepovažuje za nezbytnou. Pokud by se tak ale rozhodla, je v lince připraveno místo i přívod vody a odpad pro její zabudování.

Příště: Podkrovní kuchyně v zářivých barvách

Návrh a výroba: Zakázkové truhlářství TTK Kváskovice

Text a foto: Dana D. Daňková