Romantismus je umělecký a filosofický směr konce 18. a začátku 19. století a vznikl jako reakce na preferování rozumu a praktického přístupu ke všem oblastem života v předchozím období. Výchozí inspirací byl středověk, a pak také exotické země. Ovšem pokud dnes hovoříme o romantickém stylu, může jím být nejen takzvaný romantismus, romantické pocity v nás může vzbuzovat třeba nábytek či nádobí po babičce a podobně.

Romantický interiér tedy může mít mnoho podob, vždy podle toho, co v nás takové pocity vyvolává. Pokud se pak pro podobné zařízení svého místa k životu rozhodneme, máme k tomu určitě důvod. Toto bydlení má i zpětně vliv na náš život, neboť důležitá není nákladnost vybavení či perfektní sladění všech součástí, ale celková atmosféra. A atmosféra romantického bydlení zaujme obvykle i ty z nás, kterým jinak romantika příliš mnoho neříká… Jak tedy zařídit byt v romantickém stylu nebo alespoň navodit romantickou atmosféru?

Prostá romantika

Když si odmyslíme dispozice bytu a jeho umístění či orientaci ke světovým stranám, je možné zařídit romantické bydlení i v paneláku. Základem tohoto stylu jsou bezesporu textilie, takže jestliže vyznáváme extrémně čisté bydlení téměř bez sebemenšího výskytu textilních vláken, romantický styl pro nás opravdu nebude to pravé. Když se pro něj však rozhodneme, může mít několik podob. Ta nejjednodušší, takzvaně prostá varianta, si vystačí se dřevem, bavlnou či vlnou a květinami. Dřevo je v tomto případě hlavním materiálem pro podlahy, nábytek a doplňkové vybavení bytu. Tvary nábytku jsou jednoduché, povrchová úprava může být přírodní, to především u podlah, nábytek bývá často v některém z odstínů bílé barvy. Záclony mohou být z organzy či voálu, bez vzorů, ozdobou bývá spíše krajkový lem. Zpravidla jsou bavlněné s velkými květinovými vzory. Celek pak příjemně doplní vlněná pokrývka s třásněmi a polštáře s lesklými kroucenými šňůrami po obvodu. Variantní může být železný nábytek z černého kovu.

Romantika a la biedermeier

Romantické vybavení interiéru striktně v biedermeierovském stylu asi dnes v moderních domácnostech nenajdeme, a to nejen pro původní jistou přeplněnost místností nábytkem, ale z hlediska údržby i zdraví jsou pro nás dnes nepřípustné i těžké sametové drapérie, složité tvary mobiliáře, spousta deček a drobností, v nichž se drží prach a podobně. Náš současný životní styl preferuje z důvodu naší velké zaměstnanosti na prvním místě jednoduchost zařízení, snadné čistění a udržování pořádku v místnostech a v případě doplňků nejen estetiku, ale také funkčnost. Nakonec, kdo by chtěl trávit čas utíráním prachu a leštěním nábytku…

Klasický romantický styl však nemusíme ani dnes zcela opustit, například jeho základní stavební kámen – postel s nebesy, je možné koupit i nyní. Konstrukce je subtilní, závěsy bývají z lehkých voálů, případně jsou jen naznačeny úzkými záclonkami či jednoduchými pruhy textilie na sloupcích, dají se snadno sejmout a vyprat, nemusí se žehlit a mohou být například upraveny i pro odpuzování prachu. Vhodným doplňkem romantického zařízení je i kusový vlněný koberec s florálními motivy, nebo naopak v režné barvě surové vlny.

Doplňky jsou grunt

Skutečnou třešničkou na romantickém interiérovém dortu jsou doplňky. Důležité je světlo. Ovšem ne každý se nadchne pro jistě krásné, ale na údržbu poněkud náročné křišťálové lustry, a jestliže si bez nich byt i tak nedovedeme představit, můžeme zvolit alespoň menší lampičky z broušeného skla. Ovšem atributem romantiky jsou i lampičky z tvarovaného mléčného skla, zdobené květy či krajkovými vzory, a případně svíčky. Svícny se mohou stát výrazným doplňkem interiéru, večer svíčky podpoří romantický dojem celku. K dotvoření celku pomohou barvy. Romantické odstíny by neměly být výrazné a syté, vhodné jsou naopak pastelové tóny. Svou kreativitu v barevném řešení interiéru můžeme uplatnit na stěnách, výběrem textilií, ale třeba i živými hrnkovými či řezanými květinami. Zvláště jaro nám v tomto ohledu přeje – rychlené hrnkové krokusy, narcisy či tulipány ve vhodných květináčích promění celý byt.

-Dana D. Daňková-Foto: www.profimedia.cz, Iveta Kopicová

Příště: Romantika v kuchyni a v koupelně