Přestože ztvárnil více než tři desítky významných filmových rolí a zahrál si v nemalém množství televizních inscenací a dokumentů, žije v představách zejména mladších diváků jako kapitán Jack Sparrow z nezapomenutelných filmových sérií o pirátech z Karibiku. Díky této potrhlé postavě se také stal nejoblíbenějším hercem roku 2010.

Život Johnnyho Deppa byl velmi pestrý. Od pubertálních let byla jeho velkým koníčkem kytara a dokonce si založil vlastní kapelu. Do cesty mu však vstoupily i drogy, které poznamenaly jeho další osud. Není proto divu, že mu nejlépe sedly role záporných nebo něčím „ujetých“ postav. Už v roce 1990 zaujal vtipnou groteskou o Střihorukém Edwardovi a díky jeho hereckému umění byl celosvětově úspěšný také rodinný film Karlík a továrna na čokoládu. Jeho osobní charisma mu přinášelo úspěchy u známých krásek a v roce 2003 byl magazínem People dokonce zvolen za nejpřitažlivějšího sexy muže planety.

Přibližně od r. 2000 opustil bouřlivý životní styl a se svou přítelkyní, francouzskou herečkou a zpěvačkou Vanessou Paradis, vychovává dvě děti. Starší dcerce, narozené v roce 1999, dal poetické jméno Lily-Rose Melody, o tři roky mladšímu synovi říká podle Jacka Sparrowa - své oblíbené role - „Jacku“, i když se ve skutečnosti jmenuje John. Díky nim změnil i svůj repertoár a snaží se hrát v trochu veselejších filmech, aby se měly na co koukat. Se svou rodinou žije střídavě na farmě ve Francii, ve svém hollywoodském domě, na Havaji a na Bahamách, kde vlastní malý ostrov.

Při natáčení filmu Cizinec, v němž si zahrál po boku Angeliny Jolie, se téměř padesátiletý Johnny Depp tak zamiloval do italských Benátek, že si tam hned zakoupil palác Dona Sangiantoffetti ze 17. století. Tento třípodlažní dům s terasou na střeše a s obyvatelnou plochou 680 m² sice na první pohled vedle sousedních rozsáhlých paláců působí poněkud stísněně, ve skutečnosti však jde o dosti prostorné bydlení a navíc s patinou genia loci. Nachází se nedaleko kostela Santa Maria Mater Domini a patří k jedněm z mála objektů, jež byly na prodej na tak jedinečném místě, nabízejícím výhled na hlavní dopravní tepnu Benátek, slavný Canal Grande. Podle Johnnyho Deppa jde o nejkrásnější ulici světa.

Romanticky působící růžový dům s renesančními i raně barokními prvky - vysokými malovanými stropy a klenutými okny - přišel známého herce na 10 milionů eur. Budova je však prozatím v neobývatelném stavu, a tak se na toto kouzelné místo Johnny Depp s rodinou nastěhuje až po řadě stavebních úprav, které budou muset ladit s požadavky památkářů.

Kolik ho budou stát další investice do benátského snu, prozatím neprozradil. Možná, že to ani sám netuší.