Vinylové podlahoviny zažívají v současnosti svůj boom. Obecně jde o tvrzené PVC podlahoviny, vinylem však v současnosti nazýváme heterogenní PVC podlahové krytiny, jež jsou tvořeny větším počtem různorodých vrstev. Na vrchu podkladové části je fotovrstva, která je překrytá nášlapnou transparentní plochou. Díky 3D technologii, využívající dvousměrné reliéfní ražby, získává krytina naprosto dokonalý prostorový vzhled štípaného kamene, vlnitého plechu, střešní krytiny a podobně.

Vinylové podlahoviny jsou vysoce odolné vůči mechanické zátěži, ale i vlhkosti či vodě, mají velmi dobré akustické a tepelně-izolační vlastnosti, jsou vhodné do prostor, kde žijí alergické osoby nebo osoby s dýchacími obtížemi, do dětských pokojů, ložnic, škol, školek nebo nemocnic. Jsou příjemné na pohled, působí teplým dojmem, dobře se po nich chodí. Velkou předností jsou velmi přirozené desény v barvách i texturách dřeva, kamene, korku, kovu, naprosto zdařile imitují i lité epoxidové podlahy, dlažbu, umělý kámen a podobně. Věrohodnost vzhledu je umocněna také gravírováním, tedy povrchovou věrností k imitovanému materiálu. Lze je tedy použít i tam, kde původní materiál využít z různých příčin nemůžeme. Jestliže tedy nejsme zastánci výhradně přírodních materiálů, může nás odradit snad jen poněkud vyšší cena, kterou však kompenzuje skutečnost, že tento typ podlahoviny je prakticky navěky. Nebo alespoň do té doby, než se nám přestane líbit barva či vzor.

Podlaha pevná, odolná, pružná

Tak by se dala charakterizovat tato podlahovina, mechanicky vysoce odolná, a to nejen díky materiálům a technologii výroby, ale také díky silné nášlapné vrstvě. Lze dokonce vybírat v různých zátěžových třídách podle podmínek, jimž bude vystavena, od veřejných prostor po obytné místnosti. Ty nejkvalitnější druhy jsou opatřeny na povrchu ochrannou vrstvou proti ušpinění, snáze se proto udržují.

Vinylové podlahoviny se kvůli své tuhosti nemohou prodávat v rolích, nabízeny jsou proto ve tvaru lamel nebo čtverců v různých velikostech v závislosti na konkrétním vzoru. Díky tomu se s výhodou uplatňují ve členitých prostorách, protože nedochází k tak velkému prořezu jako u PVC v rolích nebo u koberců. Stačí jen věnovat čas propočtu rozměrů lamel vůči velikosti a tvaru podlahové plochy.

Jak probíhá pokládka vinylové podlahy?

Aby byla výsledná podlaha perfektní z hlediska funkce i vzhledu, vyžaduje naprosto rovný a čistý povrch bez kamínků, prachu a dalších nečistot. Při pokládce podlahy je kromě perfektního provedení velmi důležité kvalitní lepidlo. V opačném případě se podlahovina srazí, mezi díly pak vzniknou mezery, v nichž se usazují nečistoty. Lepidlo musí mít dobrou počáteční i konečnou lepivost, nesmí schnout rychle, ale pozvolna. Dílce se lepí k podkladu těsně vedle sebe, nijak se už dále nespojují ani nesvařují.

Novinkou jsou v tomto směru vinylové podlahové dílce, které se spojují suchým zámkem, podobně jako deskové plovoucí podlahoviny. Tento typ vinylové podlahové krytiny v sobě spojuje ty nejlepší vlastnosti PVC a laminátových podlahovin.

Jak lepené, tak skládané vinylové krytiny lze použít i na podlahové vytápění, neboť součástí podkladové vrstvy je sklovláknitá mřížka, která zajišťuje rozměrovou stálost při změnách teploty.

Mokré zde neznamená čisté

Čištění a celková údržba vinylové podlahy je snadná a nevyžaduje velkou námahu, zametáme či vysáváme ji jako ostatní krytiny, pravidelně vytíráme vlhkým hadrem nebo mopem, dbáme, aby na ní nezůstávala voda. Na vinylových krytinách nenechávají obvykle své stopy ani kolečka kancelářských křesel. Nejvhodnější je však používat u židlí i dalšího podobného nábytku kolečka typu „W“, tedy z měkkého plastu na tvrdém jádru. Větší pozornost při údržbě věnujeme vstupním a jiným frekventovanějším místům, při vyšším znečistění zvolíme některý ze speciálních čističů na PVC.

Plusy vinylu v kostce

  • Vysoká odolnost vůči oděru, vlhkosti i vodě
  • Dokonalá imitace různých materiálů, široká paleta barev, barevná stálost, UV filtr
  • Snadná a rychlá pokládka, bezproblémová údržba
  • Výborné tepelně-izolační a akustické vlastnosti
  • Vhodné do prostor pro alergiky a osoby s obtížemi dechu

-Dana D. Daňková-Foto: www. profimedia.cz