Kuchyně, kuchyňská linka, plnovýsuvyNachází se v podkroví a je k dispozici mladým manželům s dítětem, když přijedou k rodičům na návštěvu. Kuchyně je proto koncipovaná na menší vaření – lehký oběd, snídaně, káva, čaj a podobně, nebo jako záložní kuchyně, když bude v domě hodně hostů. Pro případné vaření náročnějších jídel je možné využít kuchyni v přízemí.

S kuchyní bylo počítáno již při celkové rekonstrukci domu, všechny sítě byly tedy přizpůsobeny budoucímu uspořádání a vybavení. Kvůli šikminám a optimálnímu využití prostoru bylo nutné nechat vyrobit atypický nábytek na míru, vzhledem k účelu a předpokládanému využívání kuchyně bylo jako materiál zvoleno pro korpus i čelní stěny lamino.

Kuchyně, zásuvkyNávrhů vzniklo několik, základním požadavkem investora byly veselé barvy v odstínech zelené, žluté nebo oranžové, které prostor prozáří a opticky zvětší. Nakonec zvítězil jasný oranžový odstín, bočnice jsou pro doladění v barvě americké třešně.

„Konečné řešení kuchyně jsem v podstatě vybírala já,“ říká majitelka domu, „protože dcera s rodinou bydlí jinde. Sice je to slunečný prostor, ale říkala jsem si, že kuchyně pro mladé lidi musí mít šmrnc. Kromě veselé barvy chtěli také masivní úchyty, my jsme možná oproti jejich představě vybrali ještě masivnější, ale mně se to takhle hrozně líbilo.“

…a šikovná

Základní koncepce kuchyně byla brzy hotová – u okna je skříňka, která slouží jako spíž, pak následuje varná deska a trouba, dále jsou zásuvky s talíři. Pod pracovní deskou jsou příbory a náčiní do kuchyně. Roh je vzhledem k minimálnímu úložnému prostoru ponechán v celé velikosti, i když přístup do zadní části je obtížnější. Tam je objemné Kuchyně, skříňky, kuchyňská linka, spotřebičenádobí – hrnce, pánve a pekáče. Ve spodní části dřezové skříňky je vyčleněn prostor pro odpadkový koš a úklidové prostředky. Horní část kuchyně je vzhledem k dispozicím vyřešena co nejpraktičtěji. Pod šikmou stěnou je pouze úzká polička na hrnky a drobnosti k ruce, protože širší by mohla vadit při přípravě jídla – ten, kdo vaří, by se o ni mohl bouchnout do hlavy. Na rovné stěně navazuje na poličku otevřená rohová skříňka na hrnky a uzavřená skříňka s prosklenými výklopnými dvířky, v té je skleněné nádobí.

I bez myčky a digestoře se dá žít

I tady byl, tak jako v kuchyni v přízemí, zvolen jednotný materiál pro pracovní desku a obklad zadní stěny. Zásuvky mají pomalé dojezdy nejen kvůli komfortu, ale také pro vyšší bezpečnost – v prostoru se bude pohybovat malé dítě, nehrozí tedy tak velké riziko přiskřípnutí prstíků.

„Vaří se na elektrice, je tu sklokeramická deska, uvažovali jsme i o indukci, ale mladí ji nechtěli, protože tam nejsou tak často a indukční deska je dražší, v tomhle případě by nebyla využitá.“ Zatím zde není myčka, ale je připravená zásuvka i vývody, takže kdyby se později ukázalo, že by byla potřebná, nebude problém ji zabudovat. „Chceme také ještě jednu skříňku nad lednici, aby bylo tohle místo využito pro další úložný prostor.“ Digestoř zde není, a to nejen kvůli tomu, že by bylo nutné komplikovaně budovat vývod, ale jde o velmi malý prostor s poměrně velkým a dobře umístěným oknem. Vzhledem k finančním nákladům a využití by zde tedy byl odsavač par neekonomický.

Text a foto: Dana D. DaňkováVýroba: Zakázkové truhlářství TTK Kváskovice