Pasivní dům, stavba, zahradaMladá rodina se dvěma dětmi v domě bydlí rok, návrh je dílem majitele Radka Říhy. „Dům jsem si navrhl sám. Jsem vyznavačem pultových střech, tu ale bohužel nemá, neboť na tomto pozemku je povinnost mít střechu 35°, takže jsem se musel přizpůsobit s tím, že jsem přidal alespoň nějaký modernější prvek, jako atiku, garáž s rovnou střechou, obložení kamenem, velmi moderní okena a podobně.“

Tomu, že jde o dřevostavbu, na první pohled nic nenasvědčuje, tak jak je u moderních domů tohoto typu běžné. Jde o pasivní dům s difuzně otevřenou konstrukcí, to znamená, že v ní není žádná parozábrana a vodní páry mohou volně proudit dovnitř i ven. Konstrukci nosných stěn tvoří sloupky o síle 20 cm, prostor mezi nimi je vyplněný foukanou celulózou.

Dřevostavba, rodinný dům, stavbaZvenku jsou stěny obloženy dřevovláknitými deskami, zevnitř konstrukci ztužují 15 mm OSB desky, pak následuje předstěna o tloušťce 60 mm s izolací z dřevěných vláken. Vnitřní stěny jsou obloženy sádrovláknitými deskami, na stropech je pak sádrokarton, vnější povrch tvoří silikonová omítka.

„Pokud bych zvolil difuzně uzavřenou konstrukci,“ říká majitel a autor návrhu v jedné osobě Radek Říha, „skladba by se poněkud lišila. Ze strany exteriéru by byla kamenná vata v tloušťce od 8 do 20 či 24 cm, pak OSB deska, sloupková konstrukce – základ je většinou 12 cm, meziprostor je opět vyplněn kamennou vatou, ze strany interiéru je na sloupcích parotěsná fólie, například odrazová Aluvap fólie, pak následuje opět předstěna v tloušťce 40 mm, vyplněná skelnou vatou. Interiérový i exteriérový plášť je pak shodný s předchozím typem konstrukce.“

Dost místa pro všechny

Pokud jde o dispozici a vnitřní uspořádání domu, jde o příjemný, vzdušný prostor s dostatkem denního světla. Vstupní dveře, orientované na východ, tak jak by to podle dnes už nepsaných zákonů mělo být, vedou do předsíně. Ta není velká, ale je v ní dost místa na odkládací plochy na boty a svrchní ošacení, které členové rodiny právě používají.

Ložnice, postel, povlečení, vestavná skříňPředsíní vcházíme do chodby, která je propojena s obývákem, jídelnou a kuchyní, tedy se společným obytným prostorem. Z této místnosti vede francouzské okno na terasu, které ještě opticky zvětšuje celou místnost. Zajímavým prvkem v pokoji jsou dřevěné schody, vedoucí do podkroví. To není obytné, je tam pouze jedna místnost, která slouží jako pracovna. Nábytek v obývacím pokoji je volen v minimalistickém stylu, jednoduché tvary, tenké linie a šedočerná kombinace překvapivě zdůrazňují útulnost místnosti a velkorysost prostoru.

„Návrh interiéru jsme si opět dělali sami tak, abychom vybavení zakomponovali do toho otevřeného prostoru, aby ho nebylo příliš a pokoj působil vzdušně,“ doplňuje majitel.

Nalevo od předsíně je ložnice a v její těsné Koupelny, vana, pračka, záchodblízkosti také koupelna s WC a sprchovým koutem, tu využívají především rodiče. Dále jsou zde tři dětské pokoje a druhá koupelna s vanou, dvěma umyvadly a WC, určená pro děti. V této části domu je také technická místnost, kde se nachází rekuperační jednotka.

„Pasivní“ znamená levný provoz

I technické vybavení domu stojí bezesporu za pozornost. „Vytápění je tu v podlaze,“ vysvětluje Radek Říha, „jde o vytápění fólií Ecofilm F od firmy Fénix, která se dává do podlah, byly použity i stropní fólie Ecofilm C, fungující jako sálavé vytápění. Ty jsou instalované pod sádrokartonovým podhledem. Já ji mám v obýváku v podlaze, v ložnici Vytápění, krb, kamna, obývací pokoj, schodyje naopak ve stropě, v dětských pokojích jsem ji dal střídavě.“ Při volbě vytápění pomocí fólie není, jak by se mohlo zdát, prvořadým ukazatelem cena, i když i ta zde jistě hraje roli. Ale kdybychom chtěli udělat klasické podlahové teplovodní vytápění, tak se dostaneme na srovnatelné finanční náklady. Výhodou této fólie je, že se dá položit přímo pod plovoucí podlahu.

U vytápění se ještě na chvilku zastavíme – v obývacím pokoji jsou také krbová kamna. Ta bývají sice v domácnostech běžným doplňkovým zdrojem tepla, v pasivním domě je však třeba vybírat speciální nízkokilowattová krbová kamna, protože kamna s vyšším výkonem dům přetápí a v konečném výsledku je lze používat jen velmi omezeně. „Tato kamna mají maximální výkon 4 kW. Nepořizovali jsme si je jako hlavní zdroj vytápění, chtěli jsme tu mít živý oheň, nicméně tento dům má ztrátu 2 kW, takže ho bez problémů vytopí. Palivem je dřevo nebo dřevěné brikety.“

Větrání v domě zajišťuje rekuperační jednotka, to ovšem neznamená, že není možné otevřít také okna. „Okna, použitá v tomto domě, jsou určena pro osazení v pasivních domech a je na nich zajímavé to, že nemají venkovní rám křídla, zvenku se tedy nedá poznat, které okno je fixní a které otevíravé. Je to přínos z architektonického hlediska, samozřejmě mají však díky tomu i perfektní izolační vlastnosti, protože sklo doléhá těsněním přímo na rám okna. Výplně tvoří izolační trojsklo. Zajímavý je i materiál – jde o plastová okna, která mají venkovní obložení z hliníku, jsou tedy odolnější vůči povětrnostním vlivům, nepodléhají rozměrovým změnám vlivem teploty a jsou v podstatě bezúdržbová.

Text a foto: Dana D. DaňkováRealizace: Ecomodula s.r.o.