Jako malý kluk Paul po psovi toužil jako po ničem jiném. Ale rodiče mu ho nedopřáli – popravdě řečeno do řadového liverpoolského domku se pes opravdu moc nehodil. Prvního pejska si proto Paul pořídil až v dospělosti, konkrétně roku 1965. A rovnou ho zvěčnil, bílé fence anglického ovčáka věnoval song ze slavného „Bílého alba“: http://www.youtube.com/watch?v=pmk5YMIM-OE. Všichni tehdy považovali romantickou písničku „Martha, my dear“ za poctu nějaké Paulově milence, jen sami Beatles věděli, že píseň míří ke stejnojmenné fence.

Od té doby Paul McCartney vystřídal už několik psů. V současné době je hrdým majitelem psa Ollieho. Toho pojmenoval po svém kamarádovi Ollie Halsallovi – kytaristovi kapely Ruthless, který se roku 1992 ufetoval k smrti. McCartney přeje svému psímu kamarádovi mnohem lepší osud, proto přísně dbá na jeho jídelníček. Zvolil však dost netradiční cestu…

Vegetarián z donucení

Jeho Ollie totiž nejí maso – má to od svého pánečka přísně zakázané. Tahle prapodivná dieta nepochází z Paulovy hlavy, vznikla v Evropě v 70. letech 20. století. Začali ji prosazovat vegetariáni, kteří se snažili aplikovat zásady fungující na lidi také na zvířata. Bohužel u psů je tato výživa riziková – jejich metabolismus se bez masa nedokáže obejít. Tohle však příznivce vegetariánství moc nezajímá; a ani Paul McCartney v tom není výjimka.

Olliemu proto dává pouze speciální směsi vegetariánského psího žrádla, které už se dostanou koupit i u nás. Bývají složené tak, že umožňují psům být bez masa spokojení, ale podle veterinářů stejně pejsky po delší době zdravotní potíže neminou. Chybí jim totiž aminokyseliny, které si bez masa obstarat nedokážou. Paulův Ollie už má ale sedm let – a zatím se s žádnými většími komplikacemi nesetkal. Jak je to možné? Může za to Fatboy Slim.

Vegetarián, který žere maso

Tenhle známý DJ je McCartneyovým sousedem v přímořském městě Hove nedaleko Brightonu. Oba hudebníci sdílejí jednu pláž, přímo za domy. Fatboy na ní často nechává zbytky pro lišky, které si pro jídlo vybíhají z nedalekých lesů. V rozhovoru pro bulvární deník The Sun prozradil, že už několikrát viděl, jak se ke zbytkům masa dostal McCartneyův Ollie. Pes zřejmě netrpí takovými zábranami jako jeho pán a okamžitě se na maso vrhnul. Spořádal ho vždy jako malinu. Fatboy z toho sice měl výčitky, ale když se dozvěděl, že tím vlastně pejskovi tak trošku zachraňuje život, svědomí se mu velmi rychle vyčistilo.

Jinak si ale Ollie žije jako v bavlnce. Ve všech Paulových domech má vyhrazenou vlastní místnost, kde může spát. Nejčastěji však noci tráví přímo se svým pánem, klasicky věrně u jeho nohou… Paul ho vozí do všech svých sídel – a že je jich požehnaně. Ollie si může užívat nejen vilky v Hove, ale také několika dalších McCartneyho luxusních nemovitostí. Například dvoupatrového domku v klidné londýnské čtvrti St. John’s Wood, obřího apartmánu na dolním Manhattanu, veliké vily v Beverly Hills nebo bývalého šlechtického sídla ve východním Sussexu.