Pozemek, na kterém se mělo stavět, měl poměrně omezující šířku dvacet metrů. Když odečtete povinné vzdálenosti od hranice pozemku, což je 3,5 m, stojí-li na druhé straně dům, a 3,2, pokud tam nestojí, prostor, který zbyl pro stavbu, byl široký cca 13 m.

Architekt proto rozmluvil budoucím majitelům dvojgaráž, která by hodně zasáhla do plochy domu, po uvážení financí se zrušilo i částečné podsklepení. Pokud by se člověk vrhnul do stavby sám, nejspíš by sklep vyhloubil, a snažil se dostát maximálním požadavkům, ale poměrně rychle by během stavby došly finance, stavba by se protahovala a opravy a předělávky by nakonec spolkly mnohem víc.

Promyšlený dům se lidem tak líbil, že si psali o projekt, který architektonická kancelář měla zaslat poštou! Nikdy to nedělejte. Kromě toho, že projekt je duševním vlastnictvím architekta a je to vlastně neslušné, je podstatné především to, že s individuálními projekty je to stejné jako s modelem šitým na míru. Co sluší jednomu, nesedí druhému, a domy, podobně jako šaty, jsou „šité“ na míru pozemku, jeho tvaru, sklonu, světové orientaci a také okolí, do kterého má správně zapadnout.

Náš dům byl postaven pro starší manželský pár, kterému už děti odrostly natolik, že mají vnoučata. Právě pro ně chtěli manželé pokoje v patře, aby zde mohla vnoučata přespávat a cítit se jako doma. Celé horní patro je vyřešeno s výhledem na další možnost rozvoje, na proměny, které si vyžádá čas. Dnes je tu hlavní ložnice s výklenkem, pro vnoučata místnost, kde jsou palandy a skříň na hračky, a odpočinková místnost s TV, dále pracovna a částečně šatna, a také velká koupelna.

Lodžie rozčleňuje jižní průčelí, dobře ji stíní římsa z jihu. Ze západu už by tento efekt nefungoval, protože tam je slunce nízko - a právě to si už ve fázi projektu uvědomuje architekt.

Sympatické je, že i nahoře mají všechny místnosti rovný strop, dobře je vyřešena i tepelná izolace. Horní patro je sevřeno mezi římsu.

Protože by monoblok působil dost těžce, fasáda je rozčleněná střídáním omítky a cihly, odlehčuje ji i volba rohových oken.

A ještě poznámka ke garáži a vhodnosti provázání s obytným prostorem. Důležitý je podle arch. Podlipného dvojitý filtr, dvoje dveře. Jinak by šly nejen výfukové plyny, ale i chlad přímo do haly, a to by nebylo správné. Každá garáž také musí mít dva otvory k větrání, tady je luxusní okno.

TIP REDAKCE: Zaujal vás tento dům? Navštivte ho ještě jednou v prosincovým číslem časopisu DŮM&ZAHRADA, který je v prodeji od 15.11.2011.

Foto: Ing. Jaroslav Hejzlar