Imitace vůbec neznamená z nouze ctnost, získat můžeme mnoho. Libí se nám dekor dřeva, ale v konkrétním prostoru dřevo není vhodné? Nebo bychom chtěli kámen či dlažbu, ale jsou studené a do obýváku se příliš nehodí? Právě tehdy možná sáhneme po podlahovinách, které tyto materiály napodobují - laminát, dlažba, linoleum či PVC. Materiály se navíc napodobují navzájem, stačí jen dívat se a vybírat.

Dřevo na pořadu dne

Asi nejčastěji napodobovaným materiálem je dřevo, prvními vlaštovkami byly možná imitace vykládaných parket - masivní drahé dřevo bylo nahrazeno levným podkladem a drahou dýhou. V současnosti se dřevo napodobuje nejen z finančních důvodů, ale často i kvůli jeho vlastnostem. Budí v nás příjemné pocity tepla a útulnosti, ale nesvědčí mu podmínky v určitém prostoru, tehdy rádi upřednostníme právě imitaci. Zřejmě nejobvyklejší napodobeninou dřeva jsou laminátové plovoucí podlahoviny v mnoha texturách nejrůznějších druhů dřev, u současných výrobků je textura patrná nejen na pohled, ale i na dotek. Plovoucí podlahoviny napodobují různě skládané parkety, selské fošnové či palubové podlahy. Mezi jejich přednosti patří suché zámky - snadno se pokládají, k dispozici je také mnoho odstínů a povrchových úprav, snadno se udržují. Možné nevýhody - hlučnost, chlad či menší odolnost - může vyrovnat nižší cena.

Nejlepší je „lino“?

V tomto případě tedy přesněji linoleum, PVC či vinyl, podlahoviny, které svými vlastnostmi i technologií zpracování dosáhly v imitacích jiných materiálů téměř dokonalosti. Přírodní linoleum nabízí mnoho vzorů a barev, lze ho použít ve stylově odlišných interiérech. Výhodou je hezký vzhled či zdravotní nezávadnost.

Syntetické linoleum, tedy PVC, je vzhledově podobné, nevýhodou je chemická báze a energetická náročnost výroby. Oba typy těchto podlahovin jsou na rozdíl od dřeva voděodolné, snadno se udržují, odpadá broušení či lakování.

Na stále větší oblibě získává v současnosti vinyl, který věrně imituje dřevo, keramiku, kámen, mramor, břidlici či dokonce beton, mozaiky, pískovec, sklo, vápenec a podobně. Je velmi odolný vůči mechanickému poškození, náročnější může být pokládka. Je vhodný i do obytných prostor pro alergiky, do škol, zdravotnických zařízení a podobně.

Obvyklý materiál, netradiční zpracování

Na trhu se díky novým technologiím objevují nejrůznější vzájemné napodobeniny, stranou imitačních realizací nezůstává ani keramická dlažba. A jako se její struktura objevuje na plovoucích podlahovinách, linoleu, vinylu či PVC, tak i dlažba nabízí vzory dřeva či kamene a existují i obklady napodobující linoleum a textilie. Jejich povrch může být hladký nebo podobný originálu. Dlažby jsou podle typu určeny do interiéru či exteriéru a ty nejmodernější navozují svým neobvyklým designem zcela věrohodný přírodní vzhled. Pokud jde o napodobeniny kamene, na pohled k nerozeznání od kamenné dlažby jsou lisované deskové plovoucí podlahoviny, vyrobené z dřevěného odpadu, na dotek jsou však teplé a lze je použít i tam, kam by se kámen nehodil.